top of page

Waarom Antwerpen dé stad is voor de Innovation DaysAntwerpen is een van de meest innovatieve en slimme steden van Europa. Het is een belangrijk centrum van de diamant- en modewereld en staat bekend om haar historische charme en moderne accenten. Maar het is niet alleen de combinatie van traditie en moderniteit die Antwerpen zo bijzonder maakt, maar ook de manier waarop de stad omgaat met uitdagingen van de 21ste eeuw.


Duurzaam beheer van stedelijke infrastructuur

Een van de grootste uitdagingen waar steden vandaag de dag mee te maken hebben, is het beheren van hun stedelijke infrastructuur op een duurzame manier. Antwerpen is zich daar goed van bewust en heeft een ambitieus programma opgezet om haar energie- en grondstofgebruik te verminderen en haar afval te beperken. Dit omvat projecten zoals het verhogen van het aandeel hernieuwbare energiebronnen, het verbeteren van de energie-efficiëntie van gebouwen en het verminderen van verkeersdrukte door het bevorderen van fiets- en openbaar vervoer.


Verbeteren van de levenskwaliteit voor de stadsbewoners

Een andere uitdaging is het verbeteren van de levenskwaliteit voor de stadsbewoners. Antwerpen speelt hier op in door haar inzet voor smart city-technologieën, zoals het internet der dingen (IoT), big data en kunstmatige intelligentie. De stad heeft bijvoorbeeld een slimme verkeersoplossing geïmplementeerd die de verkeersstromen in real-time monitort en verkeersdrukte en files voorkomt. Ook zijn er slimme parkeeroplossingen ontwikkeld die de beschikbaarheid van parkeerplaatsen in real-time weergeven, zodat automobilisten snel en gemakkelijk een plaats kunnen vinden.


Innovatie en ondernemerschap in Antwerpen

Verder is Antwerpen een belangrijk centrum van innovatie en ondernemerschap. Er zijn veel startup-bedrijven en kennisinstellingen in de stad gevestigd, en de stad ondersteunt deze organisaties met verschillende initiatieven en programma’s. Dit is exact waarom Antwerpen de ideale stad is voor de Innovation Days – Smart City.


Naast de Stad Antwerpen zijn ook deze andere partners de schakel naar een weg vol innovatie:


 

TAKEOFFANTWERP_ is een initiatief van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, in samenwerking met stad Antwerpen, UAntwerpen, KdG Hogeschool, AP Hogeschool, Antwerp Maritime Academy (HZS), Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en SINC. VLAIO ondersteunt dit ecosysteem. #jongondernemen


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page