top of page

INTERVIEW | Soukaina Bakkali, Cheesetroubles

Soukaina Bakkali, we mogen haar Souki noemen, is 21 jaar, goedlachs en beschikt over een groot relativeringsvermogen. Haar eigen project? Cheesetroubles. En dat mogen we letterlijk nemen.Souki, vertel! Hoe is het allemaal begonnen?

Ik eet en geniet heel graag. (lacht) Al van kindsbeen af wist ik dat ik later iets met voeding wilde gaan doen. Hoe cliché het ook mag klinken: de echte start van Cheesetroubles heb ik te danken aan mijn leerkracht godsdienst en geschiedenis uit het eerste middelbaar. Na het laatste oudercontact verraste ik hem met likeurpralines, waarop hij tegen me zei dat eten mij precies wel ligt. “Is een pralinewinkel openen niets voor u?” Toen hebben we afgesproken dat als ik 20 zou worden ik hem moest opbellen om hem uit te nodigen voor de opening van m’n winkel. Bijna tien jaar later was het zo ver. (lacht)


Toen opende je je eerste fysieke winkel?

Neen, dat niet. Het was eerder een tasting om mijn product te laten proeven door een breed publiek. In totaal kwamen er 150 genodigden op af. Ik verzamelde meteen heel wat feedback over wat er eventueel beter kon. Smaken verschillen en het kon dus best zijn dat mijn smaak nogal zou afwijken van het gemiddelde. Maar het was echt een geslaagde avond!

Vanwaar het idee om specifiek iets met cheesecakes te doen?

Ik was echt op zoek naar iets wat ik in België niet kon vinden. Nu uiteraard vind je hier en daar kaastaart bij een bakker, maar niet in een echt concept dat volledig aan het product gewijd is. Tijdens mijn zoektocht naar een uniek concept rond iets met eten stootte ik op social media op het idee. Ik besloot van de nood een deugd te maken. Ik maakte een trip richting New York om “cheesecake stores” te bezoeken. En daar raakte ik helemaal verkocht. Nadien ben ik ook nog naar het Midden-Oosten gegaan. Daar bestond al een concept rond kaastaart. Alleen waren de cakes daar wel erg zwaar trouwens. Smaak is ten slotte ook een cultureel gegeven. Die verschillende perspectieven hebben mij aan het denken gezet. Welke unieke smaak wil ik in mijn taart steken? In ieder geval moesten ze zeker luchtiger zijn dan die ik in Saoudi-Arabië, Dubai, Bahrein, … eigenlijk in heel het Midden-Oosten en Amerika heb geproefd. (lacht)


Tijdens mijn zoektocht naar een uniek concept rond iets met eten stootte ik op social media op het idee. Ik besloot van de nood een deugd te maken. Ik maakte een trip richting New York om “cheesecake stores” te bezoeken.

Hoe reageerde je omgeving op jouw idee?

Toen ik mijn mama over mijn plannen vertelde verklaarde ze me nog nét niet gek. Alhoewel mijn mama is en blijft mijn grootste fan! (lacht) Niet veel later is mijn avontuur begonnen, van evenementen tot opnames en zelfs tot het Tv-programma Jonge Wolven op VTM. Dan is de bal pas echt beginnen rollen.


Ik maak er wel geen geheim van dat het niet altijd makkelijk is geweest om alles alleen te doen als Belg met andere roots.


Afgaande op jouw mama’s reactie kom je niet uit een volbloed ondernemersnest?

Neen, dat klopt. Maar toch ken ik heel veel ondernemers in ruimere kringen. Waarschijnlijk heb ik die kriebel voor het ondernemerschap onrechtstreeks meegekregen van hen. Ik ken ook best veel koppels met een eigen zaak. Dit heeft ongetwijfeld inspirerend gewerkt. “Als die dat kunnen dan kan ik dat ook” dacht ik dan!

Ik ben een beginnende onderneemster en mijn doel zal altijd zijn om te streven naar tevreden klanten. Hierdoor kan ik verder ontwikkelen en verder uitbreiden naar een groter klantenbereik.


Kan je terugvallen op helpende handen die jou ondersteunen?

Af en toe roep ik wel eens hulp op voor in de keuken. Maar in principe doe ik alles zelf. Van het culinaire gedeelte tot en met het zakelijke.


Volgde je een opleiding bakkers- of hotelschool?

Neen, dat niet. Maar ik breng het er allesbehalve slecht vanaf in de keuken. Ik kook bij wijze van spreke al van toen ik net kon stappen. Koude keuken, warme keuken, soepen, desserten, … Ik kan het allemaal! (lacht) Ik maak ook al m’n recepten zelf en ben best perfectionistisch aangelegd. Niet altijd eenvoudig hoor. (lacht)

Koken is mijn uitlaatklep en af en toe volg ik wel eens een workshop!


Hoe ga je bij de samenstelling van je assortiment om met intoleranties en allergieën?

Er is voor ieder wat wils. Vegan, lactose-intolerant of een notenallergie? I got your back!


Je bent jong, gaat zelf graag uit eten en koopt graag mooie kleren. In hoeverre is geld een drijfveer voor jouw ambitie?

Persoonlijk houd ik meer van autonomie en vrijheid als drivers. Ook het idee dat ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn eigen toekomst maakt dat ik me elke dag extra hard inzet.

