top of page

Entrepreneurial Essential: Video marketing



In deze nieuwe Entrepreneur Essential gaan we het over video marketing hebben. Video staat bij velen al langer op de agenda. Hoewel heel wat bedrijven zich ondertussen op social media bevinden, blijf het creëren van eigen video's vaak nog onder de radar . Een video op sociale media wordt nochtans 1200% meer gedeeld dan afbeeldingen en tekst. Een onderzoek van HubSpot wees uit dat 50% van de klanten meer video wil zien van merken die ze volgen. De perceptie leeft nog altijd dat video heel duur is terwijl je al ver komt als je gewoon start met je smartphone.

Heel wat social media kanalen hebben de afgelopen jaren hun algoritmes afgestemd om video meer en meer te ondersteunen. Het medium geeft je een heel nieuwe manier om te communiceren met je klant. Niet alleen kan je met bewegend beeld makkelijker de aandacht trekken tussen de massa berichten, je kan ook beter emotie overbrengen. In mei 2019 kondigde Facebook aan dat kwalitatieve video’s van meer dan 3 minuten vaker in de newsfeed zouden verschijnen. Inzetten op kwaliteit is dus de boodschap.

Kies het juiste type

Je vraagt je misschien af wat voor soort video’s je nu juist moet maken? En hoe je dat best strategisch aanpakt? Wel, daar kan je een handig methodiek voor gebruiken, nl. die van de Hero, Hub & Hygiene Content.

Hygiene content wordt ook wel help content genoemd. Dit is de basis van het model en kan je gemakkelijk opnemen met je smartphone. Zoek bijvoorbeeld op Google Trends of Quora naar de onderwerpen en vragen waar je doelgroep mee zit en beantwoord deze in korte fragmenten. Het gaat hier dus voornamelijk om video’s waarin je vragen beantwoordt en je klanten/doelgroep dus helpt, vandaar de naam.

Hub content gaat over de core van je business. Het gaat over je producten of diensten en kan je best in een vast format steken. Dit is de content waar mensen je om volgen en meer van willen.

Hero content gaat vaak om grotere campagnes. Voor deze video’s doe je best beroep op een professional. Het gaat hier om grote, vaak meer filmische campagnes, zoals deze van Nike. Hier hangt uiteraard een steviger prijskaartje aan, maar neem je ook maar 1 of 2 keer per jaar op.

En dan bestaat er nog Hyper content, waar het vooral draait om 1-op-1 content. Het gaat dan over gepersonaliseerde video's en misschien is dat wel de content van de toekomst.

Personal branding

Er zijn heel wat manieren waarop je kan communiceren met je doelgroep. Thought leadership is er zo een. Het doel is om je binnen jouw domein op te werpen als expert of visionnaire, iemand bij wie mensen aankloppen voor antwoorden en ideeën over dat domein. Vaak gaat dat een stuk verder dat het product of dienst die jij aanbiedt. Denk maar aan Steve Jobs of onze eigen Jurgen Ingels.

Zo’n rol als thought leader is een extensie van je personal branding. Voor een jong bedrijf of starter kan het heel waardevol zijn om op die personal branding in te zetten en een gezicht te geven aan je onderneming. Laat mensen eens zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat, wie jij als founder bent en wat jij belangrijk vindt in het leven. Eens je bedrijf groter wordt, verschuif je best de focus naar het team en breng je meerdere mensen in beeld. Zo ontwikkelt het bedrijf zijn eigen identiteit, los van het individu.

Imposter syndrome

Je bent ondertussen helemaal overtuigd van de waarde van video en hebt besloten er werk van te maken. Je neemt de eerste filmpjes op waarin je uitleg geeft over de waarde van je product of dienst en positioneert je als expert van je domein. Je video’s zijn gemonteerd en helemaal klaar om met de wereld gedeeld te worden maar dan komt het:imposter syndrome. Je twijfelt ineens of je content wel nuttig is. Of jij wel de persoon bent om je als expert op te werpen. Of mensen niet al weten wat je in je video verkondigt. Geen zorgen, zelf Einstein had er last van. Deel je content met je volgers, vraag en luister naar feedback en stuur bij waar nodig.

Waar moet je op letten?

Je hebt nu een beter beeld van wat je allemaal kan doen met video en bent hopelijk helemaal klaar om erin te vliegen. Voor je eraan begint, geven we je nog deze tips mee:

  1. Wanneer je investeert in video, denk dan altijd na over wat je nog met het materiaal kan doen. Kan je er misschien nog een podcast van maken? Kan je je video opdelen in korte fragmenten voor andere kanalen of als teasers? Kan je bepaalde beelden gebruiken als foto voor een artikel? Probeer zoveel mogelijk uit je investering te halen.

  2. Als je zelf aan de slag gaat, zijn deze accessoires een echte meerwaarde:

  • Een smartphone van goede kwaliteit om te filmen.

  • Een microfoon, liefst een prikker of shotgun. Je smartphone alleen is vaak niet voldoende.

  • Licht is belangrijk, een goedkoop led paneel helpt je al een stuk verder, zeker als je binnen filmt.

  • Als je niet zo’n stabiele hand hebt of je maakt actie video's, dan wordt een stabilizer je beste vriend.

Zit je nog met vragen rond video marketing? Heb je nood aan wat persoonlijk advies rond jouw product of dienst? Neem contact op met Nathalie De Schepper via nathalie.deschepper@voka.be of Ken De Kort via ken@thehouseofspark.com

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page