Deze aflevering werd opgenomen in het SBB-hoofdkwartier in Leuven. Hendrik Goossens, accountant-adviseur, komt speciaal voor ons afgezakt vanuit Sint-Katelijne-Waver. Hij is het gewoon om, in de geest van SBB Accountants en Adviseurs, startende ondernemers op weg te helpen.
In de podcast noemt hij de verschillende stappen die je als startende ondernemer moet doorlopen.
1_ WELKE ONDERNEMINGSVORM KIES JE?
De klassieke vraag: kies je voor een eenmanszaak of een vennootschap? Een eenmanszaak heeft vele voordelen. Wanneer je eenvoudige activiteiten uitvoert, weinig administratieve verplichtingen wil en niet van plan bent om grote investeringen te doen, is dit iets voor jou. Je richt een eenmanszaak in je eentje op (de naam zegt het zelf) en je kan ook in de meeste gevallen zelf je boekhouding voeren als je dat wil. Een vennootschap is meer je ding als je je onderneming samen met anderen doet, je kosten wil maken en risico’s wil nemen. Een vennootschap is echt een ondernemingsvorm voor groeiers, aangezien je omzet en je beroepskosten stijgen. In het geval van een vennootschap is het duidelijk: spreek een accountant aan, want je zal vennootschapsbelasting moeten betalen.
“Voilà: het b-woord is gevallen!” _Mathias Mallentjer
(Nota bene: de switch van eenmanszaak naar vennootschap is heel gemakkelijk en gebeurt ook regelmatig, zo vertelt Hendrik. Je kan dus gerust met babystapjes beginnen en een eenmanszaak starten, om vervolgens met de grote jongens mee te doen.)
2_ Het openen van een bankrekening
Hier is Hendrik duidelijk over: open een nieuwe (professionele) rekening en laat je persoonlijke en professionele uitgaven niet door elkaar lopen. Als je dan ooit controle zou krijgen, is alles mooi gescheiden. Het is sowieso overzichtelijker voor jou als ondernemer. Bovendien zijn de bankkosten voor een online zichtrekening niet erg hoog.
3_ De aanvraag van een ondernemingsnummer
Een ondernemingsnummer is als het ware het rijksregisternummer van je onderneming. Hoewel de aanvraag ervan vrij makkelijk is, kan je accountant dit ook voor jou doen. Dit nummer moet je op al je facturen vermelden. Je kan altijd zaken wijzigen in de aanvraag van je ondernemingsnummer, maar bedenk dat je hiervoor kosten moet betalen. Zorg er dus voor dat je meteen toekomstgericht denkt en alle activiteiten aanvinkt die je in de toekomst zou willen doen.
Een voorbeeldje hiervan:
“Vind je het moeilijk om mogelijke activiteiten te selecteren, dan kan je je laten inspireren door je concullega’s: zoek ze even op in het KBO en zie voor welke activiteiten ze geregistreerd staan.” _Hendrik Goossens
Mathias heeft wel een heel gekke activiteit achter zijn ondernemingsnummer staan:
Ben je btw-plichtig? Dan moet je je btw-nummer vermelden op je aankoopfacturen en dan kan je je btw terugtrekken. Ook moet je dit nummer vermelden op je verkoopfacturen, zodat je klanten hetzelfde kunnen doen. Je kan vrijgesteld zijn van btw als je jaaromzet lager is dan 25.000 euro. Dit kan voordelen bieden, maar het heeft ook nadelen. Zo kan je bijvoorbeeld de btw van je aankoopfacturen niet recupereren.
Weet je allemaal niet zo goed welke keuze je hierin moet maken, dan is een babbel met een accountant aan te raden.
4_ Sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds
Je betaalt ieder kwartaal een bijdrage aan een sociaal verzekeringsfonds. Het idee is, dat wanneer je in ziekteverlof moet, je dan een vergoeding kan krijgen. ’t Is te zeggen: je betaalt aan het sociaal verzekeringsfonds, maar het is de mutualiteit die je vergoedt. Laat het voor de zekerheid dus ook even weten aan je mutualiteit dat je zelfstandige bent. Of vraag het aan je accountant, die kan je ook zeker helpen.
