top of page

Recordaantal studenten zetten onderneming verder na hun opleiding

TAKEOFFANTWERP trapt jaar van ondernemende studenten af op dinsdag 17 oktober in TRIX.

Poster voor TAKEOFFANTWERP LIVE 2023

Antwerpen telt jaar na jaar meer ondernemende studenten. De teller staat vandaag op 1250. Opvallend: de helft van die studenten gaat nu ook door met ondernemen eens het diploma op zak. “Jongeren bekijken ondernemerschap steeds vaker als een realistische carrièrekeuze.”


Al negen jaar lang stimuleert de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen (Universiteit Antwerpen, de Karel de Grote Hogeschool, de AP Hogeschool en de Antwerp Maritime Academy (HZS)) ondernemingszin bij hun studenten. Ze krijgen daarbij de steun van de stad Antwerpen, VOKA, VLAIO en SINC. Het platform TAKEOFFANTWERP ondersteunt alle partners hierbij en scherpt ondernemersvaardigheden bij studenten aan via workshops, trainingen en events.


“Ondernemen zit nog altijd in de lift bij de Antwerpse studenten”, weet Mathias Mallentjer, coördinator van TAKEOFFANTWERP en zelf ook ondernemer. “Officiële cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen vertellen dat er op dit moment 1250 student-ondernemers zijn in de Scheldestad. Hun activiteiten zijn heel divers: er zit een creatieveling bij die workshops illustratieve vorming aanbiedt, een andere student sloot net een investeringsronde in de VS af.”


Doorstart na diploma

Bij TAKEOFFANTWERP stellen ze vast dat heel wat van die ondernemende jongeren nu ook een doorstart maken eens ze dat diploma op zak hebben. Mallentjer: “Dat is echt een nieuwe trend. Studenten krijgen de smaak van het ondernemen te pakken tijdens hun studies, maar de helft gaat er ook na hun opleiding mee verder, in de meeste gevallen zelfs in hoofdberoep. Jongeren zien ondernemen dus meer en meer als een realistische carrièrekeuze en hun onderneming is dan ook nog eens levensvatbaar.”


“Antwerpen is een ondernemende studentenstad waar studenten ook na hun studies vol vertrouwen kunnen blijven ondernemen”, zegt Erica Caluwaerts, Antwerps schepen voor onder meer economie. “De gezamenlijke inspanningen van de voorbije negen jaar werpen duidelijk hun vruchten af.”


Campus Tour KICKOFF DAYS 2023

Gezocht: ondernemende dienstverleners

Wanneer het aantal ondernemers groeit, is er ook meer nood aan ondersteuning. “Denk bijvoorbeeld aan juristen en accountants”, legt Mallentjer uit. “Elke onderneming moet een beroep doen op hen, maar ze zijn met veel te weinig. Het gaat zelfs officieel om knelpuntberoepen. Vanuit TAKEOFFANTWERP gaan we vanaf dit jaar inzetten op extra begeleiding van student-ondernemers die dergelijke diensten willen aanbieden. Zo kunnen we hen en ook andere grotere dienstverleners onder meer helpen met hun employer branding.”


Om het academiejaar succesvol af te trappen, organiseert TAKEOFFANTWERP op dinsdag 17 oktober vanaf 14 uur haar Kick Off Days, een event in concertzaal TRIX waar bezoekers kunnen kennismaken met zo’n twintig starters, die zich elk met een eigen booth komen voorstellen. Ook Vlaams minister-president Jan Jambon komt langs. Info op https://www.kickoffdays.be/takeoffantwerplive.


Enkele student-ondernemers stellen zich voor:


Flor Ronsmans De Vry (UAntwerpen), founder van Fuse Robotics

Flor Ronsmans De Vry (UAntwerpen), founder van Fuse Robotics

“Fuse Robotics is een UK-based tech start-up. We zijn begonnen in 2021 en hebben ondertussen al meer dan 1000 klanten in meer dan 50 landen. We specialiseren ons in e-commerce en blockchain automation, dus er zijn eigenlijk twee grote zijden aan onze business. Wat we bijvoorbeeld doen is op alle mogelijke websites het check-outproces veel sneller maken. Als je iets wil kopen op een Shopify-website – veel websites draaien op dat platform – dan moet je door allemaal stappen gaan, zoals het invullen van je contact-, factuur- en verzendgegevens. Wij maken dat proces veel eenvoudiger en zorgen ervoor dat je gewoon op ‘Buy Now’ kan klikken, waardoor je automatisch doorheen heel die flow gaat. Dat maakt het check-outproces veel efficiënter en user-friendly.”


Max Lüdmann en Lou de Laet (Karel de Grote Hogeschool), de jongens achter het label OFFLINE

Max Lüdmann en Lou de Laet (Karel de Grote Hogeschool), de jongens achter het label OFFLINE

“We zijn met Offline gestart omdat veel mensen gefocust zijn op het digitale en niet meer echt genieten van het mooie dat onze wereld te bieden heeft. De focus ligt nu jammer genoeg op hoe je er digitaal uitziet en niet meer op de leuke dingen die je kan doen. Hier wilden wij iets aan doen. We begonnen met een kledingcollectie om Offline kenbaar te maken bij het brede publiek. Verder willen we ons concept uitwerken door events te organiseren. We hebben een zomerbar in het Antwerpse Steen op poten gezet.”


Elsa Carlot (AP Hogeschool), founder van Palesa

Elsa Carlot (AP Hogeschool), founder van Palesa

“Toen ik zestien was, startte ik binnen de onderneming van mijn papa. Ik maakte een tekening op papier en wilde die graag op stof zien. Ik begon met één totebag voor mezelf, maar ging vrij snel voor anderen aan de slag. De boodschappen die op de kledij staan, zijn allemaal heel positief. Het is de bedoeling dat het lieve reminders zijn, zowel voor de mensen die de kledij dragen als de mensen die ze zien.”


Praktisch:

Dinsdag 17 oktober, van 14 tot 23 uur: Kick Off Days TAKEOFFANTWERP.

Locatie: TRIX (Noordersingel 28/30, 2140 Antwerpen).


0 opmerkingen

Commenti


bottom of page