CAMPUS TOUR_AP HOGESCHOOLAP Hogeschool Campus Noorderplaats kreeg de eer om de campustour van deze KICKOFFDAYS af te trappen. Zoals elk jaar vervulden de leden van SINC hun rol als gastvrouwen en -heren en mochten we ons verwachten aan enkele interessante interviews met gekende en minder gekende gezichten. Op deze eerste dag nam Sander De Herdt, marketing manager bij SINC, plaats aan de duurzame KICKOFF bakfiets.
First up: Inge Verhaegen! Deze straffe madam is mee verantwoordelijk voor ondernemerschap op AP Hogeschool.


“We hebben de studenten vorig jaar enkel online ontmoet en ik ben ongelooflijk blij om ze nu in real life te zien. Het was geen gemakkelijk academiejaar en we waren vaak een luisterend oor voor de studenten. Ik hoop dat we ze daarmee hebben kunnen ondersteunen.” De pandemie bracht ook enkele voordelen met zich mee: “Door het vele online organiseren hebben we ingezien dat de intakegesprekken ook online kunnen gebeuren, wat voor iedereen veel flexibiliteit oplevert.”


Inge biedt hulp aan en organiseert workshops voor de student-ondernemers op AP Hogeschool. “We ontmoeten hen, organiseren netwerkevenementen en laten hen van elkaar leren. Dat hebben we echt gemist en dus gaan we daar meer op inzetten.”


Achter Inge staat een team waar ze erg trots op is. “Saïd El Majdoub is de man van de cijfers en de ultieme coach voor de student die daar moeite mee heeft. Nathalie De Schepper is een nieuwe graaggeziene collega: zij neemt veel kennis mee rond social media, crowdfunding en dergelijke meer.”


De eerste workshop gaat eind oktober door en is bedoeld voor studenten die nog geen idee, maar wel veel goesting hebben om te ondernemen. Voor de studenten die wel al een plan hebben, staat Saïd El Majdoub klaar voor verdere coaching.


“Ons eerste aanspreekpunt is ondernemen@ap.be. Dan volgt er een online intakegesprek en gaan we kijken welke begeleiding de student nodig heeft: op financieel, juridisch en elk ander vlak. Allerlei soorten vragen komen bij ons binnen. Niet enkel van studenten, want ook lectoren zijn bij ons welkom. Samen kijken we dan hoe we ondernemerschap meer op de kaart kunnen zetten op onze campus.”
Vervolgens mocht Sander Dries Meerts verwelkomen. Dries is zakelijk leider bij het Belgian Saxophone Choir.


“We hebben een ensemble opgericht voor jonge muzikanten om hen te leren werken in een professionele setting. Daarnaast organiseren we ook masterclasses, festivals voor amateurkunstenaars en geven we de kans aan leraren om een eerste lesgeefervaring op te doen bij amateurkunstenaars.”


De ondernemerskriebel groeide bij Dries op de hogeschool, waar hij onder andere voorzitter is van de Algemene Studentenraad AP. “Ik was ook voorzitter van de studentenvereniging op het conservatorium, die ik ombouwde naar een vzw met verzekering en al!” De opstart daarvan verliep met het voldoende lastigvallen van enkele mensen. Hij nam deze ondernemingskennis mee naar het Belgian Saxophone Choir. “Het BSC is het summum van mijn ondernemingszin.”


Dries is duidelijk een bezig bijtje. “Ik ben altijd een persoon geweest die belachelijk veel werkt en doe het met minder slaap, hoewel ik dat eigenlijk graag doe. 24 uur in een dag is veel te weinig! Ik ben een hypergeorganiseerde chaoot en plan mijn agenda zelfs per kwartier. Ik ben van deze ochtend acht uur bezig, om je een idee te geven. Maar geen zorgen, ik probeer te werken aan mijn work-lifebalance.”


Het is de bedoeling om het Belgian Saxophone Choir stabiel te krijgen in de komende jaren, wat niet evident is in de kunstensector. “We staan er al, maar we willen nog groeien.”


Voor zo’n ambitieuze en drukbezette kerel heeft Dries toch nog een antistresstip voor ons. “Uiteindelijk moet je het gewoon doen. Als je aan iets begonnen bent, moet je het ook afmaken. Als je hard werkt en eens goed nadenkt, komt het wel goed!”