top of page

Xerius staat klaar voor starters met goede raad en gouden tips

Wil je starten als zelfstandige? Dan heb je een ondernemingsnummer nodig, een inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen is verplicht. Daarnaast sluit je jezelf ook aan bij een sociaal verzekeringsfonds en vraag je een btw-nummer aan. Hier kan een ondernemingsloket en sociaal verzekeringsfonds je bij helpen.

Een eigen zaak starten? Dan is Xerius er voor jou. Niet alleen voor je sociale bijdragen maar ook als luisterend oor. Want dat is wat ze doen, ze luisteren aandachtig naar jouw plannen en geven dan heel concreet advies over de volgende stappen. Denk maar aan alles omtrent de opstartformaliteiten, kinderbijslag, sociale zekerheid, aanvullende verzekeringen en subsidies. Heb je een vraag die niet aanleunt bij hun expertisegebied? Dan spreken ze hun netwerk aan en maken ze de juiste match. Xerius voorziet iedere starter van goede raad en gouden tips en dat is ook waarom ze volgens Marc Hellemans, Partnerships Manager, niet weg te denken zijn uit de startersessies.


Xerius: wat en waarom?

Meer dan 20 000 starters vinden jaarlijks hun weg naar deze organisatie. Dat is veel. Zo’n 100 ondernemers per dag kiezen ervoor om hun zaak bij Xerius op te starten. Waarom ze dat doen? Er zijn heel wat redenen maar dat ze als sociaal verzekeringsfonds werken aan de laagste kost, zit er misschien ook wel voor iets tussen. Want dat is altijd mooi meegenomen, toch? Daarnaast weten ze ook als geen ander raad met vrije beroepen. Die omvatten maar liefst een derde van hun cliënteel. Met een sterk netwerk van beroepsorganisaties achter de hand voorzien ze letterlijk op elke vraag een antwoord.


Die starters komen ze op allerlei mogelijke manieren tegen. Ze werken samen met 3 500 boekhoudkantoren en accountants en merken een grote instroom via hun website. Daarnaast geven ze ook regelmatig infosessies via studentenverenigingen op universiteiten en hoge scholen, want daar zijn volgens Marc de ondernemers van de toekomst te vinden. “Wij denken mee, maken stappenplannen en voorzien aangepaste infosessies per opleiding. Op deze manier kunnen studenten bij het afstuderen met meer bagage de stap naar zelfstandigheid zetten.”

Waarom de startersessies zo belangrijk zijn

“Omdat er nood aan is. Studenten in vrije beroepen als advocatuur, psychologie, architectuur en verpleegkunde leren de kneepjes van hun vak en zijn het snelst geneigd om te starten als zelfstandige. Maar er ontbreekt één element in het verhaal: ze krijgen quasi geen introductie in het zelfstandig worden en missen de praktische kant van de zaak. Wij hebben alle informatie voorhanden, het is dan ook onze taak om daarin begeleiding te bieden. Dat de startersessies dit jaar online doorgaan, is nieuw maar niet onoverkomelijk. Wat de huidige situatie ook mag zijn, het mag ons niet tegenhouden om te blijven informeren.”

Het belangrijkste advies: laat je begeleiden

Als we Marc vragen naar zijn belangrijkste advies voor starters, is dit wat we onthouden: “Laat je begeleiden door een boekhouder, collega-ondernemers en organisaties als die van ons. Begin niet halsoverkop maar verzamel voldoende informatie. Kijk en vergelijk. Vaak kan je kosteloos al heel wat inzichten verwerven.” Dit advies geldt volgens Marc voor iedereen: student-zelfstandigen, bijberoepers of zelfstandigen in hoofdberoep én zeker als je de overstap maakt van het ene naar het andere statuut: “Ben je student-ondernemer en studeer je binnenkort af? Als je op dat moment niet loontrekkend bent, gelden dezelfde regels als bij een hoofdberoep. Laat je alles op zijn beloop? Dan kan dit na verloop van tijd geld gaan kosten.”


Over de grootste valkuilen voor starters

Het afsluiten van een artikel laten we over aan rolmodel dat mee haar schouders zet onder de startersessies. Personal coach Yanuka Moniaga heeft de volgende vraag in petto voor Marc: Wat zijn de grootste valkuilen voor starters? “Er zijn dingen die al eens worden vergeten. In sommige gevallen is de startdatum extreem belangrijk. Alles gebeurt namelijk per kwartaal en een kwartaal is ondeelbaar. Of je nu start op het einde of het begin van de kwartaal, je zal altijd het volledige kwartaal sociale bijdragen moeten betalen. Vraag dus niet zomaar op een willekeurig moment je ondernemingsnummer aan maar sta er even bij stil. Ondernemers willen snel gaan, maar in dit geval wacht je soms beter. Het bepalen van de beste startdatum is een individueel gegeven en kan verschillen van zelfstandige tot zelfstandige. Twijfel je? Vraag dan advies aan een expert.”


Bekijk hier de blind date tussen Marc & Yindra.

 

Studeer jij binnenkort af en ben je van plan om misschien op te starten als zelfstandige?


Schrijf je dan zeker in voor onze webinar rond afstuderen & opstarten op dinsdag 23 juni van 19u00 tot 21u00.


In 120 minuten kan jij al je vragen rond opstarten afvuren op onze experts. We sturen je zelfs alle informatie, brochures en goodies op per post!


 

Meer informatie over Xerius:

 

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page