top of page

WEBINAR_ ONDERNEMERSCOACH MIEN GHEYSENSMien is actief als ondernemerscoach. Mien gaat ervan uit dat een onderneming maar zo sterk is als zijn ondernemer. En daarom ondersteunt ze ondernemers zichzelf te managen om op die manier hun bedrijf te laten groeien zoals dat bij jou past. Over sales, marketing en andere zaken kan je vanalles opzoeken, maar Mien laat ondernemers focussen op zichzelf.


In het wervelende 45 minuten- webinar nam Mien ons mee door drie principes om te excelleren in ondernemerschap, onze onderneming en onze persoon. Nadien gaf ze vijf pijlers mee om ons potentieel te benutten, telkens duidelijk en uitgebreid geïllustreerd met verschillende voorbeelden.


Het eerste principe is radicaal eigenaarschap. Dat betekent dat je moet ophouden met de dingen extern te leggen (het weer, de markt, de overheid …) en moet kijken naar hoe jij omgaat met de dingen. Op sommige zaken heb je inderdaad geen impact, maar wat leer jij eruit? Hoe kan je dit anders aanpakken?


Het tweede principe is weerstand opzoeken om weerstand op te bouwen. Zoals je dat doet in de fitness wanneer je gewichten gebruikt om spieren te kweken. Soms is het gewoon goed om even de minder comfortabele weg te nemen wanneer je daardoor beter wordt. Mien doet het met een koude douche iedere ochtend – welke uitdaging kies jij voor jezelf?


Het derde principe is delayed gratification. Onze maatschappij surft op de snelle voldoening op korte termijn, maar eigenlijk levert het denken op de lange termijn en de daarbijhorende extra inspanningen meer voldoening op. Denk dus na voor je ja zegt op snelle cash voor een opdracht die niet bij je past, en haal ook voldoening uit de reis in plaats van enkel uit de bestemming.

Een vaak terugkerende vraag die ondernemers zich stellen, is hoe ze productiever kunnen zijn en hun tijd beter kunnen benutten. Daar weet Mien wel raad mee.


Allereerst heb je een duidelijke strategische focus nodig. Formuleer voor jezelf waar je naartoe wil: is het de logische volgende stap in je onderneming of wil je dat zelf ook graag? Word je gelukkig van de volgende stap of wordt het van je verwacht? 94 % van de ondernemers wil meer vrijheid door het ondernemen, maar slechts 18 % ervaart dit ook. Je focus ligt trouwens niet enkel in je ondernemend leven, maar in je volledige leven. Wat is voor jou belangrijk? Waar doe je het allemaal voor? Stel doelen op die voor jou relevant zijn en herinner jezelf hier regelmatig aan. Zeg nee tegen aanbiedingen die niet bij jouw doelen passen.


Vervolgens zet je je operationele focus op scherp. Het is belangrijk afleiding te verminderen en zo je focus te verhogen. Wees eerlijk met jezelf: hoe vaak leid je jezelf af? Vaak is afleiding te verminderen met enkele simpele trucs, zoals het afzetten van het internet of het sluiten van je deur. Houd iets bij de hand om bepaalde zaken op te schrijven, zodat je geen duizend balletjes in de lucht moet houden. Daarnaast kan je proberen om een beperkte tijd in te plannen voor een bepaalde taak, of het gevoel op te roepen dat je zal hebben als je die taak klaar hebt. Ook single tasking is belangrijk: een taak per keer. Ons brein is namelijk niet gemaakt voor multitasking.


Voor een ondernemer zijn systemen en structuren onmisbaar. De structuur is onder te verdelen in drie grote blokken: verzamelen, verwerken en uitvoeren. Natuurlijk is de eerste stap alles verzamelen wat je nog te doen hebt. Dat zet je best samen op een plaats. Nadien ga je op een vast moment door deze lijst. Is wat je opgeschreven hebt informatie of actie? Komt het in de to do lijst, mag je het schrappen of moet je erover nadenken? Om tenslotte alles uit te voeren, helpt time blocking: het blokkeren van bepaalde momenten in je agenda.


Vroeg of laat krijgt iedere ondernemer te maken met uitstelgedrag en daaraan gelinkt motivatie en wilskracht. Het is zaak om uit te maken wat er juist onder het uitstelgedrag ligt. Afhankelijk van de bron van het uitstelgedrag heb je andere actie nodig. Motivatie kan je boosten door je bewust te zijn van je autonomie, de verbinding die je hebt met anderen of met de hogere doelen die je voor ogen hebt of de competentie die je voor die taak hebt. En wilskracht tenslotte kan soms ook uitgeput zijn. Doe de lastige dingen daarom best ’s ochtends, als je wilskracht nog niet moe is.


Tenslotte heeft iedereen energie nodig. Je voeding is je brandstof, maar daarnaast moet je ook voldoende bewegen om je energiepeil hoog te houden. Slaap en een goede ademhaling zijn ook onmisbaar. Stop met je te focussen op dingen waar je geen vat op hebt, en vergeef anderen: als je je niet over bepaalde zaken kan zetten, vreet dat energie. Ook ontfocussen is niet onbelangrijk: alles wat je doet om je productiviteit te verhogen, gaat tenslotte ten koste van onze creativiteit. Las bewust een rustmoment in en knal nadien extra hard!


Raakte je net zoals wij geïnspireerd door Miens visie op ondernemen? Haar boek Exponentieel potentieel is verkrijgbaar via haar website lifegoalcoaching.be


 

0 opmerkingen

Comments


bottom of page