“Eigenlijk is dat vreemd: je betaalt aan een sociaal verzekeringsfonds, maar je krijgt dat geld niet van hen terug.” _Mathias Mallentjer
5_ Voer een goede boekhouding
Yes, eindelijk beginnen met ondernemen! Met een eenmanszaak zit je op een vereenvoudigde boekhouding. Hier kan je in principe zelf de boekhouding voeren. Online vind je verschillende tools die je kunnen helpen. Met een vennootschap heb je een geavanceerde of volledige boekhouding nodig. Kennis van accountancy is hier wel aangewezen.
Het is wettelijk verplicht om je boekhouding te voeren. Als je onderneemt, is het dus echt nodig. Het is niet verplicht om dit met een accountant te doen, maar het is wel aan te raden. Daarnaast is het ook gewoon nuttig: je krijgt inzicht in je financiën, in je cijfers (zeker interessant voor externe partijen) …
Is het waar dat een accountant zichzelf terugverdient?
“Ik kijk uit naar mijn eerste controle van de belastingen! Ik zal er sowieso veel uit leren.” _Hendrik Goossens
Na een eerste zomersoundtrack bellen Mathias en Hendrik naar Amber De Tollenaere (A Different Track). Die is op motorreis in Noorwegen, maar heeft toch wat tijd gevonden aan de rand van de autostrade om te vertellen over haar onderneming.
Amber is al zelfstandige en in januari afgestudeerd. Na haar studies heeft ze volledig gekozen voor haar onderneming in het communiceren met paarden. Ze is een zogezegde ‘paardenfluisteraar’, maar ze noemt zichzelf eerder ‘paardenluisteraar’.
Dit is Ambers verhaal:
Amber is super enthousiast en trots op wat ze doet. Ze zou iedereen aanraden om gewoon te gaan voor je passie en de sprong naar het ondernemerschap te wagen! Het starten zelf mag je volgens haar wel niet onderschatten: het vraagt heel veel inspanning en het is niet evident om alles gedaan te krijgen.
“Je kan niet alles zelf doen: laat je goed omringen in je startersproces en doe een beroep op bijvoorbeeld een goede accountant.” _ Amber de Tollenaere
6_ Hoofdberoep of bijberoep?
1 oktober is een belangrijke datum voor student-ondernemers! Hier eindigt je studentenstatuut en ga je automatisch naar een zelfstandig statuut. Je kan kiezen of je dit volledig of in bijberoep doet, maar deze keuze moet je voor 1 oktober maken. Wil je in bijberoep zelfstandige blijven, moet je dus aan het werk zijn in hoofdberoep voor deze datum. Deze keuze heeft een groot effect op je sociale bijdrage.
Hendrik sluit deze eerste podcast af met nog een gouden ondernemerstip:
Nog een tip: je vindt veel filmpjes op de website van SBB onder de titel ‘slimmer met de minuut’, speciaal gemaakt voor startende ondernemers. Je vindt er ook wegwijzers, startersgidsen … Je kan er maar je voordeel mee doen.
Verklarende woordenlijst
Beroepskosten
Je maakt kosten om producten te verkopen of diensten te leveren, en dus omzet te maken.
Bijberoep
In bijberoep betekent dat je boven op je werk in loondienst ook een zelfstandige activiteit uitoefent. Je hebt dus als werknemer een arbeidsovereenkomst met een werkgever, maar daarnaast werk je ook nog voor eigen rekening, bijvoorbeeld na de werkuren of in het weekend. Om in aanmerking te komen voor het statuut 'zelfstandige in bijberoep' is het belangrijk dat je voldoende uren presteert bij je werkgever.
BTW-nummer
Om je btw-nummer te activeren, meld je je met je ondernemingsnummer aan bij de btw-administratie van jouw regio. Dit moet je doen voor de start van je activiteit. Je kan dit ook tegen betaling door het ondernemingsloket laten doen.
BTW-plichting
Als zelfstandige ondernemer ben je in de meeste gevallen btw-plichtig. Dat betekent dat je btw aanrekent op de facturen voor je klanten . Maar je hebt ook recht op btw-aftrek als btw-plichtige zelfstandige. Je hoeft geen btw te betalen op goederen of diensten die je voor je eigen zaak aankoopt. Is het bedrag van de btw op je aankopen hoger dan op je verkopen, dan krijg je dus terug van de btw.
