top of page

CAMPUS TOUR_ KAVKAIs het al dag drie van deze campustour? De tijd vliegt wanneer je op een bakfiets van de ene interessante ontmoeting naar de andere sjeest. De afgelopen twee dagen lieten we ons inspireren door verschillende (student-)ondernemers en hun verhalen. Vandaag is het decor van dienst jongerencentrum KAVKA aan de Oudaan. Studentenorganisatie SINC voorzag traditiegetrouw de gastheer en vandaag was dat opnieuw Sander, die ons eerder al door de eerste dag van de tour gidste.

De eerste bakfietsgast was Timothy Van Ostaijen, die een bedrijf heeft in online communicatie: Onlimited.


Timothy begon in social media, maar houdt zich intussen ook bezig met online advertising, graphic design enz. “Het startte allemaal doordat ik enkele ondernemers kende die geen social media hadden. Dat heb ik dan voor hen gedaan en zo ging de bal aan het rollen.” Timothy is intussen anderhalf jaar bezig. Zijn leven is een stuk drukker dan voor Onlimited, maar hij doet het erg graag. “Het is zo leuk om de groei van een klant te zien, dat je kan merken dat jouw bijdrage de klant echt vooruit helpt.”


Timothy hoopt over enkele jaren met een groter team van specialisten te kunnen werken om zijn grootste uitdagingen te kunnen tackelen. Dat ligt ver weg van zijn oorspronkelijke kinderdroom als F1-piloot, maar er is niemand die zegt dat hij niet als consultant voor Formule 1 zou kunnen werken, toch?

Als gast nummer twee kwam Simon Ooms bij Sander langs. Hij kwam spreken over zijn drankspelapplicatie Plottwist.


“Ik heb zelf veel drankspellen gespeeld. Na een aantal jaar merkte ik dat er weinig toffe applicaties op de markt waren hiervoor en onder het motto ‘alles wat je zelf doet, doe je beter’ heb ik er dan zelf eentje gemaakt.” Simon sloot zich aan bij BAAS en door de ondernemerssessies daar te volgen, kreeg hij een extra duwtje in de rug en alle hulp die hij nodig had. “Ik zat vol ondernemingsplannen en had moeite met het vasthouden aan een enkel idee. Oorspronkelijk wilde ik iets doen met muziekevenementen, maar door corona liep dit plan spaak. BAAS zorgde ervoor dat ik mijn uitstelgedrag achterwege liet zodat ik me kon concentreren op één ondernemingsidee.” En met succes. Op 20 november wordt zijn applicatie officieel gepresenteerd in KAVKA Oudaan, maar eind volgende maand zal het al te downloaden zijn in de Appstore of via Google Play. “Ik kan niet wachten op de lancering.”


Simon was als kind al uitvinder en ziet voor zichzelf geen andere toekomst. Het liefst van al zou hij de rest van zijn carrière concepten bedenken en die aan anderen doorgeven. De weg naar zijn huidige positie verliep al bij al niet te hobbelig. “Het product testen was natuurlijk het leukste tot nu toe.” (lacht)

Jelle Jansegers liep al langer in en uit beeld om foto’s te nemen, maar kwam ook even met Sander babbelen over zijn bedrijf. Hij houdt zich vooral bezig met spontane fotografie. “Ik ben de fotograaf voor mensen die niet graag poseren.”


Jelle kreeg zijn eerste camera van zijn ouders. Na een tijdje merkte hij dat hij geld kon vragen voor zijn foto’s. Zo maakte hij de overstap van spontane creatieveling naar ondernemer. Die overstap verliep niet altijd even vlot. “Maar dat is oké. Ik ben sowieso iemand die moet leren vanuit zijn fouten: de verkeerde klanten gekozen, te weinig geld gevraagd … Maar nu ben ik waar ik wil zijn: ik krijg mooie projecten toegewezen, ik kan prachtige beelden voorleggen, ik kom op plaatsen waar ik anders niet zou geraken en ik sta met de glimlach op iedere ochtend.”


Jelle merkt dat hij en zijn concullega’s op dit moment erg veel opdrachten aannemen omdat ze zo lang stil lagen door de pandemie. “Het is nochtans oké om te zeggen dat het zwaar is, om van niks naar alles te gaan. Het wordt allemaal wel weer beter. We kunnen langzaam terug naar ons oude leven: veel plezier, veel events en af en toe een pintje.”

Jelle mocht zijn plek achter de schermen weer opnemen en werd vervangen door een medewerker van BAAS: Andrea Bos. Zij begeleidt jongeren met een onderneming(sdroom).


“We proberen iedereen een luisterend oor te bieden om te helpen bij de volgende stappen in het ondernemingsproces. Je kan dus gemakkelijk een mailtje sturen, eens bellen of gewoon even binnenstappen om te babbelen over jouw onderneming of jouw idee.” BAAS heeft elk jaar een traject dat opnieuw opstart. Het traject is onderverdeeld in de verschillende ondernemingsfases (geen-idee, pril-idee, pre-starter en starter) zodat je kan aansluiten bij wat het beste bij jou past.


Andrea kwam bij BAAS terecht met de nodige kriebels om te ondernemen. Ze doorliep zelf het traject en richtte Project Dubbel op, waarbij ze tweedehands kledij recupereert tot nieuwe kleding en kan dus haar eigen ervaring doorgeven aan de studenten. “Als we goed voor onze kleding zorgen, kunnen ze nog erg lang meegaan.”


