top of page

Van student tot ondernemer: Hoe Matthias Mevis zijn passie voor technologie en educatie combineert



Ondernemerschap onder studenten is in opmars, en daar is Matthias Mevis een levend voorbeeld van. Tijdens zijn studies aan de Universiteit Antwerpen combineerde hij zijn technische kennis met zijn ervaring als scoutsleider om iets unieks te creëren: Robotkampen voor kinderen. Bovendien maakte Matthias gebruik van het statuut van student-ondernemer aan UAntwerpen, wat hem de ruimte gaf om zijn project tijdens zijn opleiding uit te bouwen tot een echte onderneming.In dit interview vertelt hij over zijn weg van student naar ondernemer, de uitdagingen die hij tegenkwam en waarom hij anderen aanmoedigt om hun ideeën te testen tijdens hun studies.


Van een passie voor techniek naar een eigen bedrijf

Matthias volgde de opleiding Industrieel Ingenieur Elektromechanica aan de Universiteit Antwerpen. Al snel merkte hij dat hij naast zijn studie ook in zijn vrije tijd veel bezig was met techniek en programmeren. Tegelijkertijd was hij actief als scoutsleider, waar hij zag dat wetenschap en technologie zelden aan bod kwamen in jeugdactiviteiten.


“We deden pleinspelen en creatieve activiteiten, maar techniek kwam daar amper bij kijken. Toen besefte ik dat ik mijn ervaring als scoutsleider kon combineren met mijn technische kennis. Dat was het begin van mijn Robotkampen.”


In 2020 organiseerde Matthias zijn eerste Robotkamp als experiment tijdens zijn studies. Hij wilde kinderen op een toegankelijke manier laten kennismaken met programmeren en robotica. Wat begon als een kleinschalig project, groeide al snel uit tot een succesvolle formule.


Na zijn studies heeft Matthias zijn concept volledig vernieuwd en geprofessionaliseerd om op te schalen en een breder publiek te bereiken. Momenteel werkt hij aan:

  • Meer locaties – “Momenteel zijn we gevestigd in Borsbeek, maar we willen uitbreiden naar andere regio’s in Vlaanderen.”

  • Samenwerkingen en subsidies – “Ons doel is om Robotkampen voor zoveel mogelijk kinderen toegankelijk te maken. Met de steun van partners en subsidies werken we eraan om de deelnamekosten te verlagen, zodat iedereen de kans krijgt om technologie en programmeren op een speelse manier te ontdekken.”

  • Een doorlopende leerervaring – “We willen kinderen niet alleen tijdens kampen inspireren, maar (op termijn) ook via wekelijkse workshops een plek bieden waar ze verder kunnen bouwen aan hun interesse in STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics).”



Een bedrijf met impact

Een belangrijk doel van de Robotkampen is om kinderen tussen 8 en 12 jaar op jonge leeftijd in aanraking te laten komen met STEM. Door hen op speelse wijze te laten experimenteren met technologie en programmeren, kunnen ze ontdekken of een STEM-richting in het middelbaar onderwijs bij hen past. Dit helpt hen om bewuste studiekeuzes te maken en hun interesse in wetenschap en techniek verder te ontwikkelen.


De missie van Matthias sluit bovendien naadloos aan bij actuele beleidsdoelstellingen. Ook in het Antwerps Bestuursakkoord wordt er een verhoogde aandacht gevraagd voor STEM-opleidingen, vanwege de groeiende nood aan hoogopgeleide technische profielen binnen industrie 4.0 en de circulaire economie. Robotkampen dragen bij aan deze maatschappelijke doelstelling door jonge kinderen warm te maken voor technologie en wetenschap.

Voor Matthias draait succes niet per definitie om financiële groei, maar om impact.

“Het mooiste moment is wanneer ouders me achteraf mailen dat hun kind dankzij onze kampen voor een STEM-richting heeft gekozen. Dat is waarom ik dit doe.”


Tips voor studenten die willen ondernemen

Matthias moedigt studenten aan om hun ondernemersideeën te verkennen:

“Je kunt als student heel laagdrempelig testen of er een markt is voor je idee. Start klein, probeer iets uit en zie hoe het loopt.”


Wat hij anderen zou afraden? Te snel stoppen met studeren.

“Ik was tijdens mijn laatste bachelorjaar zó enthousiast over mijn Robotkampen dat ik bijna mijn master had opgegeven. Achteraf ben ik blij dat ik dat niet heb gedaan. Niet alleen heb ik meer geleerd in mijn master, maar ik heb ook een financiële buffer opgebouwd door even in loondienst te werken.”


Zijn advies voor twijfelende studenten?

“Je hoeft niet meteen groots te denken als het gaat over ondernemen. Ondernemerschap kan klein beginnen, als een passieproject naast je studie. Het belangrijkste is dat je start.”


Meer weten?

Met zijn Robotkampen wil Matthias kinderen op een speelse manier in contact brengen met techniek en programmeren. Geïnteresseerde ouders, scholen, bedrijven, steden en gemeenten die willen samenwerken of meer willen weten over de Robotkampen, kunnen terecht op www.robotkamp.be of contact opnemen via info@robotkamp.be.



TAKEOFFANTWERP_ is een initiatief van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, in samenwerking met stad Antwerpen, UAntwerpen, KdG Hogeschool, AP Hogeschool, Antwerp Maritime Academy (HZS), Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en SINC. VLAIO ondersteunt dit ecosysteem. #jongondernemen


 

bottom of page