top of page

CAMPUSTOUR DAG 3 _ KdG Hogeschool



“I’m gonna do it all by myself…”: vanaf het moment dat je dit door de boxen hoort knallen, weet je hoe laat het is. De KICK OFF DAYS van TAKEOFFANTWERP_ zijn volop aan de gang. De derde dag werd live uitgezonden vanop Campus Hoboken van Karel De Grote Hogeschool, waar Wout Maerschalk van studentenorganisatie SINC zijn gasten met veel enthousiasme verwelkomde in de mobiele studio.



Wout wenste zijn eerste gast vrolijk goedemorgen, maar Jeroen Peeters was al langer wakker dan hij. Behalve een echte familieman geeft Jeroen ook les in de financiële vakken op Campus Hoboken. Daarnaast is hij een aanspreekpunt voor student-ondernemers op zijn campus en fungeert hij als coach voor het ondernemerscentrum van KDG. Vorig jaar werden er door de vier coaches verspreid over de campussen zo’n 130 studenten begeleid. “We dachten dat dit aantal door de coronacrisis zou krimpen, maar het tegendeel is waar. We hebben nu zo’n twintig studenten meer dan vorig jaar. Tijdens de lockdown schakelden we over op online dienstverlening, wat zorgde voor een vlotter verloop. Ik en de andere coaches konden sneller op de bal spelen en hoefden niet fysiek op de campus te zijn om op vragen van studenten te antwoorden.” Wout had Jeroen gevraagd om een pitch voor te bereiden voor het ondernemerscentrum en voor deze huistaak was hij met glans geslaagd, want hij haalde zowaar een 17 op 20.



De tweede gast die Wout mocht ontvangen was Carlos De Prins van De Print Prins. De Print Prins levert textiel en verzorgt ook bedrukkingen of borduringen op dit textiel. Carlos combineerde zijn bedrijf met zijn studie in financieel verzekeringswezen. Die combinatie was vaak uitdagend. “Maar ik heb veel kansen gekregen en verschillende open gesprekken gehad met docenten wanneer het over deadlines en examens ging.” Duurzaamheid is een term die je steeds vaker hoort opduiken wanneer het over de modewereld gaat. “We willen liever geen fast fashion ondersteunen en sturen de klant vaak in het kiezen voor kwaliteit en organisch textiel. We werken ook sinds kort samen met een leverancier die kwaliteit en de juiste pasmaat combineert met aandacht voor de oorsprong van het katoen”, klinkt het positief. Voor de toekomst wil Carlos vooral vaste partnerschappen uitbouwen, zodat er naast duurzame kledij ook duurzame samenwerkingen kunnen ontstaan.



Carlos moest na zijn pitch plaats maken voor Jelle Jansegers, fotograaf bij Jansegers Photography en Verhalenvanger. Hij benoemt zichzelf als niet zo goed met woorden, en stelt zich daarom liever voor met behulp van een GIF. Hij koos een GIF uit van de Dalai Lama, die naar eigen zeggen een inspiratiebron voor hem is. “Maar er staan in de GIF ook elementen die niet veel met de Dalai Lama te maken hebben. Dat vind ik er zo geweldig aan. Je moet een beetje out of the box denken.” De structuur van de liveshow is dan ook iets waar Jelle zelf niet voor zou kiezen. “Ik hou van spontaniteit en ga me dus weinig voorbereiden. We zijn ook maar mensen, we doen allemaal maar iets.” Als all-roundfotograaf is Jelle van vele markten thuis. Toch richtte hij de account Verhalenvanger op waar hij zijn lifestylefoto’s op verzamelt. Neem zeker eens een kijkje voor een knap voorbeeld van een zwangerschapsreportage of huwelijksshoot. Voor de geïnteresseerden gaf Jelle in zijn pitch ook nog zijn gsmnummer mee.



Na deze twee gemotiveerde ondernemers kreeg Wout hoog bezoek in de mobiele studio. Veerle Hendrickx, al zes jaar algemeen directeur van KDG, maakte haar opwachting. Ze vertelde met zichtbare trots over alle initiatieven die de KDG genomen heeft om het ondernemerschap bij haar studenten aan te wakkeren. “Sinds 2014, toen we het ondernemerscentrum oprichtten, ondersteunen we al ondernemerschap. In het begin is dat organisch gegroeid vanuit onze bedrijfsgerichte studierichtingen, maar intussen zetten we echt in op ondernemen op alle campussen. We zijn begonnen met 32 student-ondernemers en dat zijn er intussen al honderd meer! En ik ben zo fier om te zien dat 80 van hen na hun studie ook effectief een onderneming starten.” Veerle benadrukte dat de samenwerking met de vele partners van KDG, zoals bijvoorbeeld SINC en TAKEOFFANTWERP_ erg belangrijk is voor de school. Voor de toekomst wenst ze dat het ondernemerscentrum meer studenten kan aantrekken tot ondernemerschap en dat de school erin slaagt om meer internationale netwerken op te zetten.