De sessies bij BAAS verlopen in kleine groepjes van studenten die elkaar niet kennen. “Het kan deugd doen je idee eens te bespreken met iemand die je niet kent en ik ben blij dat we bij BAAS de veilige omgeving kunnen bieden om dat te doen.”
Vandaag kwamen Max en Lisa van studentenorganisatie SINC hun werking voorstellen. Sander keek er al naar uit zijn voorzitter en ondervoorzitter te ondervragen, maar werd zelf ook niet gespaard van een vraag of twee.


“Mensen denken vaak dat SINC enkel voor ondernemers is, maar dat is niet zo. Hoewel we er zeker zijn voor de student-ondernemers, staan wij boven alles voor ondernemerschap. En dat is voor iedereen.” Max en Lisa kwamen allebei bij SINC terecht via het evenement Future Entrepreneurship, het paradepaardje van de studentenorganisatie. Op dat moment waren ze niet actief met ondernemen bezig. “Het is dus niet per se nodig om een eigen onderneming te hebben om bij SINC terecht te kunnen, dat is een misvatting. Ik zou zeggen … neem initiatief en kom deel uitmaken van een ambitieuze groep!”


In Antwerpen bestaat er een groot draagvlak voor jong ondernemerschap. SINC is een groot onderdeel daarvan, maar kent ook verschillende partners met wie het net dat beetje vlotter gaat. “Onder andere met TAKEOFFANTWERP_ALLIANCE werken we graag samen voor verschillende evenementen. En daar mogen we er dit jaar weer meer van organiseren, na een zwaar coronajaar waarin we zoveel hebben moeten missen.”


Vorig jaar mochten ze natuurlijk geen evenementen organiseren. “Dus hebben we maar de televisiestudio’s van Kanaal Z gekaapt en een tv-programma over ondernemen gemaakt.” Het is die ambitie dat ervoor zorgt dat Sander zelf zo graag bij SINC wou. “Mijn mooiste herinnering? Het moment dat ik telefoon kreeg om te zeggen dat ik erbij zat. Ik heb mijn hele kamer bijeen geschreeuwd.”


De combinatie van SINC en het studeren zelf is best pittig. “To-dolijstjes zijn mijn leven”, aldus Lisa. “Mijn work en life is ongeveer hetzelfde”, vult Max aan. Werken en amusement gaan bij SINC dus hand in hand. “SINC for life!”


De laatste gasten waren Kamal Salmanian en Jef Guns. Zij zijn de oprichters van Rakata, een platform waarop mensen hun liefde voor muziek en mode kunnen delen.


“Onze events gaan vooral door in Noord-Antwerpen. Wij willen voornamelijk dat het evenementenaanbod op het platteland wordt uitgebreid. Behalve de klassieke chiro- en scoutsfuiven is er niet al te veel te doen. We vonden het wel in Nederland, maar daar hadden we natuurlijk een bob voor nodig …”


Dat bleek een schot in de roos. Na een eerste geslaagde evenement in 2018 richtten ze een vof op. Een tweede event probeerden ze in Antwerpen uit, maar dit was geen onverhoopt succes. Opnieuw naar de Noorderkempen dan maar, en dit keer was het evenement uitverkocht. En toen … kwam corona.


De heren krijgen vaak de vraag hoe ze hun studie en onderneming gecombineerd krijgen. “Het is voor ons eigenlijk een kwestie van het te willen combineren. Je moet een grote passie hebben voor wat je doet.” Naast muziek, staat Rakata ook voor mode. Kamal en Jef zien er dan ook piekfijn uit, zo merkte Sander op.


“Duurzaamheid is voor ons belangrijk. We kunnen geen evenement op het platteland gaan organiseren in t-shirts uit Azië overgevlogen. Deze collectie heet Diversity meets Unity en dat zijn twee zaken die wij hoog in het vaandel dragen. Het gaat niet alleen om het organiseren van evenementen op het platteland, maar ook over de discriminatie en het onderscheid tussen wit en zwart. Dat willen we omvormen naar iets positiefs, zowel in onze kledij als in onze evenementen. We zijn een platform in Antwerpen.”


Kamal vult aan: “Veel clubs in Antwerpen willen tegenwoordig exclusief zijn. Maar het is al bijna 2022: ik denk dat we op een punt staan waar inclusiviteit belangrijker is, ook al is dat moeilijker.” Dat einddoel voor ogen houden is volgens hen erg belangrijk tijdens het ondernemen.


De ambitie is om drie evenementen en twee kledingcollecties per jaar te brengen, en ieder jaar te groeien tot Rakata een gevestigde waarde is waar niemand nog omheen kan. Met hun huidige collectie, de verschillende talkshows die ze al opnamen en de geplande evenementen zijn de heren van Rakata alvast goed op weg om hun verhaal van inclusiviteit, mode en plezier aan de wereld te verkopen. 

Op 6 oktober ronden we de KICKOFF DAYS met een groots KICKOFF EVENT. In het Antwerpse Zuiderpershuis ontvangen we in een wervelende liveshow verschillende knappe koppen die terugblikken op het voorbije academiejaar en natuurlijk ook vooruitblikken op academiejaar 2021-2022.


 

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page