top of page

Barbara ontwerpt interieurs, concepten en meubels met een nieuwe ‘standaert’

Problemen oplossen, mensen een goed gevoel geven en straffe concepten bedenken. Zo vat je in één zin de ondernemende missie van Barbara Standaert samen. Barbara heeft veel ideeën. Het is de drang naar het realiseren van deze ideeën die haar de stap deed zetten naar voltijds ondernemerschap. Tijdens haar studies richtte ze samen met een vriendin al een start-up op in een traject van Start it @ KBC. Toen ze twee jaar geleden afstudeerde, ging ze aan de slag bij een architectenbureau. Al snel miste ze de vrijheid om haar eigen ding te doen. Toen het interieur van bar_TAKEOFF in een nieuw jasje gestoken moest worden, zag Barbara dit als een unieke kans. Het was net dat duwtje dat ze nodig had om de stap naar voltijdse zelfstandigheid te zetten: “Er waren al genoeg ideeën in de kast beland.”

Awardwinnende en beloftevolle ideeën

Met haar ontwerp ‘The Waterbench’, een slimme zitbank die ook dient als plantenbak en zelfs water opvangt, won ze in januari de Henry van de Velde Award. Met de ’Tiltable’ die dienstdoet als statafel, zitbank of gewone tafel veroverde ze het hart van vele functionele denkers.


De gedachten van deze onderneemster staan niet stil, ze laat haar creativiteit de vrije loop en komt steeds met nieuwe concepten. Zo werkt ze aan een verhuurservice in droogbloemen en wil ze de airbnbmarkt veroveren met haar ontwerpen. “Ik wil mijn job als interieurdesigner uitoefenen zonder gebonden te zijn aan één bepaalde plek. Over heel de wereld de styling en marketing verzorgen van airbnb’s lijkt mij daarvoor de ideale oplossing.”


De juiste balans zoeken tussen marketing, financiële zaken en ontwerpen

Als je denkt dat Barbara van ‘s morgens tot ‘s avonds alleen maar interieurontwerpen maakt, heb je het mis. “Het is belangrijk om je financiële zaken op orde te hebben. Terwijl ik aan mijn interieurontwerpen voor klanten werk moet ik ook alweer vooruitdenken, anders komen er geen nieuwe projecten op de planning te staan. Een balans vinden tussen de financiën, marketing en het ontwerpen is soms een uitdaging. Ik kom mezelf weleens tegen omdat ik natuurlijk niet in alles even goed ben maar de vrijheid die ik op deze manier creëer is onbetaalbaar.”


“Zelf als student veel gehad aan de startersessies”

Waarom Barbara al het tweede jaar op rij uitkijkt om starters te coachen? Ze heeft als student zelf nog deelgenomen aan de startersessies. Ze weet als geen ander hoe waardevol tips kunnen zijn van mensen met ervaring. Jezelf grondig laten informeren is volgens haar heel belangrijk: “Er zijn zoveel manieren om informatie te vinden en zoveel instanties die startende ondernemers steunen. Luister naar TED-Talks, schrijf je in op de nieuwsbrief van elke ondernemingsgerichte organisatie en klop aan bij mensen die het beter weten. Alle informatie die je hebt, is mooi meegenomen.”


Over de starter die ze niet snel zal vergeten

Het zijn de mensen van Stad Antwerpen die dit artikel afsluiten. Ze kregen namelijk de kans om een vraag te stellen aan Barbara. Ze vragen zich af welke starter een verpletterende indruk op haar heeft nagelaten. “Ik ben al heel veel mensen tegengekomen die van hun passie hun beroep gemaakt hebben. Via Start it @ KBC heb ik dertien ondernemers leren kennen die me stuk voor stuk inspireren. De starter die ik niet snel zal vergeten is Loes Vandekerckhove van Pure by Luce, een veel te bescheiden powerwoman die duurzame sportkleding op de markt brengt.”


Bekijk hier de blind date van Barbara & Suzy

 

Studeer jij binnenkort af en ben je van plan om misschien op te starten als zelfstandige?

Schrijf je dan zeker in voor onze webinar rond afstuderen & opstarten op dinsdag 23 juni van 19u00 tot 21u00.


In 120 minuten kan jij al je vragen rond opstarten afvuren op onze experts. We sturen je zelfs alle informatie, brochures en goodies op per post!


 

Wil je Barbara haar verhaal blijven volgen?

 

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page