INTERVIEW | Maarten Beyens, Untolded


Maarten is 20 jaar en studeert Productontwikkeling aan de Universiteit van Antwerpen. Naast zijn studies houdt hij zich bezig met zijn eigen kledinglijn Untolded, waarbij iedere collectie geïnspireerd is op een persoonlijk verhaal.


[BAAS] Dag Maarten! Om meteen met de deur in huis te vallen: vertel eens wat over jezelf en je persoonlijke ambities.

Ik ben geboren in Mol en als kind was ik altijd al heel fantasierijk. Het was en is nog steeds mijn droom om dingen te maken voor anderen. Die droom is altijd blijven sudderen. Wanneer ik in het zesde middelbaar zat begon ik dan ook effectief mijn eerste kledingstukken te verkopen. Ik heb Untolded opgericht in 2019. Eind 2020 ben ik begonnen aan het BRYO traject van Voka en sindsdien heb ik de drive gevonden om er nog meer professioneel voor te gaan.

[BAAS] Wat zijn je huidige activiteiten met Untolded? Momenteel zit ik nog volop in de opstartfase: aankopen en investeringen doen, de website aanpakken en verpakkingsmateriaal bestellen. De eerste productiefase zeg maar.


"Ik ben letterlijk het diepe in gesprongen zonder enige voorbereiding. Mijn mama nam me uiteindelijk mee naar het ondernemingsloket."

[BAAS] Hoe ben je op het idee gekomen om tezelfdertijd te studeren en te ondernemen?

Ik ben letterlijk het diepe in gesprongen zonder enige voorbereiding. Mijn mama nam me uiteindelijk mee naar het ondernemingsloket. Ik schreef me meteen in als student-ondernemer zonder dat ik er al te veel over wist. (lacht) De vader van een goede vriend gaf me later alle informatie en dankzij mijn traject bij Voka ben ik het professioneler beginnen aanpakken.

[BAAS] Wat zijn de voordelen?

Het statuut biedt een veilige manier om te kunnen experimenteren. Als je ervan droomt om ondernemer te worden, is dit een mooi vertrekpunt.

[BAAS] Zijn er op dit moment struikelblokken?

Het allermoeilijkste vind ik het om tegen mezelf te zeggen: ‘ik kan het!’ Het geloof in mezelf is soms nog wat zoek en daar heb ik het dus moeilijk mee. Voor de rest zijn er altijd veel mensen die je kunnen helpen, je moet het gewoon durven vragen. [BAAS] Vind je het moeilijk om hulp te vragen? Ja, dat heeft me wel wat tijd gekost. Het duurde twee jaar vooraleer ik naar Voka stapte bijvoorbeeld. Met dank aan hun traject kan ik me veel makkelijker openstellen.


[BAAS] Welke skills neem je mee uit je studies?

Productontwikkeling is in mijn ogen de ideale start: je moet vanuit een creatief oogpunt iets opbouwen en de hele organisatie daar rond regelen. Ook zijn marketing, bedrijfsbeleid en het leren werken met de Adobe-programma’s heel nuttige pijlers uit het curriculum. [BAAS] Zijn er bepaalde apps op je smartphone onmisbaar voor jou? Ik gebruik heel veel social media om in contact te blijven met klanten. Ook gebruik ik ‘Woocommerce’. Dit is een handige app om bestellingen op te volgen en het is verbonden met een plug-in op mijn website.

[BAAS] Heb je op dit moment veel bestellingen? Momenteel niet want ik zit nu nog in de opstartfase. Maar toch kan ik al zeggen dat ik ondertussen al meer dan 100 bestellingen heb gehad.

[BAAS] Doe je alles zelf? Qua productie en logistiek doe ik alles zelf, maar ik heb gelukkig een boekhoudster die alle administratie doet. Af en toe schakel ik eens hulp in van een vriendin die me helpt met de grafische vormgeving van de verpakkingen en een andere vriend zorgt dan weer voor foto’s. Ik heb trouwens van mijn kelder een zeefdrukatelier gemaakt. Zeer tof!

[BAAS] Cool! Jij zeefdrukt zelf? Ja, vanaf nu wel. Dat is mijn laatste investering geweest. (lacht)[BAAS] Heb je dan veel investeringen moeten maken? Ik heb een paar duizend euro geïnvesteerd om materiaal aan te kopen: de machinerie, de renovatie van mijn kelder, de boekhouder en opstartkosten van de website.

[BAAS] Op welke manier kan je je onderscheiden van andere kledinglijnen? Tijdens corona zijn er veel mensen bijgekomen die een kledinglijn wilden starten. Maar velen beseffen niet dat het meer is dan enkel “iets ontwerpen” en dat er dus ook administratieve zaken bijkomen. Zelf vind ik dat ik, door mijn realistische blik, beter voorbereid ben ten opzichte van anderen.

[BAAS] Heb je jezelf beter leren kennen door het ondernemen? Jazeker! Het heeft me doen inzien dat ik vroeger heel verlegen was. Door de oprichting van Untolded heb ik beseft dat ik nood heb aan sociale interacties en heb ik me meer durven openstellen.


"Mijn droom is om mijn eigen zaak te kunnen behouden en daar mijn brood mee te verdienen. Het zou fantastisch zijn om een goede community op te bouwen."

[BAAS] Welke plannen heb je op lange termijn?

Mijn droom is om mijn eigen zaak te kunnen behouden en daar mijn brood mee te verdienen. Het zou fantastisch zijn om een goede community op te bouwen, zoals Suspicious Antwerp bijvoorbeeld. Dit is een goed draaiend kledingmerk dat 3 jaar geleden ook door student-ondernemers is opgericht. Nu hebben ze een netwerk over heel de wereld uitgebouwd. Ze kleden zelfs celebrities zoals Kim Kardashian. Ik hoop dat Untolded ooit ook zo groot kan worden.

[BAAS] Wil je zelf ook samenwerkingen aangaan met bekende mensen?

Niet per se bekende mensen. Maar het is wel een droom om met een grote muzikant te kunnen samenwerken en rond hun verhaal een collectie te kunnen ontwerpen.