top of page

Nog nooit zoveel student-ondernemers in Antwerpen

Ondernemen zit in de lift bij de Antwerpse studenten. Officiële cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen vertellen dat er in Antwerpen op dit moment 1250 student-ondernemers zijn. Dat is 10% meer dan vorig jaar. Bovendien zetten nog nooit zoveel studenten hun onderneming verder na hun studies.


In 2014 zag TAKEOFFANTWERP het licht, een platform dat ondernemerschap bij studenten stimuleert. Het werd opgericht door de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, met steun van Stad Antwerpen en van verschillende externe partners, zoals SINC, VOKA Kamer Van Koophandel Antwerpen-Waasland en de Vlaamse overheid. Het platform organiseert onder meer workshops rond meerdere aspecten van het ondernemen.

Vooral diensten

De voorbije jaren groeide het aantal ondernemende studenten telkens. Dat is ook dit jaar het geval, met een stijging van 10 procent.“De 1250 student-ondernemers die Antwerpen vandaag telt, bieden vooral diensten aan, zoals fotografie, webdesign of styling”, duidt Mathias Mallentjer, coördinator bij TAKEOFFANTWERP. “Het valt op dat het aantal ondernemende studenten stijgt in crisistijden. We hadden de klimaatprotesten, er was de coronacrisis, nu is er de energiecrisis: jongeren zijn vastbesloten om het in de toekomst beter te doen dan de vorige generaties en blijven niet bij de pakken zitten."


Uit de cijfers blijkt ook dat steeds meer student-ondernemers hun onderneming voortzetten na hun studies. “Op dit moment is het één op drie”, vertelt Mallentjer. “Bovendien is de intentie van studenten om te beginnen ondernemen na hun studies op vijf jaar tijd ruim verdubbeld. Dat blijkt uit onderzoek van prof. Johanna Vanderstraeten van het Departement Management van UAntwerpen.”


Schepen voor economie, werk en innovatie Erica Caluwaerts: “Antwerpen zit vol met innovatief ondernemerstalent en is vandaag een echte hotspot voor startups en groeibedrijven. De stad telt al meer dan 400 startups en tientallen groeibedrijven die 500.000 euro of meer kapitaal ophaalden. We blijven groeien. Enerzijds is dit te verklaren door het talent in onze stad, anderzijds door de ontwikkelingen in de markt zelf en steun van de stad. Denk maar aan talrijke initiatieven zoals Imec, Start it KBC, Voka Bryo, De Winkelhaak en Blue Health Innovation center. Ik ben dan ook een trotse schepen en ik hoop dat onze (student)ondernemers blijven doorgroeien. Op onze steun kunnen ze onvoorwaardelijk rekenen.”


Kick-off in Zuiderpershuis

Om het academiejaar succesvol af te trappen, organiseerde TAKEOFFANTWERP op dinsdag 11 oktober haar Kick Off Days, een event in het Antwerpse Zuiderpershuis waar bezoekers konden kennismaken met zo’n 20 starters, die zich elk met een eigen booth voorstelden. Op het podium kon je luisteren naar verschillende ondernemersverhalen.


Alle info over het startevent vind je op https://www.kickoffdays.be/takeoffantwerplive.


==


Over TAKEOFFANTWERP:


TAKEOFFANTWERP is sinds 2014 een werking én de plek waar studenten hun ondernemingsvaardigheden kunnen ontwikkelen.

1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Aman Kumar
Aman Kumar
Nov 21, 2022

fdrgrdgdf

Like
bottom of page