top of page

RECAP_ ENTREPRENEURIAL ROUNDUP 2023Dinsdagavond, 25 april 2023. In de boekentempel van Antwerpen, de stadsbibliotheek Permeke, staat een bijzonder kwieke Mathias Mallentjer het enthousiasme van een ondernemend publiek aan te wakkeren. Een van de topevents van TAKEOFFANTWERP, de Entrepreneurial Roundup, gaat hier door – een mooie afsluiter van alweer een top academie/ondernemingsjaar. Ook dit jaar komen verschillende jonge student-ondernemers hun verhaal brengen. Maar de spits wordt door een ander soort ondernemer afgebeten, want Antwerps schepen Koen Kennis is van de partij.


Een kabinet leiden is natuurlijk geen doordeweekse onderneming. Maar Koen Kennis maakt geen onderscheid: “Zolang we veel ondernemers naar de stad brengen, zodat onze stad kan bruisen! Dat is het doel.” De schepen was bovendien erg blij dat hij weer de mogelijkheid had om live na te kunnen praten, in plaats van achter een scherm. Mathias had speciaal voor hem zelfs de districten naar de zaal gehaald, zodat die erbij konden zijn. Zij het op een ietwat symbolische manier …


De eerste student-ondernemer is Max Lüdmann. Hij is student Internationaal Ondernemen aan de KdG Hogeschool en wordt ondersteund door het Ondernemerscentrum van de school. Zijn onderneming heet Offline en heeft een wel heel bijzondere missie.Koen Kennis is meteen heel enthousiast over de pitch van Max. Offline komt namelijk ook in de stadswinkel in ’t Steen te liggen vanaf mei 2023, “en daar heb je enkel topproducten” aldus de schepen. “Jullie hebben dat in december ook eens gedaan he, alles offline?” grapt Mathias. De toon is meteen gezet voor de rest van de avond.


Alle gasten namen, gezien de locatie van de talkshow, een boek mee om voor te stellen aan het publiek. Koen Kennis koos voor De wereld red je niet met minder, minder, minder van Jan Deschoolmeester en Thomas Rotthier. “Wanneer je nadenkt over de klimaattransitie, dan bots je snel op de boodschap dat we het met minder moeten doen. Maar voor een ondernemer is dit vreemd, want je wil je bedrijf en de algemene welvaart op de wereld juist doen groeien. En het komt ook door ons kapitalistisch en democratisch systeem dat we al zo ver zijn kunnen komen. Dit boek bewijst dat je niet in een hoekje moet gaan zitten en moet ‘minderen’, maar dat je juist op een slimme manier verder moet gaan. Jonge ondernemers moeten duurzaam werken en de problemen inzien, maar tegelijkertijd de huidige welvaart ook verderzetten met hun innovatieve ideeën en de uitdagingen van vandaag aangaan.”


Max kan kort zijn over zijn boek: Can’t hurt me van David Goggins. “Ik heb het zelf nog niet gelezen, maar naar ’t schijnt is het goed! Het gaat eigenlijk over je mentale staat en dat je je sterk moet opstellen. Toch ook een niet te missen boodschap voor ondernemers.”


De volgende gasten zijn Natacha Zwijsen van SAAMO en Ramzi Zerqane van Starterslabo. Samen startten ze het JOO-traject, waarbij het ondernemerschap in Antwerpen voor iedereen toegankelijk wordt gemaakt. Het pitchen is tamelijk nieuw voor Natacha, maar haar pitch verloopt toch bijna vlekkeloos.


Als boek koos Natacha voor Hoe word je alles? van Emilie Wapnick. Ze kreeg het van een vriendin, maar kwam nog niet aan lezen toe. Ramzi kon niet kiezen. Hij bracht Tax me if you can van Michel Maus mee, “omdat iedereen moet weten hoe je op een verantwoorde manier kan omgaan met belastingen en het besparen hierop”, en Bewust leiderschap van Neil Seligman. “Je bent geen ondernemer als je jezelf niet kan leiden. Dit boek geeft je tools om je leiderschapsskills te upgraden. Een aanrader!” aldus Ramzi.


De volgende student-ondernemers die door Mathias naar het podium gehaald worden zijn Will-Limba Moleka en Elsa Carlot.


