top of page

RECAP_TAKEOFFANTWERP Live (part 2)


Het tweede deel van de TAKEOFFANTWERP Live ging van start met een interview van Robert Voorhamme, de founding father en bedenker van TAKEOFFANTWERP. Hoewel de laptop van Mathias besloot om lekker zijn eigen ding te doen en niet meer naar zijn baasje te luisteren, een geslaagd gesprek met enkele inspirerende highlights…


Robert Voorhamme was ooit schepen van Stad Antwerpen. In die tijd was er van een echte studentenstad nog niet echt sprake, laat staan van een ondersteuning door de volledige associatie (de AUHA). “Al snel kwam het idee om iets te doen rond ondernemerschap en ondernemingszin. Dit was echt nieuw toen. Je moet je bedenken dat dat in geen enkele stad gebeurde op dat moment. Maar wij wilden als stad niet enkel studenten die een opleiding volgden en in de cocon van die opleiding bleven zitten. We wilden studenten die hun ideeën naar buiten brachten en elkaar daarin steunden, interdisciplinair samenwerkten, want zo komen de grootste projecten tot stand,” aldus Robert.


Gate 15, Bar TakeOff … er werden activiteiten rond ondernemerschap georganiseerd en van in het begin werden de studenten betrokken. Mathias herinnert zich dat het destijds ook de studenten waren die het businessplan voor Bar TakeOff schreven. Robert vindt het vooral belangrijk dat SINC in dit verhaal zijn geroemd plekje krijgt:

Voor alle studenten aanwezig wenst Robert hen dat ze van de gelegenheid gebruik maken om te connecteren met anderen die ze niet kennen. “We zijn de grootste organisatie die hiermee bezig is en kunnen rekenen op ondersteuning van alle onderwijsinstellingen. We moeten dus ook over de muurtjes van de instellingen en de opleidingen durven kijken. Als je bent afgestudeerd, zal je dat ook moeten doen – je kan er dus maar beter al op tijd mee beginnen!” waarschuwt hij. Hij geeft ook nog een ontroerend advies mee:


Om Robert te bedanken voor zijn jarenlange supporterschap van alle student-ondernemers, kreeg hij van Mathias en de rest van het TakeOffteam een sjaal om te supporteren voor de Rode Duivels, zo hoeft hij het supporteren toch niet meteen op te geven. Ook kreeg hij een wollen dekentje van een start-up omdat je tegenwoordig niet meer kan supporteren met de verwarming aan. Dankjewel Robert voor alles wat je voor al die studenten hebt betekend!


Robert warmde de stoel aan tafel op voor Luca, Thomas, Jasper en Edith. Mathias: “We vroegen aan de verschillende onderwijsinstellingen om alumni op te bellen en te vragen of ze willen komen vertellen over wat Takeoff voor hen betekend heeft. Dat zijn jullie geworden.”


Luca mocht de spits afbijten. Hij kwam bij de start van zijn onderneming, Velusta, al snel in aanraking met het volledige TakeOffteam. Velusta wil schaafwonden in het wielrennen voorkomen door het maken van beschermende kledij voor fietsers. Hun business is heel snel gegaan: van de radiostudio van MNM naar het crowdfundingcongres van VOKA en wat later zaten ze bij de IP Officer van UAntwerpen om te kijken of een patent aangevraagd moest worden. Hij geeft een tip mee voor startende ondernemers:


“Er zijn heel veel vragen wanneer je begint te ondernemen, maar in Antwerpen vind je alle antwoorden!” Of volgens Mathias dan toch.


De volgende tafelgast is Thomas. Hij richtte in 2019 One of a Kind Events op. In het begin was dit voornamelijk gericht op kinderen, maar dat ziet er intussen al helemaal anders uit. “Deze zomer werkten we op Tomorrowland, We Can Dance … Het was de zomer van mijn leven”, glunderde hij.

Hoe deze ommezwaai er gekomen is, vertelt hij hier:


Tijdens zijn opleiding aan KDG Hogeschool liep hij stage in zijn eigen bedrijf. “Zo ben ik kunnen overschakelen van student-ondernemer naar volledig zelfstandig ondernemer. Ik ben zo blij dat ik dit heb kunnen doen, maar achteraf gezien had ik graag meer gedaan. Bijvoorbeeld starten in mijn eerste bachelor in plaats van mijn tweede. Het is zo veilig om student-ondernemer te zijn en de faciliteiten zijn echt de moeite”, zei Thomas.


Bij Jasper van de Twaalfde Man, derde gast aan tafel, is de cirkel echt rond. Hij is oud-student van KDG Hogeschool, is docent in de opleiding die hij zelf ooit volgde en levert met zijn bedrijf ook diensten aan diezelfde hogeschool. Ook hij gaf een gouden tip aan startende ondernemers mee:

Edith van Drunken Sailor Boardgame, de laatste alumnus aan tafel, is duidelijk blij om iedereen nog eens te zien. “We zijn hier aan tafel geen onbekenden voor elkaar. Met Luca en Thomas zat ik samen in SINC, we hebben elkaars projecten altijd gesteund.” De AP-studente haar tip voor student-ondernemers is ook aan dit gevoel gelinkt:

Mathias liet hierna de zaallichten nog eens aangaan zodat ieder team van elke onderwijsinstelling zich kon voorstellen en de studenten zagen wie ze konden aanklampen tijdens het netwerkevent. Ook SBB Accountants & Adviseurs, VOKA - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en Stad Antwerpen waren van de partij. We hopen dat er genetwerkt is alsof jullie leven ervan afhing! Wij zijn alvast helemaal ready for take-off 2022-2023!


Herbekijk de volledige show hier:


______________________

TAKEOFFANTWERP_ is een initiatief van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, in samenwerking met stad Antwerpen, UAntwerpen, KdG Hogeschool, AP Hogeschool, Antwerp Maritime Academy (HZS), Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en SINC. VLAIO ondersteunt dit ecosysteem. #jongondernemen


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page