Ready for takeoff! Dàt is de sfeer die de grote zaal van Trix vult op 14 oktober tijdens de KICKOFF DAY van TAKEOFFANTWERP. Met een knallend filmpje wordt de live talkshow ingezet. En als kerst op de taart bestaat TAKEOFFANTWERP 10 jaar, een heuse feesteditie dus!
Raf Njotea loodst ons door de avondshow en zijn eerste woorden zetten meteen de toon: “Jullie zijn massaal afgezakt, zalig! We zitten in de sofa voor een aantal gezellige en boeiende babbels met student-ondernemers. Dat wordt leuk!”
“Maar voor we de gasten in onze sofa ontvangen, zijn er student-ondernemers in de zaal?”, vraagt Raf. Het publiek is nog wat verlegen, maar dat komt wel goed! De zaal is gevuld met een divers publiek: sommigen hebben al een eigen onderneming, terwijl anderen vooral nieuwsgierig zijn om hun eerste stappen in het ondernemen te zetten en zich te laten inspireren.
SOFAGASTEN RONDE 1: NIELS GEYS, DARIA MATVIITCHUK EN VICTOR VAN ROOST
Twee student-ondernemers en één ondernemende student nemen plaats in de sofa. Niels Geys, de ondernemende student, is voorzitter van SINC (Students for Innovation and Coöperation). SINC is een studentenorganisatie die studenten aanmoedigt om te ondernemen. Zij definiëren ‘ondernemen’ niet enkel als het starten van een onderneming, maar ook als ondernemend in het leven staan en kansen zien en grijpen. Maar hoe doen ze dat dan? Elk jaar organiseert SINC een aantal events waar studenten kunnen connecteren met mensen die hen verder kunnen helpen. Ze doen dus eigenlijk aan een soort matchmaking, net zoals MoQi van Daria Matviitchuk aan matchmaking doet als de ‘tinder voor startups’. De euh wat?
MoQi is een app met een matchend algoritme om startups te koppelen aan investeerders. Door te swipen kan je de juiste match vinden en contacteren.
De derde sofagast is Victor Van Roost. Hij en zijn businesspartner richtten het herenkledingmerk Fiorente op. Fiorente betekent ‘bloei’ in het Italiaans en dat is het fashionstatement dat ze willen maken: door je stijlvol te kleden, laat je een bloeiende en deftige eerste indruk achter. Ook Victor is vandaag styled by Fiorente! Ze bieden een gevarieerde collectie aan met verschillende producten. Het is dus een hele uitdaging om als startup in deze lastige markt – er is al een heel groot aanbod aan herenkleding – door te breken.
De markt betreden als startup kan moeilijk zijn en is een onderwerp dat vaak naar voren komt. Hoe onderscheid je een onderneming tussen al die andere startups? SINC organiseert bijvoorbeeld een evenement, Go With The Coach, dat student-ondernemers koppelt aan een ervaren ondernemer. Die expert geeft tips en tricks over het op de markt brengen van een onderneming en hoe je investeringen kan ophalen.
Raf vraagt of de sofagasten ook enkele tips en tricks aan het publiek kunnen meegeven. Zijn er misschien misstappen die zij hebben begaan en waar ze toekomstige student-ondernemers voor willen behoeden?
“Eén tip: durf fouten maken. Want iedereen maakt fouten! Zeker als student kan je je nog veel fouten veroorloven.”
- Niels
“Het grootste probleem van ondernemers is passief zijn en niet durven springen. Het belangrijkste dat je nu kan doen is gewoon beginnen en durven.”
- Daria
“Durf tegen de muur te lopen! Durf iets te proberen en durf fouten te maken. Zorg er gewoon voor dat je daarna niet terug dezelfde fouten maakt en eruit leert. Anders ga je nooit weten of iets werkt!”
- Victor
SOFAGASTEN RONDE 2: ALEC GELUYKENS, YENTHE MUYS EN SOPHIE SANKOH
Yenthe Muys richtte Dumboys op, ook een kledingmerk. Hij draagt zelf een trui uit zijn kledinglijn en in de Try-Out Area vanavond kan je de rest van zijn collectie bewonderen (en passen). Hoe onderscheidt Dumboys zich op de markt?
Yente: “Ik heb mijn eigen zeefdrukapparatuur thuis. Wij kopen dus zelf kleren aan, tweedehands of nieuw, en bedrukken die zelf. Zo zorgen we ook voor een extra touch: we werken de kledingstukken persoonlijk af en naaien er zelf etickettes in. We verzorgen dus heel het proces zelf.”
Alec Geluykens is geen student-ondernemer, maar is druk bezig geweest met het buitenschoolse project BTS_200x. Deze fiets met vijf wielen kan je in het filmpje hieronder aan het werk zien. Op een artistieke manier kaart Alec een maatschappelijk probleem aan en tovert een glimlach op het gezicht van elke voorbijganger wanneer hij voor een rood stoplicht een koffietje zet op zijn fiets.
Sophie Sankoh vertegenwoordigt vandaag Xerius. Je kan bij hen aankloppen als je van een idee een onderneming wil maken. Als ondernemingsloket en sociaal verzekeringsfonds begeleiden ze jou mee in het aanvragen en activeren van jouw ondernemingsnummer. Yenthe heeft zich ook laten bijstaan door Xerius om zijn onderneming vlot en correct aan te vragen.
