top of page

Entrepreneurial Roundup 2021 mét live publiek.


De examens komen eraan. In Antwerpen wordt er dan toch nog eerst teruggeblikt én vooruitgekeken. En dat kon gelukkig opnieuw met een live publiek. Met een indrukwekkende line-up én geweldige live-muziek zorgde TAKEOFFANTWERP voor een geslaagde Entrepreneurial Roundup.


Lokale feestjes en traditionele trouwfeesten 2.0

Kamal en Jef van het collectief RAKATA omschrijven zichzelf als ‘jongeren uit de vrije natuur’. Buiten de steden is er een gigantisch tekort aan plekken en evenementen waar jongeren kwalitatief kunnen feesten. Rakata is de oplossing aan leegloop van jongeren naar de grote steden toe. Met dit platform kunnen jongeren hun liefde voor muziek en fashion delen in hun eigen omgeving. Vanuit Essen proberen ze al zeker Vlaanderen te veroveren met events, podcasts en zelfs een eigen kledinglijn. RAKATA wil jongeren samenbrengen door te verbinden en zeker niet te verdelen.


Chaimae stelde haar project MARIEE met veel passie én binnen de afgesproken tijd voor. De Marokkaanse wedding planning hinkt achterop. Er is nood aan een frisse wind. Succesfactoren zoals communicatie, structuur en natuurlijke uitstraling ontbreken meestal. Mariée biedt een unieke en stijlvolle aanpak binnen de sector van de Marokkaanse wedding planning. Een dienst waar Oost & West elkaar kruisen. En dit met aandacht voor de traditionele aspecten. Sara, haar partner in crime, volgde de uitzending vanuit het zonnige Griekenland. Daar werkt ze momenteel haar Erasmus verder af.


Een trotse schepen én een app ontwikkelaar

Antwerps schepen Claude Marinower genoot van zijn eerste fysieke event sinds lang. Vol bewondering voor de vele opofferingen die studenten moesten brengen afgelopen jaar gaf hij iedereen hoop op een fantastische zomer. Ook in de pandemie ziet de schepen enkele voordelen. Zo blijken telewerk en e-commerce als voorbeelden van digitalisatie toch te werken. En daar is hij als schepen van o.a. digitalisatie toch wel blij om. Ook tijdens deze crisis kunnen Antwerpse ondernemers terecht bij de stad voor een reeks van steunmaatregelen. En dat werd in het gesprek ook nog eens benadrukt.


Anthoun studeert sinds enkele jaren in Antwerpen. Hij apprecieert Antwerpen omwille van de gastronomie, de diversiteit én de ondernemingszin die je overal aantreft. Wiskundige vaardigheden zijn belangrijker dan ooit. Maar steeds meer mensen lopen achter én ontwikkelen minder wiskundige vaardigheden. Om hieraan tegemoet te komen lanceerde Anthoun een innovatieve app met vraagstukken die je via gamification opnieuw zin in wiskunde geeft. Hij won hier eerder al de wedstrijd ‘startup @ campus’ van Karel de Grote Hogeschool mee.


Een werkboek voor ondernemers én een makerspace

Eline Goethals belandde in de reclamewereld na het runnen van haar eigen onderneming. Ze geeft ook al enkele jaren ondernemersles Tijdens de eerste lockdown schreef ze een boek. Het werd een boek dat je intens ondersteunt bij het bedenken van een idee. Daarnaast zijn de vele tools in het boek concreet inzetbaar voor elke situatie waarin je je bevindt als ondernemer. In de aanloop naar de talkshow stoomde Eline dit jaar onze studiogasten klaar om te pitchen volgens de regels van de kunst.


Vic wil een makerspace opstarten waar gebruikers alle tools vinden om audiovisuele projecten te realiseren. Momenteel ligt de drempel hier voor velen te hoog. Vic spreekt uit eigen ervaring. Hij wil geïnteresseerden mee op weg helpen door de opstartkost te verlagen, een netwerk van creatievelingen aan te bieden en tools ter beschikking te stellen. Op deze manier kunnen starters binnen de audiovisuele sector van elkaar leren en sneller opstarten. Om dit mogelijk te maken kan Vic ook rekenen op de steun die Antwerpen te bieden heeft voor jonge ondernemers.


Sinc, van oud naar nieuw

Raquel, voorzitter van studentenorganisatie SINC, kwam graag langs om tijdens onze show de fakkel over te dragen. Traditiegetrouw introduceren de SINC’ers hun nieuw bestuur tijdens de entrepreneurial roundup. En dat was dit jaar niet anders. Max nam vol ambitie de fakkel over én liet de introductie van het nieuwe team over aan Lisa. Er volgde nog een korte bedanking én zowel Raquel als Max konden genieten van een heerlijke Latté, aangeboden door onze huisbarista.


De perfecte pitch

Uiteraard mocht Suzy Didden, starterscoach van stad Antwerpen, niet ontbreken. Suzy kijkt terug op een fantastisch ondernemend jaar. Verschillende projecten waren niet onbekend voor haar. Als verrasing mocht ze een exemplaar van Eline’s boek in ontvangst nemen. En uiteraard mocht hier geen handtekening ontbreken.


Voor Eline waren de pitches geslaagd. De deelnemers vertrokken vanuit een duidelijke probleemstelling en slaagden er dan ook in om hier een call to action aan te koppelen. Want de basis van een pitch bestaat volgens Eline uit het schetsen van een probleem, de oplossing die je aanbiedt, en onderschijdende factor én finaal de call to action die je meegeeft.


Tweedehands muziekinstrumenten en een natuurtalent

Loyk, onze eenkoppige huisband, genoot er duidelijk van om nog eens voor een live publiek te spelen. Dankzij een geïmproviseerde pitch maakten we ook kennis met het nieuwe agency dat Loyk samen met zijn vriend Wout wil opstarten.


Jente van SECOND STRING nam speciaal voor Loyk een akoestische gitaar mee. Afgelopen jaren ontwikkelde Jente als student-zelfstandige een online webshop met tweedehands gitaren. Afgelopen crisis steeg de vraag naar gitaren trouwens enorm én hier heeft Jente ook vruchten van kunnen plukken. De gitaar werd door Loyk getest én goed bevonden. Zelf op zoek naar een nieuwe gitaar? Check dan zeker het huidige aanbod bij Second String.


Herbeleef onze liveshow hier:

TAKEOFFANTWERP : een unieke samenwerking

TAKEOFFANTWERP is sinds 2014 een werking en een plek waar Antwerpse studenten ondernemingszin komen tanken. Met bijkomende steun schakelde deze werking een versnelling hoger om zich op alle jongeren in de stad Antwerpen te richten.


TAKEOFFANTWERP is een samenwerking tussen de stad Antwerpen, de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, de hogeronderwijsinstellingen AP Hogeschool Antwerpen, Karel de Grote Hogeschool Antwerpen, Hogere Zeevaartschool en Universiteit Antwerpen, jongerenwerking KAVKA, studentenvereniging SINC en de ondernemersorganisatie Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. VLAIO ondersteunt dit ecosysteem om ondernemerszin en ondernemerschap bij jongeren, en meer specifiek bij studenten, te stimuleren. Ontdek de projecten in andere studentensteden op www.vlaio.be/jongondernemen - #jongondernemen




1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page