Nadien was het tijd voor Jonas Van Loey van Mellow Webdesign & Development om de studio onveilig te maken. Mellow maakt websites en webshops en werken volledig op maat van de klant. Het idee ontstond min of meer op café: “Mijn vriend Stijn en ik waren allebei jobstudent in de horeca toen we de verschillende mogelijkheden zagen voor een onderneming. Zo zijn we gestart, eerst via mensen die we kenden en nadien mensen die nieuw voor ons waren.” De combinatie met zijn studie ziet Jonas als een voordeel: “Alles wat we leerden in de les, konden we toepassen in het bedrijf. Ik doe intussen nog een tweede studie en door het statuut student-ondernemer heb ik enkele vrijstellingen waardoor de combinatie nog haalbaarder is.” Jonas moest na zijn pitch meteen weg, want hij had nog een les te halen. Maar hij gaf graag nog even zijn toekomstplannen mee: voltijds zelfstandige wonen, de onderneming meer gestructureerd krijgen, klanten nog beter helpen. “Het wordt erg spannend, maar een leuke reis.”



Jonas ruimde plaats voor Job, de eerste Nederlander die in de mobiele studio verwelkomd werd. Na zijn studie journalistiek besliste hij dat hij veelzijdiger wilde zijn dan enkel journalist en richtte hij zijn bedrijf De Feijter Media op. “Ik ben gespecialiseerd in webdesign en het maken van video’s. Onze slogan is ‘Your idea is our inspiration’ en dat klopt ook: geen idee is te gek voor ons!” Job wilde volop gaan voor een jong en innovatief bedrijf, en deed daarom een opleiding tot dronepiloot. “Ik ben continu op zoek naar nieuwigheden om onze producten te verbeteren.” Vroeger deed Job aan hardlopen op hoog niveau. Het ondernemerschap heeft wel wat gemeen met hardlopen vindt hij: “Als hardloper moet je veel discipline hebben. Een ondernemer staat nergens als hij geen doorzettingsvermogen heeft.” Voor de toekomst wenst Job zichzelf een voltijdse job toe bij zijn bedrijf.



De laatste student-ondernemer van de dag is Noah. Samen met zijn vriend Lucas startte hij hun bedrijf Plance. Hij neemt ons mee naar de bouwsector. Stel je voor … Je koopt een woning in een nieuwbouwwijk, trekt erin en merkt dat er problemen zijn. Je belt en mailt naar de werfleider, maar je krijgt geen gehoor. “Dat zorgt voor veel frustraties langs beide kanten. Wij proberen om al die communicatie te verzamelen op een platform waar je tickets kan aanmaken, zodat er een gestructureerd plan komt om de problemen aan te pakken.” Wout vraagt zich af hoe je op zo’n idee komt, en natuurlijk komt hier de liefde in het spel. “Mijn vriendin zit in de bouwsector. Na haar werk vertelde ze over alles wat ze meemaakte. Ik ben handig in development en ik dacht: waarom zou ik het niet proberen?”

Zowel Lucas als Noah hebben het statuut van student-ondernemer, iets wat volgens Noah enkel voordelen biedt. “Het is gemakkelijker om onze studie te combineren met de start-up en financieel is het ook voordeliger. De stap zetten om je volledig voor je onderneming te smijten is moeilijker, maar gelukkig is KDG heel goed in het begeleiden van student-ondernemers. We hebben ook heel veel hulp gehad aan VOKA en aan SINC.” Een uitspraak die de dag van Wout (zelf van SINC) helemaal goed maakt.



Last but not least kwam Annemie Soetewey, docent aan KDG en coördinator van het ondernemerscentrum, de mobiele studio met een bezoekje vereren. “Passie is het codewoord. Ik wil en kan veel mensen bijstaan bij het realiseren van hun passie. Want dat is dan weer mijn passie.” KDG richtte het ondernemerscentrum op omdat verschillende studenten vroegen om ondersteuning bij hun onderneming. “We doen dat dan niet zomaar. We willen het goed doen. We willen erin uitblinken. Laat ons eerlijk zijn: de balans tussen studie en ondernemen is moeilijk. Een goede ondernemer is niet altijd de beste student. Dus voorzien we flexibele maatregelen, net zoals we dat bij topsporters doen. Ondernemen is uiteindelijk ook topsport.” Annemie is fier op haar studenten. “We willen dat de studenten slagen in hun studie én in hun onderneming. Aan ons om ze te faciliteren.”

Je inschrijven voor een gesprek met het ondernemerscentrum kan gemakkelijk via www.kdg.be/ondernemen.



=

Thumbs up for :




Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page