top of page

Met Route 2030 helpt Sara bedrijven de weg te vinden naar een duurzamer bestaan


Sara is een vrouw met een missie. Tegen 2030 hoopt ze dat haar bedrijf volledig overbodig is: een doelstelling die je niet vaak tegenkomt. Concreet wil dit zeggen dat bedrijven tegen dan allemaal blindelings hun weg vinden in het duurzaam ondernemen en dus niet langer een sustainability coach nodig hebben.


Hoe ze al fietsend op het idee kwam voor Route 2030

Na de masteropleiding Sociaal Economische Wetenschappen aan UAntwerpen, ervaring in de bankensector en een duurzaamheidsproject voor de Universiteit Antwerpen trok Sara er samen met haar vriend op uit. Ze reisden met de fiets doorheen Zuid-Amerika. Al fietsend kwamen ze op het idee om Route 2030 op te richten. Na al die tijd onderweg te zijn, begonnen ze zich af te vragen wat ze nu echt wilden realiseren in het leven, hoe ze het verschil konden maken en een duurzamere wereld zouden kunnen creëren.


De reis zorgde bij Sara voor een groter bewustzijn: “Ik realiseerde me dat ik iets wil maken van mijn leven en dat ik mijn steentje wil bijdragen. Ik wou niet langer dagelijks naar mijn werk gaan zonder een verschil te maken terwijl er zoveel te doen is rond duurzaamheid en nog zoveel gedaan moet worden. Bedrijven hebben bovendien veel macht. Als we hen kunnen verduurzamen, kunnen we grotere stappen zetten dan enkel het aanpassen van onze levensstijl.”


Na hun reis zijn Sara en haar vriend meteen van start gegaan: ze werkten een business model uit, maakten een website en een video, spraken hun netwerk en boekhouder aan en zo ging de bal aan het rollen. Vanaf toen hadden ze niet alleen een duurzame levensstijl maar ook een duurzame missie: bedrijven transformeren om een duurzamere en betere wereld in gang te zetten.


“De eerste stap is de moeilijkste, daarna wordt het alleen maar gemakkelijker”

Het voluit ‘springen’ in een nieuw avontuur, een risico nemen en niet gewoon bij de gemakkelijke en comfortabele optie blijven: dat was voor Sara nog de moeilijkste stap van allemaal. “Vanaf dat die angst achter je ligt, wordt het alleen maar gemakkelijker.” Ze maakten dan ook een mooie kickstart met Route 2030. Via het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling konden ze hun voorstel indienen voor vijf projecten. Ze haalden maar liefst alle vijf de projecten binnen.


“Veel mensen durven de stap niet te zetten. Het makkelijkste is om bij je huidige job te blijven, zeker als je daar een bepaalde financiële zekerheid hebt. Maar heel veel mensen hebben goede ideeën die de basis kunnen vormen voor succesvolle ondernemingen. Als je schrik hebt om je grote plannen te lanceren, kan het helpen om alles op te splitsen in kleinere stappen. Twaalf kleine stappen lijken opeens al veel haalbaarder dan drie grote stappen.”

Het belang van het aftoetsen van je ideeën aan je omgeving

Er zijn altijd momenten waarop het moeilijk is om in jezelf te geloven. Als ouders en vrienden je dan onvoorwaardelijk steunen, doet dat veel. Bovendien is het altijd een goed idee om je plannen al eens bij hen af te toetsen. Vele ideeën sterven een stille dood omdat ze niet concreet worden gemaakt. Als je je plannen de wereld instuurt, houden mensen je er ook accountable voor. Praat met kritische mensen, vermijd pessimistische mensen en durf uit je comfortzone te treden.”


 

BIJNA AFGESTUDEERD? ZELFSTANDIGE WORDEN?


Schrijf je dan zeker in voor onze gratis startersessies op woensdag 30 juni 2021.


Om jullie nog beter te begeleiden organiseren we dit jaar 2 specifieke sessies. ​Inschrijven voor deze sessies is verplicht en kan tot maandag 28 juni 2021. Let op, per sessie kunnen we 50 personen uitnodigen. Vol = vol.


SESSIE 1 : VAN STUDENT ZELFSTANDIGE NAAR ZELFSTANDIGE


SESSIE 2 : AFSTUDEREN EN STARTEN ALS ZELFSTANDIGE



POWERED BY:

 

Volg Sara haar verhaal:

 



0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page