CAMPUS TOUR_ KAVKAIs het al dag drie van deze campustour? De tijd vliegt wanneer je op een bakfiets van de ene interessante ontmoeting naar de andere sjeest. De afgelopen twee dagen lieten we ons inspireren door verschillende (student-)ondernemers en hun verhalen. Vandaag is het decor van dienst jongerencentrum KAVKA aan de Oudaan. Studentenorganisatie SINC voorzag traditiegetrouw de gastheer en vandaag was dat opnieuw Sander, die ons eerder al door de eerste dag van de tour gidste.

De eerste bakfietsgast was Timothy Van Ostaijen, die een bedrijf heeft in online communicatie: Onlimited.


Timothy begon in social media, maar houdt zich intussen ook bezig met online advertising, graphic design enz. “Het startte allemaal doordat ik enkele ondernemers kende die geen social media hadden. Dat heb ik dan voor hen gedaan en zo ging de bal aan het rollen.” Timothy is intussen anderhalf jaar bezig. Zijn leven is een stuk drukker dan voor Onlimited, maar hij doet het erg graag. “Het is zo leuk om de groei van een klant te zien, dat je kan merken dat jouw bijdrage de klant echt vooruit helpt.”


Timothy hoopt over enkele jaren met een groter team van specialisten te kunnen werken om zijn grootste uitdagingen te kunnen tackelen. Dat ligt ver weg van zijn oorspronkelijke kinderdroom als F1-piloot, maar er is niemand die zegt dat hij niet als consultant voor Formule 1 zou kunnen werken, toch?

Als gast nummer twee kwam Simon Ooms bij Sander langs. Hij kwam spreken over zijn drankspelapplicatie Plottwist.


“Ik heb zelf veel drankspellen gespeeld. Na een aantal jaar merkte ik dat er weinig toffe applicaties op de markt waren hiervoor en onder het motto ‘alles wat je zelf doet, doe je beter’ heb ik er dan zelf eentje gemaakt.” Simon sloot zich aan bij BAAS en door de ondernemerssessies daar te volgen, kreeg hij een extra duwtje in de rug en alle hulp die hij nodig had. “Ik zat vol ondernemingsplannen en had moeite met het vasthouden aan een enkel idee. Oorspronkelijk wilde ik iets doen met muziekevenementen, maar door corona liep dit plan spaak. BAAS zorgde ervoor dat ik mijn uitstelgedrag achterwege liet zodat ik me kon concentreren op één ondernemingsidee.” En met succes. Op 20 november wordt zijn applicatie officieel gepresenteerd in KAVKA Oudaan, maar eind volgende maand zal het al te downloaden zijn in de Appstore of via Google Play. “Ik kan niet wachten op de lancering.”


Simon was als kind al uitvinder en ziet voor zichzelf geen andere toekomst. Het liefst van al zou hij de rest van zijn carrière concepten bedenken en die aan anderen doorgeven. De weg naar zijn huidige positie verliep al bij al niet te hobbelig. “Het product testen was natuurlijk het leukste tot nu toe.” (lacht)

Jelle Jansegers liep al langer in en uit beeld om foto’s te nemen, maar kwam ook even met Sander babbelen over zijn bedrijf. Hij houdt zich vooral bezig met spontane fotografie. “Ik ben de fotograaf voor mensen die niet graag poseren.”


Jelle kreeg zijn eerste camera van zijn ouders. Na een tijdje merkte hij dat hij geld kon vragen voor zijn foto’s. Zo maakte hij de overstap van spontane creatieveling naar ondernemer. Die overstap verliep niet altijd even vlot. “Maar dat is oké. Ik ben sowieso iemand die moet leren vanuit zijn fouten: de verkeerde klanten gekozen, te weinig geld gevraagd … Maar nu ben ik waar ik wil zijn: ik krijg mooie projecten toegewezen, ik kan prachtige beelden voorleggen, ik kom op plaatsen waar ik anders niet zou geraken en ik sta met de glimlach op iedere ochtend.”


Jelle merkt dat hij en zijn concullega’s op dit moment erg veel opdrachten aannemen omdat ze zo lang stil lagen door de pandemie. “Het is nochtans oké om te zeggen dat het zwaar is, om van niks naar alles te gaan. Het wordt allemaal wel weer beter. We kunnen langzaam terug naar ons oude leven: veel plezier, veel events en af en toe een pintje.”

Jelle mocht zijn plek achter de schermen weer opnemen en werd vervangen door een medewerker van BAAS: Andrea Bos. Zij begeleidt jongeren met een onderneming(sdroom).


“We proberen iedereen een luisterend oor te bieden om te helpen bij de volgende stappen in het ondernemingsproces. Je kan dus gemakkelijk een mailtje sturen, eens bellen of gewoon even binnenstappen om te babbelen over jouw onderneming of jouw idee.” BAAS heeft elk jaar een traject dat opnieuw opstart. Het traject is onderverdeeld in de verschillende ondernemingsfases (geen-idee, pril-idee, pre-starter en starter) zodat je kan aansluiten bij wat het beste bij jou past.


Andrea kwam bij BAAS terecht met de nodige kriebels om te ondernemen. Ze doorliep zelf het traject en richtte Project Dubbel op, waarbij ze tweedehands kledij recupereert tot nieuwe kleding en kan dus haar eigen ervaring doorgeven aan de studenten. “Als we goed voor onze kleding zorgen, kunnen ze nog erg lang meegaan.”


De sessies bij BAAS verlopen in kleine groepjes van studenten die elkaar niet kennen. “Het kan deugd doen je idee eens te bespreken met iemand die je niet kent en ik ben blij dat we bij BAAS de veilige omgeving kunnen bieden om dat te doen.”