E-ROUNDUP: Manon Lefevere (DANDED)

Danded is een vzw die strijdt tegen diaboulimia, een van de gevaarlijkste eetstoornissen ter wereld


Twaalf jaar geleden kreeg Manon Lefevere te horen dat ze diabetes type 1 heeft. Al tien jaar gaat ze door het leven met diaboulimia. “Dia-wat?” Diaboulimia is een eetstoornis waarbij mensen met diabetes type 1 hun insuline overslaan of verminderen om gewicht te verliezen. Zegt het jou niet meteen iets? Dat kan best zijn. Toen Manon naar hulp zocht voor haar eetstoornis, kreeg ze vaak dezelfde reactie. Dokters, psychologen en specialisten wezen allemaal naar elkaar en niemand had een duidelijke oplossing. “Daar moet dringend iets aan veranderen want diaboulimia is levensgevaarlijk”, zegt Manon.


Na een parcours van goede en minder goede dagen, alle moed bij elkaar rapen en opnieuw hervallen zei Manon tegen haar vriend: “Als niemand hulp voorziet, moeten we het zelf maar organiseren.” Haar zoektocht was al zo lang bezig en de motivatie was enorm groot. Zo gezegd, zo gedaan: Manon stak met vier vrienden de koppen bij elkaar en richtte Danded op. Danded staat voor diabetes and eating disorder. Toen de vzw in april officieel werd, werden de champagneglazen bovengehaald. Dit was een eerste mijlpaal, een eerste stap vooruit.

Sensibiliseren, onderzoeken en steunen

In eerste instantie wil Manon de aandacht rond diaboulimia vergroten door haar verhaal naar buiten te brengen via de website en sociale media van Danded. Om een effectieve oplossing te bieden, is een erkende behandeling noodzakelijk en die bestaat in België nog niet. Samen met het UZ Leuven zijn Manon en haar team een onderzoek gestart naar een gepaste behandeling. Het is een langetermijnplan maar de fundamenten werden alvast gelegd.


Om in tussentijd effectief al hulp te bieden, heeft Manon een Facebookgroep opgericht. Ondertussen bestaat deze groep uit meer dan vijftig lotgenoten. Manon: “Deze groep is een grote stap vooruit. We zijn niet langer alleen, kunnen er ons verhaal kwijt, geven elkaar tips en steun. Één van mijn vriendinnen en lotgenoot uit de groep heeft het leven gelaten omwille van de ziekte. Het was iemand die meteen achter de vzw stond, die elke dag van zich liet horen en met de glimlach voor iedereen klaarstond. Voor haar kwam onze hulp te laat, maar ze geeft mij de motivatie om door te gaan. Danded is iets dat ik moet verderzetten voor haar en om te voorkomen dat dit nog eens gebeurt.”


“Laat je omringen door een team en specialisten”

Het opstarten van een vzw is volgens Manon geen kinderspel, er komt heel wat bij kijken. Danded bestaat uit vier teamleden met elk hun eigen specialisatie: fondsenwerving, boekhouding, marketing en het medische aspect. Daarnaast is Manon ook volop bezig met het afronden van haar opleiding Marketing aan de AP Hogeschool.

Voor alles omtrent de oprichting werden ze ondersteund door het team van SINC. Manon: “Via Find Your Mentor, een evenement van SINC, zijn we voor de eerste keer met hen in contact gekomen. Het project werd meteen positief onthaald. Daarna hebben we ook nog deelgenomen aan de SINC Accelerator en hebben we een weekend lang met de experts van Voka aan ons project gewerkt”, vertelt Manon. “Die tips en adviezen waren goud waard, daar zijn we echt ver mee gekomen.”


Over de toekomst: een peter- en meterproject en documentaire om de boodschap te verspreiden

Een andere ondernemer uit de reeks krijgt de kans om het interview af te sluiten met een interessante vraag. Deze keer is het de beurt aan Sander Govaerts die volop bezig is met de opstart van een influencer-marketingplatform: “Hoe denk je dat je van diaboulimia een bespreekbaar onderwerp kan maken? Kunnen influencers of opinion leaders hier een rol in spelen?”


Manon: “We willen een korte documentaire maken waarin lotgenoten hun verhaal doen. Dit kan een duidelijke boodschap zijn voor mensen die in dezelfde situatie zitten maar er nog niet voor durven uitkomen. Zo ontdekken ze dat ze niet de enige zijn. De invloed van influencers kan volgens mij in elke sector, ook in die van ons, een belangrijke rol spelen. Wij zijn momenteel namelijk op zoek naar een meter of peter die onze boodschap mee kan verspreiden.”


Danded is een vzw met een ijzersterke missie die in de toekomst voor velen een verschil zal maken, dat is zeker.

Get in touch

Volg Manon haar verhaal en onderneming via onderstaande links.


130 keer bekeken

TAKEOFFANTWERP is sinds 2014 een werking én een plek waar studenten hun ondernemingsvaardigheden kunnen ontwikkelen. 

Dit is een initiatief van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen (Universiteit Antwerpen, Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, Hogere Zeevaartschool Antwerpen en Karel de Grote Hogeschool) samen met de stad Antwerpen, VOKA en SINC.

TAKEOFFANTWERP

PARTNERS

KERNACTIVITEITEN

INFORMATIE