Eenmanszaak
Als je een eigen zaak wil oprichten, kan je dat naast een vennootschap ook als eenmanszaak doen. Dit wordt wel eens 'natuurlijk persoon' genoemd. In dat geval is er geen duidelijke scheiding tussen je persoonlijk vermogen en dat van je zaak. Je staat dus met heel je vermogen, je persoonlijk vermogen inbegrepen, in voor de risico's van de onderneming.
Facturen
De factuur is een document opgemaakt door de verkoper, dat de geleverde goederen of gepresteerde diensten omschrijft. De algemene verkoopsvoorwaarden staan vermeld op de keerzijde. De bijzondere voorwaarden (de voorwaarden die betrekking hebben op deze specifieke levering of prestatie) en de te betalen prijs met betalingsvoorwaarden zijn terug te vinden op de voorzijde. De wet verplicht de handelaar een factuur op te maken bij elke levering van goederen of diensten, behalve bij een verkoop aan een particulier. Een particulier kan een nota of een kasticket krijgen. Voorbeeld: in een kapsalon of een schoonheidsinstituut krijgt de klant gewoonlijk geen bewijs, behalve wanneer hij het uitdrukkelijk vraagt.
Hoofdberoep
Een zelfstandige in hoofdberoep is ieder natuurlijk persoon die een activiteit uitoefent dat een beroepsinkomen kan opleveren zonder dat je verbonden wordt door een arbeidsovereenkomst of ambtenarenstatuut en waarbij deze activiteit je enige of voornaamste bezigheid is.
Mutualiteit / ziekenfonds
Bij de Belgische sociale zekerheid hoort de verzekering voor ziektekosten. Iedereen moet die verzekering hebben en moet zich aansluiten bij een erkend ziekenfonds naar keuze.
Ondernemingsnummer
Iedere onderneming krijgt een uniek identificatienummer dat bestaat uit 10 cijfers, voorafgegaan door “BE”. De onderneming moet dit nummer vermelden op alle officiële documenten (facturen, …) en bij alle handelsbetrekkingen.
Sociaal verzekeringsfonds
Elke zelfstandige moet zich aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds voor ... zelfstandigen ;-) . Dit fonds int de sociale bijdragen en komt tussen bij de toekenning van bepaalde sociale uitkeringen. Het fonds mag vrij gekozen worden.
Student-zelfstandige
Vanaf 1 januari 2017 heb je als student de mogelijkheid om je aan te sluiten als student-zelfstandige bij een sociaal verzekeringsfonds wanneer je een beperkte zelfstandige activiteit wil uitoefenen tijdens je studies.
Vennootschap
Als je een eigen zaak wil oprichten, kan je dat naast een eenmanszaak ook als vennootschap doen. Dit wordt ook een onderneming 'met rechtspersoonlijkheid' genoemd. Een onderneming met rechtspersoonlijkheid staat (juridisch gezien) volledig op zichzelf, met eigen rechten, verplichtingen en een eigen vermogen dat gescheiden is van dat van de vennoten. Als je voor een vennootschap kiest, zal je bovendien een keuze moeten maken tussen de verschillende vennootschapsvormen zoals bv, de nv of de vof, die elk hun eigen kenmerken hebben.
Vereenvoudigde boekhouding
Een vereenvoudigde (ook 'enkelvoudige' of 'eenvoudige') boekhouding mag door kleine ondernemingen (eenmanszaken, vennootschappen onder firma en gewone commanditaire vennootschappen met een jaaromzet, exclusief btw, die kleiner is dan 500.000 euro) worden gevoerd. Het mag weliswaar niet in enkele sectoren: verzekeringen, kredietverrichtingen, beleggingen en beursverrichtingen.
Volledige boekhouding
Handelszaken en vennootschappen die geen 'kleine onderneming' zijn, moeten een dubbele boekhouding voeren volgens het wettelijke schema, een jaarlijkse inventaris en een jaarrekening opmaken.
Interessante links
Startersgids SBB Accountants & Adviseurs
Speciale dank aan stad Antwerpen + SBB Accountants & Adviseurs.
📹 Production Office
📸 Jelle Jansegers
-
TAKEOFFANTWERP_ is een initiatief van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, in samenwerking met stad Antwerpen, UAntwerpen, KdG Hogeschool, AP Hogeschool, Hogere Zeevaartschool, Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland,BAAS en SINC. VLAIO ondersteunt dit ecosysteem. #jongondernemen
