INTERVIEW | Soukaina Bakkali, Cheesetroubles

Soukaina Bakkali, we mogen haar Souki noemen, is 21 jaar, goedlachs en beschikt over een groot relativeringsvermogen. Haar eigen project? Cheesetroubles. En dat mogen we letterlijk nemen.Souki, vertel! Hoe is het allemaal begonnen?

Ik eet en geniet heel graag. (lacht) Al van kindsbeen af wist ik dat ik later iets met voeding wilde gaan doen. Hoe cliché het ook mag klinken: de echte start van Cheesetroubles heb ik te danken aan mijn leerkracht godsdienst en geschiedenis uit het eerste middelbaar. Na het laatste oudercontact verraste ik hem met likeurpralines, waarop hij tegen me zei dat eten mij precies wel ligt. “Is een pralinewinkel openen niets voor u?” Toen hebben we afgesproken dat als ik 20 zou worden ik hem moest opbellen om hem uit te nodigen voor de opening van m’n winkel. Bijna tien jaar later was het zo ver. (lacht)


Toen opende je je eerste fysieke winkel?

Neen, dat niet. Het was eerder een tasting om mijn product te laten proeven door een breed publiek. In totaal kwamen er 150 genodigden op af. Ik verzamelde meteen heel wat feedback over wat er eventueel beter kon. Smaken verschillen en het kon dus best zijn dat mijn smaak nogal zou afwijken van het gemiddelde. Maar het was echt een geslaagde avond!

Vanwaar het idee om specifiek iets met cheesecakes te doen?

Ik was echt op zoek naar iets wat ik in België niet kon vinden. Nu uiteraard vind je hier en daar kaastaart bij een bakker, maar niet in een echt concept dat volledig aan het product gewijd is. Tijdens mijn zoektocht naar een uniek concept rond iets met eten stootte ik op social media op het idee. Ik besloot van de nood een deugd te maken. Ik maakte een trip richting New York om “cheesecake stores” te bezoeken. En daar raakte ik helemaal verkocht. Nadien ben ik ook nog naar het Midden-Oosten gegaan. Daar bestond al een concept rond kaastaart. Alleen waren de cakes daar wel erg zwaar trouwens. Smaak is ten slotte ook een cultureel gegeven. Die verschillende perspectieven hebben mij aan het denken gezet. Welke unieke smaak wil ik in mijn taart steken? In ieder geval moesten ze zeker luchtiger zijn dan die ik in Saoudi-Arabië, Dubai, Bahrein, … eigenlijk in heel het Midden-Oosten en Amerika heb geproefd. (lacht)


Tijdens mijn zoektocht naar een uniek concept rond iets met eten stootte ik op social media op het idee. Ik besloot van de nood een deugd te maken. Ik maakte een trip richting New York om “cheesecake stores” te bezoeken.

Hoe reageerde je omgeving op jouw idee?

Toen ik mijn mama over mijn plannen vertelde verklaarde ze me nog nét niet gek. Alhoewel mijn mama is en blijft mijn grootste fan! (lacht) Niet veel later is mijn avontuur begonnen, van evenementen tot opnames en zelfs tot het Tv-programma Jonge Wolven op VTM. Dan is de bal pas echt beginnen rollen.


Ik maak er wel geen geheim van dat het niet altijd makkelijk is geweest om alles alleen te doen als Belg met andere roots.


Afgaande op jouw mama’s reactie kom je niet uit een volbloed ondernemersnest?

Neen, dat klopt. Maar toch ken ik heel veel ondernemers in ruimere kringen. Waarschijnlijk heb ik die kriebel voor het ondernemerschap onrechtstreeks meegekregen van hen. Ik ken ook best veel koppels met een eigen zaak. Dit heeft ongetwijfeld inspirerend gewerkt. “Als die dat kunnen dan kan ik dat ook” dacht ik dan!

Ik ben een beginnende onderneemster en mijn doel zal altijd zijn om te streven naar tevreden klanten. Hierdoor kan ik verder ontwikkelen en verder uitbreiden naar een groter klantenbereik.


Kan je terugvallen op helpende handen die jou ondersteunen?

Af en toe roep ik wel eens hulp op voor in de keuken. Maar in principe doe ik alles zelf. Van het culinaire gedeelte tot en met het zakelijke.


Volgde je een opleiding bakkers- of hotelschool?

Neen, dat niet. Maar ik breng het er allesbehalve slecht vanaf in de keuken. Ik kook bij wijze van spreke al van toen ik net kon stappen. Koude keuken, warme keuken, soepen, desserten, … Ik kan het allemaal! (lacht) Ik maak ook al m’n recepten zelf en ben best perfectionistisch aangelegd. Niet altijd eenvoudig hoor. (lacht)

Koken is mijn uitlaatklep en af en toe volg ik wel eens een workshop!


Hoe ga je bij de samenstelling van je assortiment om met intoleranties en allergieën?

Er is voor ieder wat wils. Vegan, lactose-intolerant of een notenallergie? I got your back!


Je bent jong, gaat zelf graag uit eten en koopt graag mooie kleren. In hoeverre is geld een drijfveer voor jouw ambitie?

Persoonlijk houd ik meer van autonomie en vrijheid als drivers. Ook het idee dat ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn eigen toekomst maakt dat ik me elke dag extra hard inzet.