top of page

Van snoepzakjes tot woningbouw: het carrièrepad van ondernemer-interieurarchitect Maarten Steinhauser

STARTERSSESSIE 2024Maarten Steinhauser is een jonge interieurarchitect die in 2023 de sprong waagde naar het ondernemerschap. Hij ging hierbij niet over één nacht ijs, maar maakte zorgvuldige afwegingen en sprak regelmatig met zijn netwerk voor hij de beslissing nam: “Het delen van ervaringen met collega-ondernemers was van onschatbare waarde bij het nemen van beslissingen.”


Ontluikend talent


Voor er van M.S. Interior/Design of de zelfstandig ondernemer Maarten Steinhauser sprake was, is er heel wat gebeurd in het leven van Maarten. “Eigenlijk is de kiem van het ondernemerschap gelegd toen ik nog in het secundair onderwijs zat. In samenwerking met VLAJO richtte ik een mini-onderneming op, waarmee mijn medeleerlingen en ik snoepzakjes verkochten tijdens de middagpauzes. Die zakjes waren vrijwel altijd binnen tien minuten uitverkocht,” blikt Maarten terug.


Na het middelbaar studeerde Maarten interieurvormgeving aan de Thomas More Hogeschool. Hij studeerde succesvol af, maar besefte toch dat hij bepaalde vaardigheden miste als ontwerper. “Vooral onderzoek doen wilde ik graag verder uitdiepen. Daarom besloot ik om mijn master interieurarchitectuur te halen aan de Universiteit Antwerpen.” Een verstandige keuze voor de jonge interieurarchitect, maar toch was solliciteren na het afstuderen een serieuze uitdaging.Sollicitatiejaar


“Ik heb een jaar gesolliciteerd binnen verschillende vakgebieden. Ondernemerschap was niet meteen iets waar ik aan dacht – ik was vooral bezig met werkzekerheid, omdat ik geen werkervaring had,” legt Maarten uit. Tijdens het solliciteren werd Maartens beeld van de sector helderder. Het viel hem op dat veel vrije beroepen op zelfstandige basis uitgevoerd worden. Toen begon het idee van zelfstandig ondernemen concreter te worden.


Maarten: “In het begin moest ik vooral informatie verzamelen over hoe ik kon starten: hoe maak je een gedetailleerd plan van aanpak op? Wat zijn de cruciale aandachtspunten voor een succesvolle start?” Het verzamelen van die informatie gebeurde niet in sneltempo. Maarten bezocht vakbeurzen, had gesprekken met verschillende experts en bouwde een netwerk op van collega-ondernemers en oud-medestudenten. “Dit netwerk bleek later van onschatbare waarde te zijn.”


Starten als vrije beroeper


Nog voor Maartens ondernemingsplannen afgerond waren, kreeg hij de kans om als assistent-architect te werken bij architektenburo Jef Van Oevelen. “Samen met mijn werkgever maakte ik de laatste stappen in orde om zelfstandig ondernemer te worden. Er was echter nog wel een zoektocht die ik moest doen: die naar het vinden van een geschikte accountant”, vertelt Maarten. Volgens hem is het erg belangrijk om te weten wat een goede accountant onderscheidt van de rest. “Dit is ook afhankelijk van wie je bent als persoon en als ondernemer. Maar het is cruciaal om te checken welke tarieven gebruikelijk zijn voor welke service, veel gesprekken te hebben en vragen te stellen.”Momenteel werkt Maarten bijna een jaar bij het architectenbureau. “Ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn keuze,” zegt hij beslist. “Het bureau past bij mij: het heeft een vormentaal die mij goed ligt en het slaagt erin om projecten met een positieve maatschappelijk impact succesvol te realiseren.” Maartens werk is ook erg gevarieerd: van wedstrijdprojecten tot overheidsopdrachten en sociale woningbouw, hij komt met alle aspecten van de architectuur in contact.

 

“Bouw zorgvuldig een netwerk op, gevuld met mensen uit je eigen interesseveld en daarbuiten.”

“Durf vragen te stellen en met experts in gesprek te gaan over de onzekerheden die je nog hebt als ondernemer.”

 

- Gouden ondernemingstips van Maarten

 

TAKEOFFANTWERP_ is een initiatief van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, in samenwerking met stad Antwerpen, UAntwerpen, KdG Hogeschool, AP Hogeschool, Antwerp Maritime Academy (HZS), Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en SINC. VLAIO ondersteunt dit ecosysteem. #jongondernemen 

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page