top of page
Copyright-JelleJansegersPhotography -PO - Kickoff - Big event Zuiderpershuis -2282- 111022

PIMENTO MAP_

Samen grenzen verleggen

Op dinsdag 17 januari 2023 vond er in BAR_takeoff een Staff Training plaats ronde de Pimento Map. Alain Heureux kwam tekst en uitleg geven bij deze tool. 

Graag toegang tot deze tool? Stuur gerust een mailtje naar brent@productionoffice.be

​

Inloggen op de Pimento Map van Takeoffantwerp kan via onderstaande knop:

ALGEMEEN_

Samen grenzen verleggen

Gastvrouw Nathalie De Schepper verwelkomt een expert in ondernemen die aan de wieg stond van de Pimento Map: Alain Heureux. Hij legt je uit hoe deze tool tot stand gekomen is, welke voordelen het voor jou kan hebben en hoe je de tool kan inzetten voor jezelf en je onderneming.

Alain Heureux heeft altijd een ondernemend leven gehad. Omdat hij de drang voelde alles wat hij geleerd had over ondernemen, door te geven, kwam hij met een aantal vennoten bij elkaar om een academy op te starten. Via de academy wilden ze oorspronkelijk enkel hun kennis doorgeven, maar het bracht hen meer op dan enkel dat.

 

Alain: “We vertrokken vanuit het leven van een ondernemer. De start van een onderneming kan je onderverdelen in vijf stappen.

 

Eén: Het samenstellen van een sterk team. Ondernemen is een verhaal van mensen. Als een onderneming faalt, zien we vaak dat dat komt door het ontbreken van bepaalde capaciteiten. Als je de juiste mannen en vrouwen samen zet, kan je dit vermijden.

 

Twee: Gebruik maken van design thinking. Je moet vanaf het begin customer centric denken. Wat wil mijn klant? Wat voor probleem heeft hij en hoe kan ik voor de oplossing zorgen?”

Alain: “Dit idee van stap twee moet je vervolgens proberen in een business model canvas te gieten. Je kan dit idee eventueel gaan cocreëren met je klant en meteen naar de markt stappen, wat stap vier zou kunnen zijn. Zo kan je dan op basis van feedback verder timmeren aan je onderneming. Maar wij misten maturiteit hierin en maakten dus een andere stap vier: de Pimento Map was geboren.”

De Pimento Map test kortweg je businessmodel en bekijkt of het zal standhouden op de markt. Het wordt voorgesteld als een cirkel. Die is onderverdeeld in achttien vakjes, waar aan elk vakje een vraag gelinkt is. Bij iedere vraag horen vier verschillende antwoordmogelijkheden. Er zijn dus 72 mogelijke scenario’s om te bewandelen. Bij ieder antwoord dat je kiest, kleurt je vakje. Er zijn vier kleuren: van donkerrood (valkuil voor je onderneming) tot groen (sterk punt van je onderneming). “Pimento is een soort kompas: hoe groener je het maakt, hoe sterker je basis is om naar de markt te gaan”, aldus Alain. Na het invullen van de map, krijg je een rapport en een score. Wanneer je een business model wil testen, kost dit veel tijd. De Pimento Map pakt het anders aan. Op minder dan een uur tijd heb je alles ingevuld. Het rapport dat je krijgt aan het einde, geeft je extra uitleg bij ieder gegeven antwoord en mogelijkheden om bepaalde onderdelen te verbeteren. Je kan dus meteen aan de slag. “In die zin is het een zelfevaluatietool én een instructietool”, licht Alain toe.

Alain: “De verschillende stappen die ik eerder toelichtte, zal je binnenin Pimento sowieso terugvinden. Er zijn vragen over jezelf, je klant, je team en netwerk … Zo kan de Pimento Map een echt kompas worden. Je komt ermee tot een betere maturiteit. Je score zal idealiter verbeteren wanneer je de richtlijnen volgt. Wanneer het dat niet doet, is het tijd om de map te archiveren of te pivotteren.”

“De Pimento Map is echter niet enkel gericht op de ondernemer an sich. Het is ook een goede tool voor de coach of mentor van de ondernemer. Het kan ook teams sterker maken. Op die manier zorgt het voor structuur in het ondernemend leven”, zegt Alain. Deze manier van werken sprak heel wat bedrijven, scholen en andere organisaties aan. “We maakten de Pimento Map eerst voor onszelf, en brachten het daarna op de markt in een gratis versie. Daar kregen we ongelooflijk veel feedback op. Intussen zijn er meer dan 500.000 mappen aangemaakt in negen verschillende talen, en daar komen binnenkort nog drie talen bij.

 

Er is sinds kort ook een betalende versie, waarbij je oneindig veel users en mappen kan aanmaken. Zo kan iedereen binnen een bedrijf of school een business model uittesten voor ze ermee verdergaan.”

 

Voor meer info kan je terecht op www.pimentomap.com. Niet gevonden wat je zocht? Stuur dan een mailtje naar info@pimentomap.com .

bottom of page