top of page

Entrepreneurial Essential: Student-ondernemerschap

Heel wat studenten zitten met dromen om te ondernemen. In 2018 namen 4.817 studenten de sprong, een sterke stijging ten opzichte van 2017. Ondernemerschap zit dus duidelijk in de lift, ook bij studenten. Maar je vraagt je misschien af hoe jij als student, daar juist aan begint. In deze entrepreneur essential lichten we toe wat de voorwaarden zijn, waar je rekening mee moet houden en waarom ondernemen als student echt de moeite kan zijn.

Wat is het verschil tussen ‘student-ondernemer’ en ‘student-zelfstandige’?

Je bent beide begrippen misschien al tegengekomen. Ze worden wel eens als synoniem gebruikt maar dat klopt niet helemaal.

  • Student-Ondernemer

Student-ondernemer is een statuut dat je krijgt van de onderwijsinstelling. Het laat je toe je lessenrooster aan te passen en bijvoorbeeld stage te lopen in je eigen bedrijf. Het geeft je recht op verschillende voordelen binnen je instelling en het ecosysteem TAKEOFFANTWERP.


  • Student- Zelfstandige

Sinds 2017 bestaat er een wettelijk statuut student-zelfstandige. Dit betekent dat je geen of minder sociale bijdragen betaalt dan andere zelfstandigen. Hier gaat het vooral over fiscale voordelen.


Om dit sociaal statuut te bekomen, doe je een aanvraag bij een sociaal verzekeringsfonds. Een aantal voorbeelden zijn: Acerta, Xerius, Securex, Liantis of Partena.

Om het statuut van student-zelfstandige te krijgen, zijn er wel een aantal voorwaarden die je moet vervullen. Je kan dus worden vrijgesteld van sociale bijdragen als je voldoet aan een aantal voorwaarden:

  1. Je bent tussen 18 en 25 jaar

  2. Je bent ingeschreven in een Belgische of buitenlandse onderwijsinstelling waarvan het programma erkend is door een bevoegde overheid

  3. Je bent ingeschreven voor ten minste 27 studiepunten of 17 lesuren per week

  4. Je oefent een zelfstandige activiteit uit en valt niet onder gezag van een werkgever

Je zal dus een bewijs moeten inleveren dat je regelmatig de lessen volgt en een bewijs van het aantal studiepunten. Wanneer je niet meer voldoet aan de voorwaarden, kan je ook geen aanspraak meer maken op de fiscale voordelen. Als je dus iets verandert aan je situatie, licht je best zo snel mogelijk je sociaal verzekeringsfonds in.

Wat zijn nu juist die fiscale voordelen?

Elke zelfstandige moet sociale bijdragen betalen. Voor student-zelfstandige is dat ook zo tenzij je minder verdient dan een bepaald bedrag. De exacte bedragen worden elk jaar aangepast, maar voor 2020 geldt: als je inkomen minder is dan €6.996,88, dan ben je volledige vrijgesteldvan sociale bijdrage. Als je daarboven gaat, maar je inkomen wordt niet meer dan €13.993,77, dan betaal je enkel bijdragen op het bedrag na de eerste €6.996,88. Als je toch boven die €13.993,77 gaat, dan betaal je dezelfde bijdragen als een zelfstandige in hoofdberoep en valt je voordeelstatuut dus weg. Hou je inkomen dus goed in de gaten!

Voordelen via de hogeschool of universiteit

Met je statuut van student-ondernemer, kan je beroep doen op heel wat voordelen via je onderwijsinstelling. De Antwerpse instellingen (AP Hogeschool, KdG Hogeschool en Universiteit Antwerpen) werken nauw samen onder de koepel TAKEOFFANTWERP. Zo kan je als student beroep doen op startersbegeleiding, kan je gratis lokalen reserveren of kan je ruimte inbouwen in je lessenpakket.

Ook VOKA biedt heel wat voordelen voor student-ondernemers en ze begeleiden je graag met je onderneming. Met BRYO (Bright & Young) helpen ze jonge starters met een bedrijf dat jonger is dan 5 jaar.

Nog niet helemaal zeker? Kom je licht eens opsteken tijdens een van de evenementen die georganiseerd worden door SINC & TAKEOFFANTWERP of neem contact op met ons.

Op zoek naar meer info hierover? In onze FAQ lichten we alles nog meer toe. Alle evenementen vind je hier terug.0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page