Digitale ROUNDUP strikes back!

Op 13 mei 2020 stonden we met TAKEOFFANTWERP_ALLIANCE nog een keer stil bij wat ondernemend Antwerpen te bieden heeft. Wegens de coronamaatregelen was een real life event niet mogelijk, maar met de steun van de Vlaamse overheid en Europa werd de Entrepreneurial Round-up toch digitaal georganiseerd via een lunch-talkshow die live gestreamd werd op Facebook. De eerste aflevering was al een schot in de roos, maar ook de tweede werd zeker gesmaakt.

Als eerste gast ontving gastheer Mathias Mallentjer Sander Govaerts van Sway. Behalve voor zijn noedelsoep, is Sander ook gekend voor zijn bedrijf-in-opstart, dat de bedoeling heeft influencers te verbinden aan bedrijven op een menselijke manier. “Door mijn stage in Londen maakte ik kennis met social media en de bijhorende influencers. Mijn opleiding in marketing gecombineerd met deze stage baanden de weg voor Sway. Wanneer ik in België rondkeek op vlak van influencer marketing, merkte ik een groot gebrek aan een human to human approach. Het is dat zwart gat dat ik probeer te vullen.”


Momenteel zit Sanders bedrijf nog in volle opstart, vakkundig begeleid door VOKA. Via de ROUNDUP werd hij gematcht met Andrea Bos van Project Dubbel. Samen gingen ze op een interessante blind date. Andrea doet aan upcycling: ze maakt van tweedehands kledij nieuwe stukken en trekt zo ten strijde tegen fast fashion. “De kledij die bij mij binnenkomt heeft al een leven gehad. Ik geef het een tweede leven”, zo vat ze het samen. Gastheer Mathias is het volmondig eens: “De toekomst zal circulair zijn, of niet zijn!”


Uit de blind date bleek dat beide ondernemers zin hebben in de zomer. Ze hopen dat iedereen tegen dan weer uit zijn kot mag. Om te reizen, droomt Sander. Of om workshops te kunnen geven in mijn atelier, wenst Andrea. Tijdens de livestream konden we zien hoe de twee elkaar ook vonden op een ander vlak. Wie weet is hier wel een mooie samenwerking in de maak? Wordt ongetwijfeld vervolgd…Nadat de virtuele wachtkamer was leeggemaakt en ontsmet, ontving Mathias twee nieuwe gasten. Raquel Janssen wordt de nieuwe voorzitster van SINC. Zij vertelde honderduit over de nieuwe plannen van de studentenvereniging, stelde haar nieuwe team voor aan de kijkers en deed iedereen alvast vooruitblikken naar de events die het komende jaar gepland staan. Nathalie Put van SBB, het netwerk voor accountants, vervoegde haar in de studio vanuit haar kot. Helaas had ze geen vlaggetje om mee te zwaaien, maar ze had toch iets blauws aangetrokken om SBB te vertegenwoordigen. 10 points for effort!


Nathalie kon Mathias geruststellen: zij merkt geen bijzondere val bij de startende bedrijven. SBB heeft bovendien de digitale omslag goed gemaakt en blijft starters steunen bij hun zaak. In de toekomst zullen ze dus zeker trainingen blijven geven en hun diensten blijven verlenen zoals we dat van hen gewend zijn. En wist je dat SBB ook SINC ondersteunt in hun werking?


Voor iemand als Nathalie, die constant tussen de jonge starters zit, is het erg moeilijk om niet een beetje energie van hen over te nemen. Intussen is ze ook gestart met een eigen onderneming en maakt ze handtassen: van practice what you preach gesproken …

Als laatste gasten ontving Mathias Sander Bos en Manon Lefevere. Sander studeerde af aan de mode-academie, Manon startte een eigen vzw met drie vrienden. In het verslag van hun blind date was de vonk tussen beide jonge ondernemers meteen te merken.“Ik werkte vroeger in de Quick. Ik zag allemaal e-mails in mijn spamfolder zitten waarvan ik zeker was dat ze fake waren. Op een gegeven moment belandde er dan toch een mailtje in mijn gewone inbox … Bleek dat die overige mails geen spam waren, maar een uitnodiging om mee te doen aan Making the Cut! Dat was een ongelooflijke verrassing voor mij. En ik deed het goed: ik geraakte in de finale en heb zelfs brons gehaald”, aldus Sander. Een stuk van zijn nieuwe collectie showen was moeilijk, want Sander maakt voornamelijk vrouwenkledij, maar de kijkers kregen via de livestream toch al een exclusieve sneak peek.


Manon is een sociale student-ondernemer. Naast haar studie aan AP Hogeschool richtte ze een vzw op die zich richt op de behandeling van personen die kampen met diabetes en een eetstoornis. Zelf een ervaringsdeskundige, merkte ze in het Belgische en Nederlandse landschap maar weinig organisaties die haar met deze complexe problematiek konden helpen. Dus stampte ze het zelf maar uit de grond, en voilà: vzw Danded was geboren.De vibe tussen de twee was mooi om te zien. Manon vertelde eerlijk hoe chagrijnig ze kan worden als haar bloedsuikerspiegel te hoog is en Sander staat helemaal voor body positivity. Bovendien kregen we van Sander nog een mooie tip mee: “Je faalt alleen als je opgeeft.”


Als kers op de taart kregen de kijkers van de livestream een teaser voor de Startersessies. Ben je afgestudeerd en wil je graag starten als ondernemer? Bekijk dan zeker de livestream via de Facebookpagina van TAKEOFFANTWERP op 27 mei en 23 juni 2020. Stay tuned!

Heb je de livestream nog niet bekeken? Dan heb je de volgende dingen gemist:

  • Mathias die beweert dat de derde plaats de gelukkigste plaats is;

  • Babbelgrage Sander die dat ook toegeeft;

  • Sander die een jurk showt via de webcam zoals je grootmoeder dat zou doen.


​In TAKEOFFANTWERP_ALLIANCE bundelen de stad Antwerpen, de voornaamste hoger onderwijsinstellingen, jongerenwerking KAVKA, studentenvereniging SINC, ondernemersorganisatie VOKA en verschillende lokale bedrijven en organisaties de krachten. Dit Antwerps initiatief met Europese en Vlaamse steun organiseert dus de ruime ondernemende context voor alle jongeren in de stad. 233 keer bekeken

TAKEOFFANTWERP is sinds 2014 een werking én een plek waar studenten hun ondernemingsvaardigheden kunnen ontwikkelen. 

Dit is een initiatief van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen (Universiteit Antwerpen, Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, Hogere Zeevaartschool Antwerpen en Karel de Grote Hogeschool) samen met de stad Antwerpen, VOKA en SINC.

TAKEOFFANTWERP

PARTNERS

KERNACTIVITEITEN

INFORMATIE