INTERVIEW | Janie Denaeyer, Sprints & Glory


Janie Denaeyer is 19 jaar en studeert Vroedkunde aan AP Hogeschool. Vertrekkende van haar liefde voor het vrouwelijk lichaam heeft ze een eigen kledinglijn opgericht genaamd Sprints & Glory. Met deze collecties wilt ze vrouwen in de spotlights zetten en hen goed laten voelen in hun vel.


[BAAS] Dag Janie, vertel ons eens wat meer over je achtergrond.

In het middelbaar heb ik wiskunde-wetenschappen gestudeerd en twijfelde ik er even over om daarna geneeskunde te gaan volgen. Uiteindelijk besloot ik om toch voor vroedkunde te gaan. Gelukkig heb ik mijn hart gevolgd want ik wilde op een zeer betrokken manier mensen helpen. Daaruit is ook mijn eigen bedrijfje Sprints & Glory ontstaan. Via mijn webshop en Instagram-account probeer ik de taboes rond het vrouwelijk lichaam en alles wat er mee te maken heeft, bespreekbaar te maken. Dit doe ik zowel met mijn eigen ontwerpen als met andere creatieve projecten. Mijn studie combineer ik momenteel ook met topsport binnen de disciplines 100 meter sprint en 4x100 meter. Twee jaar geleden heb ik een scheenbeenbreuk opgelopen waardoor ik een erg lange revalidatie achter de rug heb, maar ondertussen ben ik volledig hersteld. Al is het nog even wachten op de eerste wedstrijden.


[BAAS] Hoe ben je juist met Sprints & Glory begonnen?

Ik ben gestart door iets te creëren wat ik zelf niet vond in het bestaande mode-aanbod; namelijk eigenheid en persoonlijkheid binnen het segment van comfortabele kledij. In het begin koos ik zelf de kledingstukken uit. Maar dan besefte ik dat ik meer van mijn eigen persoonlijkheid in het project wilde steken en niet gewoon items van één of andere groothandel zomaar wilde doorverkopen. En zo geschiedde. Sinds 1 april is mijn eigen collectie beschikbaar via de webshop en Instagram. Het thema van het vrouwelijk lichaam en seksualiteit is wel steeds overeind gebleven.
[BAAS] Er zit dus meer achter Sprints & Glory dan enkel het functionele karakter van de kledij?

Zoals de ondertitel op de website doet vermoeden, ‘let’s talk about the female body’, gebruik ik mijn collectie als platform om het unieke karakter en de verschillende facetten rond het vrouwelijk lichaam onder de aandacht te brengen.


[BAAS] Hoe doe je dit precies?

Het begint bij het erkennen dat niet alles altijd rozengeur en maneschijn is. Vanuit dit vertrekpunt kunnen onderwerpen bespreekbaar gemaakt worden. Zo’n gesprek brengt aan het licht dat kleine ongemakken gewoon perfect normaal zijn en dus gewoon bij het leven horen. Als ik erin slaag om dit gesprek, met de kleding en creatieve projecten die ik verkoop, op gang te brengen dan ben ik ervan overtuigd dat vrouwen zich ook beter in hun lichaam zullen voelen. Deze vorm van zelfliefde resulteert dan weer in meer zelfvertrouwen waardoor je, gewapend met een gezonde dosis goede moed, nieuwe avonturen durft aan te gaan.


[BAAS] Heb je zelf grote investeringen moeten maken?

Toen ik begon heb ik de eerste collectie moeten voorfinancieren. Gelukkig had ik al wel wat geld opzij kunnen zetten door te sparen. Zonder te weten of mijn idee zou aanslaan heb ik dan besloten om te springen. Wat in het begin best wel spannend is.


[BAAS] Welke rol speelt duurzaamheid in de manier waarop je onderneemt?

Onze prints worden gedrukt op kledij van B&C. Zij zijn van mening dat een aanpak op lange termijn een must is als het gaat over complexe duurzaamheid en werken eraan om ervoor te zorgen dat duurzaamheid wordt geïntegreerd in alles wat ze doen. Met Sprints & Glory heb ik dus bewust gekozen voor de organische lijn met het Fair Wear label. Ik kies ervoor om erop te vertrouwen dat bevoegde instanties erop toezien dat de milieu- en arbeidsomstandigheden, waarin het textiel geproduceerd wordt, conform zijn. De drukker heb ik dan gekozen in functie van de prijs/kwaliteitsverhouding. Niet evident, want ik heb een heleboel offertes uitgespit van drukkers die ofwel een hele hoge oplage eisten, ofwel een hele hoge prijs zouden aanrekenen.


Ik ervaar minder druk bij het ondernemen dan op vlak van school of sport. Daar heb je immers vaak maar één kans. Het is erop of eronder. En in de sprint komt het zelfs letterlijk op fracties van een seconde aan. Bij ondernemen ligt dit anders

[BAAS] Bestaan er volgens jou anno 2021 nog taboes?

Absoluut. Een vrouwenlichaam kan zo veel. Het is toch een wonder dat een bevruchte eicel in een baarmoeder kan uitgroeien tot een levend wezentje? Dat is gewoon supercool! Maar er zijn ook minder fijne bijwerkingen. Bekkenbodemproblematiek, witverlies, blaasontstekingen, … Sprints & Glory is er om deze zaken te normaliseren en de onzekerheden daarrond weg te nemen. Afhankelijk van de oorzaak kan urineverlies trouwens vaak met een gerichte behandeling verholpen worden. Ik vind het waardevol om vrouwen daarvan op de hoogte te brengen.


[BAAS] Zouden de klassieke media hier meer op moeten inzetten?

Ik probeer mezelf de laatste tijd wat meer af te sluiten van wat de media vertellen. Het is me gewoon allemaal wat te negatief. Ik mis het positieve verhaal. Zelfs in tijden van corona moet dit toch ook verteld kunnen worden? Maar los daarvan begrijp ik wel dat de media aan informatieverspreiding doen die gericht is op een breed publiek. Dat de thema’s die ik nog meer bespreekbaar wil maken daar niet meteen op aansluiten is onvermijdelijk.


[BAAS] Zou je dezelfde tijd en energie kunnen investeren in het bespreekbaar maken van taboes onder mannen?

Neen, dat denk ik niet. Onrechtstreeks hoop ik ook wel een impact te hebben op mannen. Maar dan eerder doordat vrouwen het zelfvertrouwen vinden om bepaalde gesprekken met hun partner aan te gaan.