top of page

Innovation Days: Hackathon - Smart City


Innovatie is overal rondom ons te vinden en is zo een divers onderwerp dat je bijna niet weet waar te kijken. De Innovation Days zijn bedoeld om huidige innovaties niet langer op een armlengte te houden maar ze volledig te omarmen. Op een zo hands-on mogelijke manier werken en je volledig onder te dompelen in jouw gebied van innovatie: Een hackathon. Gedurende 2 volledige dagen kregen onze deelnemers de tijd om een oplossing te vinden voor hun specifieke case. Een altijd veranderend straatbeeld was dit jaar de inspiratie voor het thema: smart city. Met een rooftop view vanuit The Beacon keken onze deelnemers, letterlijk, uit op wat ze moesten veranderen.


De 2 cases van 2022

De 2 cases waar onze deelnemers dit jaar aan werkten gingen over smart energy en smart mobility. Accenture was de provider van de smart Energy case en de smart mobility case werd aangeleverd door De Cronos Groep. Beide bedrijven zetten enorm in op innovatie en proberen altijd nieuw talent te scouten op evenementen zoals een hackathon. Dit jaar lieten de deelnemers zien dat zij the city of tomorrow naar een hoger niveau kunnen tillen.


De start van de Innovation Days: dag 1

We begonnen dag 1 in The Beacon waar alle info voor de komende 2 dagen werd gegeven. De deelnemers stroomden binnen en werden toegewezen aan hun team en case en kregen ineens een verfrissende Hallo zodat ze weer 120% van zichzelf konden geven. De cases werden uitgelegd door de coaches en zo waren we beland aan de eerste brainstorm sessie. Na intens te pingpongen met ideeën was het tijd voor de verplaatsing naar de volgende locatie. Want wat zou een thema smart city zijn zonder zoveel mogelijk van de stad te zien. Na een korte wandeling waren we beland op locatie 2 van de dag: VOKA. Een gezonde lunch gevolgd door een workshop over het Business Model Canvas. Nu iedereen wist wat de belangrijke punten zouden zijn voor hun business case was het tijd voor nog een locatie switch. De groep van smart mobility mocht vertrekken naar Dunden, een locatie midden in de stad met de kalmte van een buitenverblijf op een zwoele zomerdag. De smart energy groep ging op hun beurt naar het Havenhuis, Het symbool van The Port of Antwerp-Bruges.


Tot het eind van de dag is er hard doorgewerkt door alle teams om hun eerste deadline van de hackathon te halen. Na afloop van het work hard gedeelte van de dag mochten de laptops weg en konden we op The Beacon gaan genieten van een pizza party gekoppeld met een netwerking moment . Dag 1 zat er op en de deelnemers vertrokken naar huis om fris aan dag 2 te kunnen beginnen.


De tweede en finale dag – wie wordt de winnaar?

Met nog meer motivatie stond iedereen er helemaal klaar om te kunnen starten, maar niet zonder een lekker ontbijtje voor we echt begonnen. Na een korte recap van de dag ervoor was het tijd voor een workshop on how to pitch, want het was bijna zover om hun cases te pitchen aan onze jury. Nu iedereen klaar was om hun idee vloeiend te kunnen pitchen konden de twee groepen weer naar hun respectievelijke locaties vertrekken voor de final touches. Nu de laatste sprint was ingezet zagen we concentratie bij elke groep omhoog gaan en was de tijd om te pitchen al snel aangebroken. Beide groepen een kregen een jury bestaande uit professionals uit het vakgebied van hun case. De jury overtuigen dat hun idee het beste was, dat was de opdracht van vandaag.


De pitches begonnen elks op hun locatie en er werd van elke case een winnaar gekozen. Alle ideeën waren intrigerend en overal was er een golf van originaliteit dat de jury omver blies. Jammer genoeg kon er maar een case winnen. Die winnaar werd bekroond op Voka waar de eindresultaten werden bekend gemaakt. Wat stond er nu ook alweer op het spel? Wel, binnen elke case ging elke winnaar naar huis met een paar JBL Live Pro+ TWS oortjes, de tweede plaats kreeg op hun beurt een google home en de teams op plaats drie mochten elks een tub van Qallo mee naar huis nemen.


Na 2 lange dagen was het moment aangebroken. Wie gaat er naar huis met die felbegeerde oortjes en alle andere mooie prijzen? Eerst en vooral moeten we zeggen dat alle teams een fantastische job hebben gedaan en alle cases tot een goed einde zijn gebracht. Maar de grote winnaars waren William en Gaetan met de Smart Mobility Case van De Cronos Groep. Proficiat aan alle winnaars en dat jullie een zomer vol muziek plezier tegemoet mogen gaan!

Heb je dit jaar de hackathon gemist? Don’t worry, houd onze socials in de gaten en schrijf je volgend jaar zelf in om fantastische prijzen te winnen.


Artikel: SINC

 

TAKEOFFANTWERP_ is een initiatief van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, in samenwerking met stad Antwerpen, UAntwerpen, KdG Hogeschool, AP Hogeschool, Antwerp Maritime Academy (HZS), Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en SINC. VLAIO ondersteunt dit ecosysteem. #jongondernemen


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page