top of page

INTERVIEW | Tomas Schippers, One Of A Kind EventsTomas Schippers is 22 jaar en heel gedreven in wat hij doet. Hij is student Event- & Projectmanagement aan Karel De Grote Hogeschool én is co-founder van het evenementenbureau One Of A Kind Events.


Dag Tomas, vertel ons eens wat meer over je achtergrond en het ontstaan van je eigen business. In het middelbaar heb ik Industriële Wetenschappen gestudeerd. Dat was heel theoretisch, wiskundig en minder mijn ding na een tijd. Daarom ben na het middelbaar overgestapt naar rechten maar ik was ook dj en dus in het nachtleven bezig. Ik voelde eigenlijk ook geen match met rechten gebeuren. Ik ben er dan mee gestopt en op zoek gegaan naar een nieuwe richting. Ik heb dan uiteindelijk gekozen voor Event- & Projectmanagement en dat heb ik mij tot op de dag van vandaag nog niet beklaagd. Het eerste jaar ging eigenlijk te vlot. Het was te gemakkelijk en te weinig praktijk. Het was veel nadenken over concepten en events zelf maar we zetten nooit de stap tot het praktisch uitwerken daarvan. Dat komt nu in het 3e jaar wel aan bod maar nu door corona mogen we helaas niets op poten zetten. Verder heb ik met SINC en TakeOff de entrepreneurial kick-off gedaan op Antwerpen Zuid en daardoor snel besloten dat ik een eigen evenementenbureau zou willen. Ik heb dan twee kompanen gezocht. Een week later was het opgestart en waren we klaar. Alle drie zijn we nu student-ondernemers. In welke mate kan je jouw evenementenbureau onderscheiden van anderen?

In eerste instantie focussen we ons volledig op kinderevents. Door mijn achtergrond van mijn werk in Plopsaland als operations: kassa, controle, onthaal & animatie was mijn interesse hierin opgewekt.

Als kind heb ik nooit feestjes in thema gehad en ondervond dat dit vandaag ook weinig wordt aangeboden of georganiseerd. Hieruit haalde ik ook mijn inspiratie. Helaas waren we met One of a Kind Events 5 of 6 maanden voor de coronacrisis opgestart dus moesten we verplicht onszelf wel heruitvinden. Dat heeft ervoor gezorgd dat we nu veel livestreaming doen, ook online evenementen voor bedrijven zoals klantendagen en personeelsdagen. Bovendien organiseren we nu evenementen los van het kindergedeelte.

Heb je op dit moment veel aanvragen? Ja voor de livestream events wel. Eigenlijk hebben we elke week een paar events, soms zelfs twee events per dag! Dus dat loopt echt wel goed. We hebben in ieder geval geen spijt dat we die uitbreiding naar online hebben gedaan. Was het moeilijk om je bij te scholen om alles online te kunnen doen? Wij komen alle drie uit een technische richting in het middelbaar en zijn technisch aangelegd. Zo wisten we wel snel wat we nodig hadden en waar we dat materiaal konden huren. Er komt nog wel wat uitzoekwerk bij, maar doordat dat wij een kleine bescheiden start-up zijn konden we snel schakelen en op een eenvoudige en efficiënte manier werken. Wij kunnen met drie snel knopen doorhakken en zaken testen. Het was dan al eens voorgevallen dat we pas de dag voor een evenement het nodige materiaal hadden en deze konden testen. Gelukkig werkte alles wel. (lacht)


Ik merk dat wij met drie gewoon heel ondernemend zijn. Toch hebben we hier en daar af en toe wat stress over fiscale nadelen. Het is dan belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. Organisaties als TakeOff, SINC & Voka helpen daar echt goed bij.

Hoe hebben jullie met drie zo snel de stap naar het ondernemen kunnen zetten? Ik merk dat wij met drie gewoon heel ondernemend zijn. Toch hebben we hier en daar af en toe wat stress over fiscale nadelen. Het is dan belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. Organisaties als TakeOff, SINC & Voka helpen daar echt goed bij. Ik sta er zelf van versteld hoe eenvoudig het traject voor studenten tegenwoordig gemaakt wordt ondanks je zelf veel moet doen. Hoe komt dat jullie zo goed kunnen samenwerken? Zowel Bas, Ruben als ik hebben een “fuck-it”-gehalte: wij gaan ervoor als we iets willen doen. Binnenkort doen wij een evenement in Antwerp Expo! Dat is met ons drie “boys” dat wij de eindverantwoordelijke zijn. Ik vind dat supercool. Wij kunnen van nul beginnen en alle beslissingen nemen; wij zijn heel aanvullend en complementair.

Als ik je hoor vertellen lijkt het alsof alles wel van een leien dakje loopt. Ben je ook struikelblokken tegengekomen?

Dat was 13 maart 2020. Met andere woorden: lockdown! Wij hadden 25 à 30 events klaar voor de zomer. We moesten alles afzeggen en dat was met pijn in het hart. Wij konden wel snel zeggen “so be it” want dit lag buiten onze verantwoordelijkheid .

Dan zijn we dus begonnen met het verhuren van materiaal. Wij verhuurden bijvoorbeeld spel- & sportboxen voor kinderen dat tijdens de zomer eigenlijk heel populair was. Vooral de zomer- & jeugdkampen hadden een grote interesse.

