• Admin

Studeren én ondernemen?

Studeren én Ondernemen?

Een eigen zaak opstarten tijdens je studies.

Het opstarten van je eigen webshop.

Bijles geven in je vrije tijd.

Teksten vertalen als freelancer.

Optreden als muzikant in verschillende bands.

Websites maken voor andere bedrijven.

...

De meeste studenten kunnen een zelfstandige activiteit uitoefenen onder de titel van ‘zelfstandige in bijberoep’. Op deze manier krijgt de student tijdens zijn studies al de mogelijkheid om te starten in het reguliere circuit aan een voordelig sociaal statuut. Zo betaal je aanzienlijk minder bijdragen.

Deze regeling is van toepassing op studenten die recht hebben op kinderbijslag. Het inkomen dat voortkomt uit die zelfstandige activiteit mag een bepaald bedrag niet overschrijden. Een sociaal verzekeringsfonds kan alle administratieve formaliteiten voor je regelen.

Je gaat een zelfstandige activiteit uitoefenen?

De uitoefening van een zelfstandige activiteit houdt in dat je werkt voor jezelf. Niemand oefent gezag op je uit. Je bent geregistreerd bij de kruispuntbank van ondernemingen en beschikt bijgevolg over een ondernemingsnummer.

Je bent student en komt in aanmerking voor kinderbijslag?

Als je jonger dan 25 jaar en student bent en bijgevolg nog in aanmerking komt voor kinderbijslagen, kan je op basis van Artikel 37/40 ook een gelijkstelling aan het bijberoep aanvragen. Je vrijwaart op deze manier je sociale rechten op basis van uw recht op kinderbijslag. De effectieve uitbetaling van de kinderbijslag is niet vereist.

Hulp nodig?

Wanneer je tijdens je studies van start gaat als zelfstandige moet je steeds rekening houden met bepaalde juridische en administratieve verplichtingen.

Bij takeoffANTWERP kan je terecht met al je vragen. We helpen je verder en verwijzen je vervolgens graag door naar de juiste experts.

Maak vrijblijvend een afspraak met onze startersbegeleiders via marie.schoeters@stad.antwerpen.be .

102 keer bekeken

TAKEOFFANTWERP is sinds 2014 een werking én een plek waar studenten hun ondernemingsvaardigheden kunnen ontwikkelen. 

Dit is een initiatief van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen (Universiteit Antwerpen, Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, Hogere Zeevaartschool Antwerpen en Karel de Grote Hogeschool) samen met de stad Antwerpen, VOKA en SINC.

TAKEOFFANTWERP

PARTNERS

KERNACTIVITEITEN

INFORMATIE