INTERVIEW | Dorina Verdyck, PlantenstekStudente Dorina Verdyck (24) heeft twee passies: planten en tweedehands meubels. Deze twee combineert ze op haar instagrampagina “plantenstek”: mooie foto’s van planten in een passend interieur.


Dag Dorina, kan je ons wat meer vertellen over je achtergrond en het ontstaan van plantenstek?

Eigenlijk is het allemaal begonnen als hobby. Planten stekken en verzorgen waren dagelijkse bezigheden voor mij. Deze verkocht ik dan via Tweedehands, Facebook Marketplace of Instagram. Ik ontdekte zo al snel dat er veel vraag was naar stekken en planten. In de Serre in Hasselt, een creatieve broedplaats voor en door jongeren, heb ik Deborah leren kennen. Zij verkocht daar verwaarloosde planten die ze terug tot leven had gewekt onder de naam “Het plantenasiel Hasselt”, maar wilde er mee stoppen. Uiteindelijk mocht ik haar plek overnemen. Dat was de ideale opportuniteit voor mij.

Sinds een jaar is de community rond Plant & Stek enorm gegroeid, waardoor ik verder op zoek moest gaan naar hoe ik mijn business verder kon zetten naar de toekomst toe. Je aangeven als zelfstandige, al dan niet in bijberoep, is immers verplicht van zodra je op regelmatige basis inkomsten verwerft. Al snel had ik besloten om voor het statuut van student-ondernemer te gaan.


Welke voordelen biedt het statuut van student-ondernemer jou?

Het statuut heeft enorm veel voordelen. Om te beginnen is er bijvoorbeeld de vrijstelling van BTW voor wie jaarlijks minder dan 7000 euro winst maakt. Ook het traject dat via AP Hogeschool wordt aangeboden is zeer interessant: binnen dit kader worden opleidingen en lezingen over ondernemerschap aangeboden. Het statuut biedt je de mogelijkheid om van start te gaan zonder al te veel risico’s. Welke studies volg je op AP Hogeschool?

Een diploma Grafisch Ontwerp (Beeldende Kunsten) heb ik ondertussen al op zak en momenteel volg ik nog een educatieve master in Beeldende Kunsten. Ondanks dat dit een halftijdse opleiding is, kan ik toch mijn statuut van student-ondernemer behouden.


Op welke manier heeft het statuut jou nog geholpen?

Het geeft mij de gelegenheid om naar hartenlust te experimenteren. Als het misloopt is er geen man overboord. Ik kan rustig voor mezelf uitmaken of ik dit leuk genoeg vind om er mijn job van te maken. Daarnaast hoef ik me geen zorgen te maken over de activiteiten die ik doe omdat ze geregistreerd zijn.


Het statuut geeft mij de gelegenheid om naar hartenlust te experimenteren. Als het misloopt is er geen man overboord.

Kreeg je hulp van kennissen, vrienden of familie?

Moenia van Ecossentials, een goede vriendin, gaf me een heleboel tips en tricks rond ondernemerschap en alles wat daarbij komt kijken, van sociale media tot boekhouding. Daarnaast probeerde ik zoveel mogelijk kennis op te doen door bij andere ondernemers tips te vragen.

Hoe heb je de community rond planten zien groeien?

Sinds de eerste lockdown van maart vorig jaar is de vraag naar planten geëxplodeerd. Iedereen wilde plots planten in huis. Dit heeft ook enkele nadelen. De toon is helemaal veranderd. Dit zie je vaak al aan de negatieve reacties op open vragen in facebookgroepen. Dan gebeurt het wel eens dat mensen worden verbeterd wanneer ze een vraag stellen over bijvoorbeeld een Strelitzia terwijl het een Alocasia is zonder dat de eigenlijke vraag wordt beantwoord. Ik weet dat ik me er niet aan mag storen, maar onbewust gebeurt het toch. In het begin was de community veel kleiner en oprechter.


Zijn er struikelblokken op dit moment?

Ja, de stockageruimte! In het begin denk je dat je continu je voorraad kan verkopen, waardoor er geen behoefte is aan een grotere ruimte. Maar dit is uiteraard niet zo. En in het geval van planten is dit allesbehalve evident. Planten leven en kan je dus niet een half jaar op zolder of in de kelder bewaren. Iedere plant heeft andere behoeften op vlak van ruimte, licht, temperatuur, vochtigheidsgraad, … Het is een karwei om dit allemaal georganiseerd te krijgen. Een ander struikelblok is het transport. Veel klanten verwachten dat ik hun plant opstuur maar dat is niet zo eenvoudig: de plant kan beschadigd geraken en als het te koud of te warm is kan je niet verzenden. Daarbij probeer ik altijd met gerecycleerde materialen te werken en had zo dozen vol met allerlei soorten inpakmateriaal. In de hoop dat m’n plantjes heelhuids bij hun nieuwe baasjes zouden aankomen.


Heb je naast de verkoop van planten nog geëxperimenteerd met andere verdienmodellen?

Ja. Het begon eigenlijk met de plantenrubriek te schrijven voor Sjiek magazine. Toen de coronacrisis wat minder was gaf ik ook workshops rond planten. Maar dit valt op dit moment, wegens de coronacrisis, praktisch niet meer te organiseren. Jammer, want deze workshops waren best wel populaiir en zijn ook een goede aanvulling op de verkoop. En dat geldt voor veel ondernemers. Hier speelt het platform www.spotworkshops.be handig op in. Je kan er bijvoorbeeld een workshop in een DIY-box bestellen. Supertof!De foto’s die nu op jouw Instagram staan halen bijna altijd meer dan 250 likes. Hoe verklaar je zelf dit succes?

Met een 10 000-tal volgers ben ik maar een micro-influencer hoor. Ik denk dat geloofwaardigheid hier key is. Geen dingen doen waar je zelf niet achter staat. Dat merken je volgers op. Er kruipt ook veel tijd in Instagram. Je content moet gevarieerd zijn, toch samenhangend, volgers willen nieuwigheden zien en het algoritme wil dat je a