“Wat is eigenlijk het voordeel van het statuut student-ondernemer? Waarom bestaat dat statuut?”, vraagt Raf zich af.
Sophie: “Veel jonge mensen die nog op de schoolbanken zitten, hebben al veel goede ideeën. Als je nog moet wachten tot je bent afgestudeerd, dan is de goesting misschien over en ga je misschien nooit de overstap maken. Het statuut is dus in het leven geroepen om die jonge ondernemers al te kunnen laten genieten van het ondernemerschap alvorens in de wijde (werk-)wereld toe te treden. Het statuut biedt ook veel fiscale voordelen zodat je kan bijverdienen zonder veel te moeten afgeven: je moet minder belastingen en sociale bijdrage betalen als student-ondernemer.”
De sofagasten geven nog enkele tips mee:
Alec: “Zorg dat je online vindbaar en aanwezig bent. Veel potentiële klanten en bedrijven gaan al eens kijken op de Instagram of website van je onderneming. Hou deze dan ook up to date.”
Yenthe: “Zet gewoon die stap en trek je niets aan van wat anderen zeggen! Geloof in jezelf en chase your dreams.”
Sophie: “Netwerken is ook heel belangrijk. Laat je hoofd zien en praat met mensen, je weet nooit wie je tegenkomt.”
“Dat zijn mooie woorden om dit gesprek af te sluiten: zichtbaarheid en vindbaarheid – netwerken – chase your dreams.”
- Raf
SOFAGASTEN RONDE 3: JELMER VERVOORT, SOUKAINA EL BAHTY EN MARK ANDRIES
Soukaina El Bahty studeert farmaceutische wetenschappen en gebruikt die kennis in haar onderneming Heal with Sou. Ze biedt orthomoleculaire therapie aan die de reguliere geneeskunde aanvult. Samen met haar klant gaat Soukaina op zoek naar de disbalans in het lichaam om deze uiteindelijk terug in balans te brengen en zo bepaalde symptomen te verhelpen.
Jelmer Vervoort begeleidt onder Kreatif-Studio klanten van A tot Z in de startup of rebranding van hun bedrijf. Hij begon als foto- en videograaf, maar recent voegde hij extra activiteiten toe aan zijn onderneming en is ook als grafisch ontwerper en website designer actief. Hij wil klanten helpen hun product op de markt te brengen, zowel fysiek als digitaal. Hij incorporeert dus net zoals Soukaina de kennis uit zijn studie productontwikkeling in zijn eigen onderneming.
Mark Andries is administrateur-generaal van VLAIO, het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen. VLAIO is een organisatie die behoort tot de overheid en heeft als doel om innoveren en ondernemen – en het liefst de combinatie van de twee: innoverend ondernemen – in Vlaanderen te stimuleren. Dat doen ze door diensten aan te bieden en ondernemers verder te helpen via geldsubsidies, informatie of afviesbegeleiding.
Raf: “Hoe steunt VLAIO de student-ondernemers in Antwerpen?”
Marc: “Wij zien student-ondernemers ook gewoon als ondernemers. Alles wat wij bieden aan ondernemers, bieden we ook aan student-ondernemers. Wij steunen ook TAKEOFFANTWERP, hét ecosysteem in Antwerpen.”
Hoe weet je eigenlijk of je een ondernemer wil zijn of niet? De beste manier om dat te weten te komen, is door het te PROBEREN. En de beste periode om dat te proberen, is tijdens je studies. Met het statuut van student-ondernemer kan je zonder veel risico’s een onderneming starten. Daarnaast wordt je als student-ondernemer ook heel goed ondersteund en begeleid. |
Jelmer: “Ik vind het ook heel aangenaam om mijn eigen baas te zijn en mijn eigen uren te kiezen. Het idee om zelf te kunnen starten en te doen wat je wil doen is heel belangrijk voor mij. En de fiscale voordelen zijn ook interessant om te starten als student-ondernemer: de boekhouding is vele gemakkelijker en de sociale bijdrage is veel goedkoper. Dus als er een moment is om het ondernemerschap uit te proberen, dan is het wel tijdens je studies. Het is ook heel gemakkelijk nu om te starten. Je kan alles online terugvinden en er zijn veel organisaties die je stap voor stap verderhelpen. De drempel is heel laag geworden om je in te schrijven als student-ondernemer.”
Soukaina: "Ik heb mezelf veel beter leren kennen door te ondernemen. Je leert ook zelfvertrouwen kweken, wat belangrijk is om je onderneming verder te zetten. De combinatie ondernemen en studeren heeft mij veel geleerd over mezelf en wat haalbaar is voor mij. Je leert ook creatief omgaan met veel dingen.”
“Op zes jaar tijd zijn we in Vlaanderen van 3500 naar 6500 student-ondernemers geëvolueerd. En Antwerpen heeft het grootste aantal student-ondernemers van heel Vlaanderen, dat verdient zeker een applaus!”
- Marc
______________________
TAKEOFFANTWERP_ is een initiatief van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, in samenwerking met stad Antwerpen, UAntwerpen, KdG Hogeschool, AP Hogeschool, Antwerp Maritime Academy (HZS), Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en SINC. VLAIO ondersteunt dit ecosysteem. #jongondernemen
Comments