Want uiteindelijk uw toekomst bepaal je zelf!


Zekerheid en een bestaan als ondernemer lijken niet altijd echt met elkaar te matchen?

Dat is zo en dat heb ik zelf zeker ondervonden. Op een gegeven moment ben ik heel ziek geworden. Ik werkte toen als jobstudent voor iemand anders. Hoewel ik zelf niets aan mijn ziekte MS kon doen, werd ik wel afgerekend op mijn afwezigheid. Op dat moment heb ik beseft dat ik er maar beter voor zou zorgen dat ik mijn eigen boontjes zou kunnen doppen. Als ik een eigen toekomst wil moet ik het zelf in eigen handen nemen.


Ik heb het tot hiertoe nog niet vermeld, omdat ik niet zielig wil overkomen. Maar langs de andere kant schaam ik me er ook niet voor of zo. Maar de naam Cheesetroubles heeft dus zeker wel een gelaagdheid. Er zit zowel het aspect in van positief blijven (say cheese), als een verwijzing naar een minder prettig aspect van mijn leven (troubles). Cheesetroubles is dus veel meer dan enkel en alleen heel lekkere kaastaart. Maar schrijf maar op dat ik zeker geen medelijden wil opwekken. (lacht) Klanten moeten voor Cheesetroubles kiezen omdat ze het super lekker en kwalitatief vinden.


Welke skills uit jouw opleiding Toegepaste Psychologie kan je inzetten bij Cheesetroubles?

Geduld! Zelf ben ik niet zo’n geduldig persoon. Maar het wordt ons wel heel erg aangeleerd binnen de opleiding in het contact met patiënten.


Hoe gaat het ondertussen op school?

Door mijn wisselende gezondheid ben ik in het afgelopen jaar een aantal keren opgenomen geweest in het ziekenhuis. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik niet zo veel vakken opneem dit jaar. Maar sowieso hervat ik volgend academiejaar mijn studies weer voor de volle 100% wanneer mijn gezondheid het toelaat natuurlijk.


Welke struikelblokken, naast jouw gezondheid waar het af en toe wat minder mee gaat, kwam je nog tegen?

Net voor de corona-uitbraak was ik op zoek naar een winkelpand. In maart werden deze plannen doorkruist. Gelukkig maar als ik er zo nu op terugkijk. Toen ik op de huizenmarkt eigenaars moest contacteren en mijn verhaal vertelde ben ik er oprecht van verschoten dat discriminatie vandaag de dag nog echt een ding is. Ik ben zelf de laatste persoon om me te gaan verschuilen achter racisme, maar het is echt zo. De wantrouwige reacties die ik vaak kreeg maakte me soms echt verdrietig. Maar ik probeer het niet te hard aan mijn hart te laten komen. Er zijn gelukkig genoeg andere positieve noten in mijn leven.


Door je studie, je deelname aan het televisieprogramma en het ondernemen met Cheesetroubles liggen er meerdere wegen voor je open. Welke van de drie krijgt jouw voorkeur?

Doe dan toch maar het ondernemerschap! Alhoewel het tv-gedeelte mij ook heel erg aanspreekt...


Hoe heeft het ondernemen jou veranderd?

Ondernemen is een geweldige ontdekkingsreis waardoor je jezelf echt ontwikkelt. Dit in combinatie met een chemokuur die ik achter de rug heb, maakt dat ik nu veel rustiger ben dan toen ik pakweg 18 jaar was. Ik kan beter relativeren en eventuele tegenslagen in perspectief plaatsen.


Ondernemen is een geweldige ontdekkingsreis waardoor je jezelf echt ontwikkelt.

Waar sta je over vijf jaar met Cheesetroubles?

Ik heb een heel mooi en een uitgebreid plan uitgewerkt. Door mijn gezondheid is het niet haalbaar om 7 dagen op 7 in een winkel te staan. Het liefst van al zou ik mijn recepten en verhaal doorgeven aan andere ondernemers in andere steden zoals Brussel, Brugge, Knokke, Antwerpen en/of Gent. Vandaar dat een franchisemodel een ideaal gevolg zou kunnen zijn.

Over vijf jaar zie ik Cheesetroubles overal ter wereld in franchise gaan, dat is een puntje waar ik zeker naar zal streven!


Tot slot: welke tip zou je nog willen meegeven aan iedereen die een carrière als (student-) ondernemer overweegt?

Onder ondernemers is iedereen super genereus met advies of tips. Hier kan je dus zeker wel een bepaald soort motivatie uit putten. Ook omkaderingstrajecten zoals BRYO dat ik via Voka volgde hebben zeker hun nut. Maar op een gegeven moment sta je er alleen voor en moet je durven springen. Mijn advies? Gewoon springen!


Bedankt voor het door ons erg gesmaakte interview, Souki!


Na afloop wordt er nog gezellig nagepraat met een stuk cheesecake. In mijn geval ééntje met vijgen. Voor de neus van onze huisfotograaf, Mustafa Korukcu, we mogen hem Musti noemen, staat een stukje met passievruchten.
________1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Adile Emirov
Adile Emirov
May 07, 2021

Waaauw wat een mooi verhaal! 👏🏼

Like
bottom of page