top of page

Lisse werd meteen na haar studies zelfstandig om te starten als stagiair-advocaatSommige ondernemers starten een zelfstandige activiteit omdat ze een idee hebben of een droom koesteren, anderen omdat het nu eenmaal verbonden is aan hun beroep. Lisse Smets, stagiair-advocaat bij Strada Legale werd 1,5 jaar geleden zelfstandig om haar stage te kunnen starten en de eerste stappen in haar carrière te zetten.


“Je bent niet alleen stagiair-advocaat maar ook een startende zelfstandige”

Zelfstandig worden is altijd even zoeken. In tegenstelling tot bij een werknemersstatuut worden belastingen en sociale bijdragen niet voor jou geregeld: “Los van het feit dat alles nieuw is in je job, wordt er ook verwacht dat je mee bent met het financiële en praktische plaatje. Je kan niet alles uitbesteden aan je boekhouder.”


Na vijf jaar studeren aan UAntwerpen koos Lisse voor de advocatuur. Al snel merkte ze dat er een wereld van verschil is tussen de theorie en de praktijk. Ze stelt elke dag vast dat levenslang leren nodig is. Tijdens haar opleiding werd er vooral gefocust op juridische vakken en minder op het ondernemerschap. Dit terwijl vele juristen er vroeg of laat toch mee in aanraking komen.


“Het is vooral het onbekende dat starters zoals mij afschrikt, informeer je dus al tijdens je studententijd. Stap voor stap vind je je weg hier wel in. Initiatieven als de starterssessies en de ondersteuning van een goed advocatenkantoor en een boekhouder kunnen daar zeker bij helpen.”

Over vallen en weer opstaan

Starters waarbij alles van een leien dakje verloopt zijn eerder zeldzaam en het werkt ook niet altijd in hun voordeel. We weten allemaal dat je meer leert van de obstakels die op je pad komen dan van good news shows. Dit heeft Lisse zelf ondervonden toen ze haar stage begon. Het kantoor bleek geen match te zijn. Ze had een ander beeld van de advocatuur voor ogen. “De meeste uren van de dag spendeer je op je werk, dus het is belangrijk dat je jezelf er goed voelt. De beslissing was niet evident maar ik ben blij dat ik ze genomen heb.”


“Ik heb geleerd niet op te geven bij de minste tegenslag die op je pad komt. Zo lang je iets echt wil en graag doet, merk je dat je tot veel in staat bent. Geef jezelf wat tijd om te ontdekken wat je wil. Aan elk beroep zijn voor- en nadelen verbonden. Als je 80% van de tijd kan bezig zijn met dingen die je graag doet, neem je die overige 20% er graag bij.”


Netwerken op je eigen manier

Lisse gelooft in de kracht van een goed netwerk: “Ik ben niet de persoon die het hoge woord voert, één-op-één gesprekken zijn mijn ding. Netwerken is voor mij geen manier om een grote klant binnen te halen, op dit moment hecht ik meer waarde aan het opbouwen van mijn kennis en ervaring.” Voorlopig is ze dus nog niet wekelijks te vinden op netwerkevents, verkiest ze een aanpak die bij haar past en probeert ze via via naam te maken. “Als mensen je kennen en vertrouwen, gaan ze sneller aan je denken bij een juridisch probleem.”

 

BIJNA AFGESTUDEERD? ZELFSTANDIGE WORDEN?


Schrijf je dan zeker in voor onze gratis startersessies op woensdag 30 juni 2021.


Om jullie nog beter te begeleiden organiseren we dit jaar 2 specifieke sessies. ​Inschrijven voor deze sessies is verplicht en kan tot maandag 28 juni 2021. Let op, per sessie kunnen we 50 personen uitnodigen. Vol = vol.


SESSIE 1 : VAN STUDENT ZELFSTANDIGE NAAR ZELFSTANDIGE


SESSIE 2 : AFSTUDEREN EN STARTEN ALS ZELFSTANDIGE
POWERED BY:

 


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page