Will: “Ik beschouw mezelf als leesconsultant. Ik wil de leesdip bij jongeren opkrikken zodat ze geen negatieve leeservaring krijgen. Je kan zoveel bereiken met boeken. Ik wil aantonen dat boeken een topvorm zijn van entertainment, en veel leuker dan films of games.” Er is niemand beter geplaatst dan Will om een boek aan te raden. Hij koos – hoe kan het ook anders – voor twee boeken. De eerste is een absolute klassieker: Misdaad en straf van Fjodor Dostojewski. “Mijn leraar Nederlands op de middelbare school raadde me dit boek aan. Ik stap in zijn voetsporen, want hij heeft me echt beïnvloed om te lezen. Dit boek startte mijn leesavontuur helemaal!”


Daarnaast bracht Will ook De kunst van het lezen van Alberto Manguel mee naar de Roundup. “Hierin wordt de liefde voor lezen uitgelegd. Het leert je ook hoe je je leeservaring naar een hoger niveau kan tillen en hoe je jezelf hiermee kan verbeteren, want je kan zoveel bereiken enkel door meer te lezen.”


Elsa heeft ook haar ideeën over hoe je jezelf kan verbeteren: “Ik wil positieve gedachten stimuleren via de producten die ik maak en verkoop. Hopelijk maken mijn producten jouw dag of die van iemand die je tegenkomt positiever!”


Als boek koos Elsa voor De pocket filosoof voor ondernemers van Michael Bruyn: “Het zijn vragen en antwoorden opgelijst, specifiek voor ondernemers, heel handig!”


De voorlaatste gasten van Mathias zijn Toon Verheyen en Emma Torfs, het bestuurdersduo van studentenorganisatie SINC van het afgelopen academiejaar. Ze kijken terug op de hoogtepunten van de afgelopen jaren: het Brainstormweekend, Go with the Coach, ARTSinc, Future Entrepreneurship … Afscheid nemen gaat duidelijk gepaard met veel dankbaarheid, zoals ook merkbaar is in hun laatste woorden als voorzittersduo:


Het nieuwe bestuurdersduo, Sander De Herdt en Maud De Bie, vliegt er meteen in. Maud pitcht de werking van SINC alsof ze nog nooit iets anders gedaan heeft:


Ook zij brachten een boek mee. Sander start met het boek No rules rules van Reed Hastings. “Het gaat over vertrouwen tonen in je team en een open communicatie voeren. Dat zijn mijn ambities voor komend jaar”, legt hij uit.


Maud koos voor Drive van Mark Tuitert. “Ik geloof heel sterk in motivatie. Als je iets niet doet vanuit je eigen motivatie, kan je het net zo goed niet doen. Dan heeft het geen zin.”


Eventmanagement, strategie, samenwerking, time management, awareness … Elke student-ondernemer legde vanavond een hot topic op tafel waar jonge ondernemers mee worstelen. VOKA Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland gaat samen met TAKEOFFANTWERP in de komende weken podcasts opnemen om deze vragen te beantwoorden.


Stay tuned – er komt dus nog heel wat leuks aan! 

TAKEOFFANTWERP_ is een initiatief van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, in samenwerking met stad Antwerpen, UAntwerpen, KdG Hogeschool, AP Hogeschool, Antwerp Maritime Academy (HZS), Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en SINC. VLAIO ondersteunt dit ecosysteem. #jongondernemen

Logo's VLAIO en TAKEOFFANTWERP

2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Comments


legitsfentanyl
legitsfentanyl
Dec 18, 2023

Selecting a reliable supplier is a crucial step in the procurement process. Reputable suppliers prioritize quality, safety, and regulatory compliance. Researchers usually include documentation attesting to the validity and purity of the substances in order to instill trust in the products they are using.


Buy Medical research chemicals

buy-2fdck-online

buy-2mmc-crystals


ADD: 2224 E Pikes Peak Ave, Colorado Springs, CO 80909 ,USA

EMAIL: info@legitsfentanyl.com

CONTACT: +13189951380

WEBSITE: https://legitsfentanyl.com

Like

Timothy Benton
Timothy Benton
Jun 06, 2023

it is great preparation for November and keeps some brain cells occupied in October while waiting for November snake game

Like
bottom of page