top of page

De introverte ondernemer: Alexandra Vermeir deelt haar verhaal

STARTERSSESSIE 2024Alexandra Vermeir is geen onbekende voor TAKEOFFANTWERP_. Ze startte met een onderneming gespecialiseerd in het upcyclen van oude flessen tot lampen, maar intussen leidt ze drie bedrijven. Als introverte vrouw is dit helemaal niet vanzelfsprekend. “In het begin dacht ik dat ik alles alleen kon, maar om succesvol te zijn en te kunnen groeien in je onderneming, heb je mensen nodig die in hetzelfde schuitje zitten.”


Wanneer we Alexandra voor het eerst ontmoetten, was ze de bezielster van Léon, een upcycling onderneming. Intussen heeft ze haar werkveld verbreed. Ze begeleidt productondernemers in hun ondernemersverhaal, heeft een conceptstore in haar geboortedorp en verhuurt de eventlocatie boven diezelfde conceptstore. “Ik wil een gids zijn en verbindend ondernemen. Van elkaar leren en een community opbouwen is zo belangrijk bij ondernemen, al van bij de start.”


De ondernemerskriebel


Alexandra is een grote dierenvriend. Sinds een paar jaar heeft ze zelfs haar eigen kantoorhond. Het was dan ook haar grote droom als kind om met dieren te kunnen werken. Het is anders uitgedraaid, maar het zorgende is nooit volledig verdwenen: “Tijdens mijn studie ergotherapie werd ik geconfronteerd met de vele producten in de gezondheidszorg die wel een update konden gebruiken. Daardoor getriggerd, startte ik mijn opleiding in de productontwikkeling.” Toen Alexandra haar productidee kreeg voor Léon, haar eerste bedrijf, is ze meteen voor het ondernemerschap gegaan. De ondernemerskriebel leek niet te negeren. “Léon is intussen niet meer commercieel actief, maar ik wilde de kennis die ik daarbij had opgedaan kunnen delen met anderen. Zo ontstond het idee om productondernemers te coachen bij de start of in de ontwikkeling van hun onderneming. Mijn sterkte is verbinden … en dat is exact wat ik nu kan doen, binnen het ondernemersverhaal,” legt ze uit.Drempels


Alexandra omschrijft zichzelf zonder aarzelen als introvert. Dat kan natuurlijk een drempel vormen voor geslaagd ondernemerschap. “Ik dacht eerst dat ik alles alleen kon, maar babbelen en netwerken is echt nuttig. Mijn grootste valkuil was durven: ik stap niet zomaar op iemand af. Dit is natuurlijk niet zo handig als je een product wil verkopen. Maar je kan dit aanleren: via online netwerken of Facebookgroepen kan je je zelfvertrouwen opbouwen.” Daarnaast is het vinden van je sterkte een belangrijke hefboom. Alexandra merkte dat het vertellen van haar verhaal haar veel beter lag dan cold sales. Sindsdien ging het netwerken een pak vlotter.


Via TAKEOFFANTWERP_ nam Alexandra deel aan haar eerst markt. “Er was meteen veel interesse in mijn product: een eerste schop onder mijn kont om het vol te houden, daar ben ik nog steeds dankbaar voor.” Ze vindt het belangrijk om de belangrijkste onderdelen van het ondernemen zelf te doen, maar na vijf jaar ondernemen heeft ze zich toch maar een boekhouder aangeschaft. “Mijn boekhouder houdt het overzicht en geeft me handige tips. Natuurlijk had ik mijn eigen boekhouding kunnen blijven doen, maar ik ben geen accountant en dus zouden er dingen mis kunnen lopen. Belangrijke zaken die fout kunnen gaan besteed je volgens mij beter uit.”


Stap voor stap


Intussen is Alexandra een rasechte ondernemer. “Een ondernemersplan opstellen, een financieel plan maken, het product vermarkten … het heeft geen geheimen meer voor mij,” lacht ze. Ondernemen doet ze heel erg graag. “Ik doe wat ik wil en waar ik achter sta. Het is heel fijn om daar ook nog eens geld mee te verdienen.” Via één-op-éénsessies, gezamenlijke brainstormsessies, netwerkavonden, masterclasses en lezingen over ondernemen leidt ze startende productondernemers naar een eigen succesvolle onderneming. Keramisten, juwelenontwerpers, 3D-ontwerpers … ze krijgen allemaal hetzelfde goede advies: “Durf jezelf zichtbaar maken, maar wil niet alles tegelijk. Stap voor stap is beter dan meteen big and bold.”


“Ben je introvert en durf je niet op mensen afstappen? Oefen dan je verhaal online via ondernemersgroepen of online netwerkevents.”

“Start klein en groei. Het hoeft niet meteen big and bold te zijn, neem stap voor stap.”

“Beluister mijn podcast Verbindend Ondernemen eens. Heb je vragen, stuur ze gerust in. Mijn community en ik helpen je dan met veel plezier verder.”

- Gouden ondernemingstips van Alexandra💡 Verder lezen of luisteren?


Alexandra deelt de podcasts en boeken waar ze zelf veel aan heeft gehad:


 

Niet zomaar een productiviteitspodcast. Je leert hoe je je tijd moet indelen, hoe je tools moet gebruiken om zaken te automatiseren en vooral: hoe je moet ondernemen volgens je eigen energie.

 

  • De High-5 gewoonte van Mel Robbins

 

Op basis van wetenschappelijke feiten leert Robbins iedereen hoe je van het geloven in jezelf een gewoonte kunt maken. Zo kun je met vertrouwen werken aan het realiseren van doelen en dromen. Alexandra: “Ik ben niet altijd fan van Amerikaanse auteurs, maar dit boek is anders. Het is toepasbaar op je hele leven, dus ook op je ondernemerschap.”

 


  • Let’s go social van Sofie Smolders

 

Hoe ga je aan de slag met sociale media op een onderbouwde manier? “Ik ben zelf heel actief op sociale media. Ik deel veel ondernemerstips online en ben ook niet bang om stukken van mijn privéleven te tonen. Dit boek heeft me veel bijgeleerd,” aldus Alexandra.

 


 

TAKEOFFANTWERP_ is een initiatief van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, in samenwerking met stad Antwerpen, UAntwerpen, KdG Hogeschool, AP Hogeschool, Antwerp Maritime Academy (HZS), Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en SINC. VLAIO ondersteunt dit ecosysteem. #jongondernemenRecente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Макс
Макс
Apr 15

I have been searching for the perfect euro pleat drapes for my home for a long time, and I can confidently say that helloalva provides their best designs https://www.helloalva.com/products/euro-pleat-drapes These curtains not only look elegant but also do a great job of darkening the room. Recommended!!!

Like
bottom of page