top of page

Starten: liever vandaag dan morgen! Tomas Schippers aan het woord

STARTERSSESSIE 2024



Toen Tomas Schippers eventmanagement studeerde, miste hij praktijk in zijn studie. Een studentenjob of stage, dat was niet zijn ding: hij wilde het zelf doen. Samen met twee studievrienden richtte hij het eventbureau One of a Kind op – een bureau dat vandaag de ideale combinatie vormt van professionalisme en aanstormend jeugdig geweld. “Ondernemen? Dat doe je liever vandaag dan morgen.”


In 2019, vlak voor de coronapandemie, richtten Tomas en zijn vrienden Bas en Ruben hun evenementenbureau One of a Kind op. Op dat moment was hun onderneming nog exclusief gericht op kinderen en wilden de drie jonge kerels voornamelijk kinderfeestjes op een spectaculaire manier verzorgen. COVID-19 strooide echter roet in het eten – of toch niet: “Omdat de pandemie plots losbarstte en sociale bijeenkomsten verboden waren, moesten we andere dingen doen dan kinderfeestjes. We startten met het organiseren van livestreams en bedachten alternatieven voor traditionele bedrijfsfeesten”, vertelt Tomas. Na de pandemie heroriënteerde One of a Kind zich. Vandaag organiseren ze zowel B2B als B2C events, zoals een glow-in-the-dark tafeltennistornooi of bedrijfsfeesten.



Startersstress


In Tomas’ directe omgeving is er niemand die onderneemt. Toch trok het ondernemersleven aan zijn mouw. Tomas: “Ik ging naar een evenement van TAKEOFFANTWERP_ en praatte er met Annemie Soetewey van het KdG Ondernemerscentrum. Ik was meteen enthousiast. Thuisgekomen moest ik wel nog mijn ouders overtuigen …” De ouders van Tomas zaten met veel vragen, onder andere over de financiële gevolgen van het student-ondernemerschap. Zij zagen werken in loondienst als een veel stabielere optie voor hun zoon dan ondernemen. “Dat begreep ik natuurlijk. Door de uitleg van Annemie en TAKEOFFANTWERP_ kon ik de stress van mijn ouders wegnemen. Ik heb hen beloofd dat ik er alles aan zou doen om mijn plan te laten slagen. Twee weken later ben ik dan samen met Bas en Ruben opgestart als ondernemer, mét de steun van mijn ouders. Ze spreken het misschien niet vaak uit, maar ik weet dat ze trots zijn op wat ik doe.”


Je start, en wat dan?


Je start met ondernemen, maar hoe moet het dan verder? “Wij durfden geen vragen stellen,” zegt Tomas, “We wilden alles zelf uitzoeken. Dat kan heel positief zijn, maar daardoor zijn we lang blijven hangen bij probleemstellingen die eigenlijk snel opgelost konden worden door experts.” Gelukkig konden Tomas en zijn vrienden op de steun rekenen van de Karel de Grote Hogeschool, waar Tomas nog steeds goede contacten mee heeft. Daarnaast had hij ook veel aan de Bryosessies van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland, TAKEOFFANTWERP_ natuurlijk en studentenvereniging SINC.



Tomas vat samen: “Als je iets zelf niet kan, moet je het uitbesteden, anders verlies je te veel tijd en kan je onderneming niet groeien.” De boekhouding werd al vrij snel uitbesteed. “Een boekhouder, dat kost wel wat geld. Het lijkt een groot budget in het begin, maar een boekhouder verdient dat geld voor jou op een andere manier terug. Je krijgt ook aangepast advies van hem of haar, en die van ons stalkt ons als we bepaalde zaken niet in orde gebracht hebben. Daaraan herken je een goede boekhouder!” lacht Tomas.


Studeren en ondernemen


Volgens Tomas zijn studenten te weinig bekend met de voordelen zijn van het student-ondernemerschap: “Je moet gewoon zo snel mogelijk beginnen. We zijn door dat statuut met een mooi spaarpotje als hoofdberoep kunnen starten.” Maar de financiële voorsprong is niet alles: “Er is niks zo leuk als elke dag opstaan met volle goesting, omdat je aan je droom kan bouwen en er ook nog geld mee kan verdienen. Ik amuseer mij elke dag en dat is voor mij het belangrijkste!”


“Veel ondernemers kiezen voor zichzelf een ondernemer-rolmodel om naar op te kijken en zich daaraan te spiegelen. Dat is een goed idee, maar vergeet niet: one size fits all is hierop niet toe te passen. Leer van iemand anders, maar kopiëren is onmogelijk.”

“Onderneem je samen met iemand? Zoek dan iemand die complementair is. Ik ben de ideeënfabriek, Bas checkt de haalbaarheid ervan.”

 

- Gouden ondernemingstips van Tomas

 


 

TAKEOFFANTWERP_ is een initiatief van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, in samenwerking met stad Antwerpen, UAntwerpen, KdG Hogeschool, AP Hogeschool, Antwerp Maritime Academy (HZS), Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en SINC. VLAIO ondersteunt dit ecosysteem. #jongondernemen



 

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page