top of page

Studenten creëren unieke machine om kabels op te rollen en te reinigen

Wat begon als een studentenonderneming aan de Universiteit Antwerpen groeide uit tot een start-up die momenteel in de steigers staat. Cabelar, het bedrijfje van vijf studenten industrieel ingenieur elektromechanica (UAntwerpen), ontwikkelde een unieke machine die tegelijkertijd vuile kabels kan oprollen en reinigen. “De volgende stap is om ons product op de markt te lanceren”, vertelt medeoprichter Vincent Jacobs. Met hun origineel product vielen de jonge ondernemers ondertussen ook al enkele keren in de prijzen.


Cabelar, het bedrijfje van vijf studenten industrieel ingenieur elektromechanica (UAntwerpen), ontwikkelde een unieke machine die tegelijkertijd vuile kabels kan oprollen en reinigen.

De studenten bedachten een innovatieve oplossing voor een maar al te bekend euvel in de audiovisuele sector: hopen kabels die in de knoop geraken en dan ook nog eens vuil worden tijdens events. Daarom ontwikkelde Cabelar een geautomatiseerde machine die elektrische kabels oprolt en tegelijkertijd reinigt. Jacobs: Het huidige model van het apparaat komt in een handige flight case op wieltjes. De kabel wordt in de machine vastgeklikt op een haspel. Terwijl de machine alles automatisch oprolt, passeert de kabel door een spoelunit waar met behulp van borstels en sponzen stof en ander vuil wordt verwijderd. Eens de kabel volledig is opgewonden, kan deze gewoon van de haspel gehaald worden. Klaar voor het volgende event.” Met hun idee spelen de studenten in op een probleem waar men al jaren mee kampt, maar nog niemand een oplossing voor had gevonden. “Met Cabelar vervullen we een pioniersrol binnen de eventsector”, vertelt Jacobs. “Daarom hebben we al eerste stappen ondernomen om onze unieke uitvinding te laten beschermen.”

Toekomstperspectief

De studenten hopen met Cabelar hoge ogen te gooien in het bedrijfsleven, maar vooraleer ze hun product op de markt kunnen lanceren, wacht hen eerst nog een andere uitdaging. “Wij moeten alle vijf onze master nog doen volgend jaar en daar kruipt enorm veel tijd in,” vertelt Jacobs. “Gelukkig biedt de Universiteit Antwerpen ons de mogelijkheid om onze studies te combineren met ons bedrijf. Het laat ons toe om minstens één keer per week samen te komen om onze machine verder op punt te stellen.”

In de prijzen

Met hun uitvinding kaapten de studenten ook al enkele prijzen weg. Zo mochten de ingenieurs de provincie Antwerpen vertegenwoordigen op de Vlajo SBP-wedstrijd: een competitie waarbij studentenondernemingen van over heel Vlaanderen hun product voorstellen aan een jury. Cabelar behaalde er een mooie derde plaats. “Natuurlijk zijn we blij met onze prestatie, maar we hadden graag ons product voorgesteld op de Europese finale,” zegt Jacobs. Het is overigens niet de eerste keer dat de jonge ondernemers furore maakten. Zo kan Cabelar ook al een eervolle vermelding op een Voka-wedstrijd en deelname aan 'The Future 10' wedstrijd van SINC op hun palmares schrijven.

1 opmerking

1 Comment


Johnson Pg
Johnson Pg
Aug 17, 2023

Thank

Like
bottom of page