Intrapreneurship in de smart city [throwback]Voor de sessie rond intrapreneurship in de smart city Antwerpen verwelkomde gastheer en moderator Bjarne Imbrechts ons hartelijk vanuit de mobiele studio. Hij had enkele gasten meegenomen om het samen te hebben over smart cities van wie we best wat konden opsteken. Daarnaast nodigde hij ons ook uit voor de Antwerp Startup Fair op 20 oktober, waar technologische start-ups en scale-ups nieuw potentieel talent kunnen ontmoeten. Maar eerst … een smart city. Hoe pakken ze dat aan in onze stad?


Guido Muelenaer| Stad Antwerpen

Aan het woord was eerste gast Guido Muelenaer, manager strategy & innovation bij Stad Antwerpen. Hij is trots op het intrapreneurship dat te bewonderen valt in onze smart city: “Zo hebben we in Antwerpen de Beacon, een gebouw dat de samenwerking tussen bedrijven die meewerken aan onder andere de smart city, faciliteert. Zo’n smart city kan veel vormen aannemen, maar het doel is en blijft om het leven van de burger in de stad aangenamer en gemakkelijker te maken. Een project als de Beacon mag op Europees vlak zeker gezien worden.”


Hoe Antwerpen zich inzet voor het hele smart citygebeuren, daar kon Guido ons wel enkele spraakmakende voorbeelden van geven. Zo zijn er enkele pilootprojecten aan de gang, zoals bijvoorbeeld slimme verlichting die enkel aangaat wanneer er effectief beweging is, een meldingssysteem voor geluidsoverlast of het grote project rond de digital health kiosk. Dit project is nog in behandeling, maar zou een kiosk worden met een klassieke retailfunctie én bepaalde gezondheidsfuncties zoals het meten van je bloeddruk, hartslag enz. De kiosk kan ook ter beschikking gesteld worden van bedrijven die bepaalde features willen uitrollen. “In deze tijden zien we nog maar eens dat het belangrijk is om meer gezondheid in de stad te brengen.”


ONDERNEMINGSTIP VAN GUIDO:

“Volg je passie en durf falen. Er is niks mis met de gewone bedrijfswereld, maar je kan ook anders starten.”

Jonathan Berte | Robovision

En zo sloop meteen de huidige gezondheidscrisis in het gesprek. Jonathan Berte, CEO van Robovision, vult Guido moeiteloos aan. Samen met de stad ontwikkelde Robovision een manier om de anderhalvemetersamenleving op de Meir op te meten met virtuele ogen. De verwerking van de data die zo aangevoerd wordt gebeurt door de universiteit. Een knap staaltje intrapreneurship van alle betrokken partijen.

Naast dit soort opmetingen is Robovision ook actief in andere sectoren, zoals bijvoorbeeld in de landbouw. Daar is er namelijk veel ruimte voor het creëren van automatische hulp bij het planten, snoeien en plukken.


ONDERNEMINGSTIP VAN JONATHAN:

“Er zijn veel meer mogelijkheden dan vroeger. Gebruik ze!”

Vincent Meurrens | EPCON

Vincent Meurrens, manager van EPCON, beweegt zich ook in de gezondheidssector. Bij EPCON brengen ze omgevingsfactoren zoals klimaat of bevolkingsdichtheid samen tot health records. Daardoor zijn ze in staat bepaalde patronen te herkennen en simulaties te maken van scenario’s waarin de omgevingsomstandigheden anders zouden zijn. Ze zijn veelal actief in Zuid-Afrika, Pakistan en Nigeria.


Health data zijn niet eenvoudig te koppelen aan andere data omwille van de privacy. De heren waren het erover eens dat de regelgeving bovendien niet evident is: er is stedelijke, Vlaamse en federale wetgeving. Dat is een handicap die Antwerpen als smart city heeft tegenover andere steden in andere landen. Jonathan: “We zijn in Antwerpen gezellig bezig, maar we hadden voor COVID maar weinig urgente zaken, waardoor we niet snel vooruit gingen. Ook al hebben we die handicap, we moeten de smart city toch op de kaart blijven zetten.” Ondanks alle regelgeving vinden de heren dat smart cities de toekomst zijn. “Er gebeurt heel veel in Antwerpen op vlak van digitale innovatie. Het is in onze smart city heel belangrijk dat we open naar elkaar blijven kijken, met elkaar blijven werken en dat er niemand op zijn eilandje zit”, aldus Guido.


DE ONDERNEMINGSTIP VAN VINCENT:

“Focus op je niche. Om het even welk creatief idee je hebt: de kans dat iemand er al mee bezig is, is groot. Je specialiseren is echt een meerwaarde.”