In die onverwachte omstandigheden kan je twee dingen doen: ofwel ga je met je rug tegen de muur staan en doe je niets of je kan de muur beginnen afbreken. “When you're backed against the wall, break the goddamn thing down.” Dit is een quote uit de serie Suits van het personage Harvey Spector die ik vaak hanteer. (lacht) Op welke manier heb jij je eerste opdrachten binnengehaald? Binnen ons netwerk hadden we mensen gecontacteerd met de vraag of zij geen interesse hadden om in de toekomst eens een kinderfeestje te geven voor hun kinderen. We hadden al snel toffe reacties gekregen. Ook hadden we zelf een kinderfuif georganiseerd in het jeugdhuis van Edegem en op die manier ook weer verder een netwerk uitgebouwd. Verder ben ik bevriend met mensen die een sporthal hebben en ben ik hen beginnen vragen of ik iets kon organiseren. Dit had dan ook weer zijn vruchten afgeworpen want wij mochten dan bijvoorbeeld een quiz voor een ouder publiek van 60 deelnemers op touw zetten. In de eerste lockdown hadden we dan een online versie van die quiz gedaan. Tijdens die lockdown hadden we ook op Facebook online dj-sets georganiseerd en daarna begonnen we met die livestream events.Aan ideeën en inspiratie geen gebrek precies.

Ja ik zit nu ook binnen SINC (studentenvereniging voor ondernemerschap in Antwerpen, nvdr.). Daar heb ik heel veel kennis opgedaan.

Je begeleidt en inspireert daar ook andere studenten? Afgelopen jaar was ik bij SINC pr-manager en op dit moment ben ik daar pr-director. Daar heb ik een team studenten die samen met mij de partners binnenhalen voor het komende jaar.


Heb je zelf fouten gemaakt waaruit je hebt geleerd?

Vooral typische zaken zoals belastingen vergeten invullen. (lacht) Gelukkig is Bas zijn mama boekhoudster en kon ze dat binnen de 14 dagen nog gedaan krijgen voor ons. Voor de rest zijn het andere beginnersfouten zoals de prijszetting te goedkoop maken. Je durft in het begin niet door te vragen maar uiteindelijk hebben we geleerd om meer op onze strepen te staan om toch wat meer winst te kunnen maken.

Hoe zie je de toekomst? Heb je plannen op lange termijn? JA! Kleine sneak peek: momenteel ben ik bezig aan mijn eigen nieuwe agency. Onze launch is over 2-3 weken. Wat houdt dat concreet in: we zijn heel veel rond E-sports beginnen werken omdat gaming een hot topic is zowel in de eventwereld als wereldwijd! Ik werk nu ook voor een bedrijf dat supplementen voor focus en slaap voorziet voor sporters en gamers. Daarin zien we dat veel gamers topsporters zijn. Die verdienen heel veel geld, hebben heel mooie promo maar die zijn een beetje onprofessioneel als je die mensen moet aanspreken. Dat is het probleem en daarin gaan we met een team van vijf op E-sports management inzetten waar we zowel public relations, communications en marketing uitsturen naar events en teams. Wij hebben bijvoorbeeld een FIFA speler die een team zoekt, dan gaan we kijken bij welk team we die kunnen plaatsten. Eigenlijk zoals transfers in de voetbalwereld maar dan op alle games die er mogelijk zijn.


Wat maakt deze energie en gedrevenheid om een tweede boite open te doen?

Ik kan elke dag doen wat ik graag doe en daar haal ik heel veel energie uit. Soms zijn het lange dagen maar ik kan alles zelf beslissen. Soms loop ik eens hard tegen de muur maar daarna gaat het weer drie keer zo goed. Vallen en opstaan en evolueren. Dat geeft mij energie.

Zijn er inspirerende personen in je omgeving of publieke figuren waar jij naar opkijkt?

Ik kijk graag naar het tv-programma Jonge Wolven op VTM. Alexander van Poppy & Qallo is een echte topondernemer! Hij heeft samen met Niels van Conversation Starter veel betekend in die wereld. Puur qua ondernemerschap wil ik die kant uit en mij daaraan spiegelen.

Haal je ook inspiratie uit bepaalde boeken, podcasts of documentaires? Dat is eigenlijk een ramp. Ik heb daar gewoon geen tijd voor en eigenlijk lees ik niet graag. Podcasts beluister ik heel af en toe in de auto maar dan is het eerder voor de pure ontspanning. Welcome to the AA van Alex Agnew bijvoorbeeld.

Mijn inspiratie haal ik dan eerder uit motivational talks of speeches van Elon Musk of een documentaire over Walt Disney om een kijk te hebben op zijn blik in de entertainment sector. Wat is het eerste dat je doet als je opstaat? Mijn mails checken… Echt erg!

Wat is je grootste droom? Momenteel dat het event in Antwerp Expo een gigantisch succes wordt! In de toekomst zou ik wel eens als eventmanager voor een event in het sportpaleis willen werken. Ook wil ik de internationale kant op met bijvoorbeeld de E-sports. Ik wil in stijgende lijn blijven vooruit gaan. Dat mag rustig stijgen maar als het blijft stijgen is het all fine!


Start liever vandaag dan morgen! Dit is heel erg van toepassing. Je mag niet uitstellen! Zéker met het studentenstatuut: je kan beter nu beginnen met het ondernemen want als je geen student meer bent kan je niet van deze voordelen genieten.

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen en wil doorgeven aan nieuwkomers in de ondernemerswereld? Start liever vandaag dan morgen! Dit is heel erg van toepassing. Je mag niet uitstellen! Zéker met het studentenstatuut: je kan beter nu beginnen met het ondernemen want als je geen student meer bent kan je niet van deze voordelen genieten. Het is echt niet erg om eens te vallen, je staat altijd terug recht waarbij het een dag, een week of zelfs een jaar later sowieso beter zal gaan. Wij hebben ook eens een moment waar we van denken “dat hadden we beter anders gedaan” maar daar leer je uit waardoor je vervolgens weer in staat bent tot mooie realisaties.

Foto’s door Mustafa Korkukcu


______

0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page