top of page

STARTERSSESSIE 2022_ Afstuderen en ondernemen



Deze aflevering werd opgenomen in het SBB-hoofdkwartier in Leuven. Hendrik Goossens, accountant-adviseur, komt speciaal voor ons afgezakt vanuit Sint-Katelijne-Waver. Hij is het gewoon om, in de geest van SBB Accountants en Adviseurs, startende ondernemers op weg te helpen.


In de podcast noemt hij de verschillende stappen die je als startende ondernemer moet doorlopen.


1_ WELKE ONDERNEMINGSVORM KIES JE?


De klassieke vraag: kies je voor een eenmanszaak of een vennootschap? Een eenmanszaak heeft vele voordelen. Wanneer je eenvoudige activiteiten uitvoert, weinig administratieve verplichtingen wil en niet van plan bent om grote investeringen te doen, is dit iets voor jou. Je richt een eenmanszaak in je eentje op (de naam zegt het zelf) en je kan ook in de meeste gevallen zelf je boekhouding voeren als je dat wil. Een vennootschap is meer je ding als je je onderneming samen met anderen doet, je kosten wil maken en risico’s wil nemen. Een vennootschap is echt een ondernemingsvorm voor groeiers, aangezien je omzet en je beroepskosten stijgen. In het geval van een vennootschap is het duidelijk: spreek een accountant aan, want je zal vennootschapsbelasting moeten betalen.

“Voilà: het b-woord is gevallen!” _Mathias Mallentjer

(Nota bene: de switch van eenmanszaak naar vennootschap is heel gemakkelijk en gebeurt ook regelmatig, zo vertelt Hendrik. Je kan dus gerust met babystapjes beginnen en een eenmanszaak starten, om vervolgens met de grote jongens mee te doen.)

2_ Het openen van een bankrekening


Hier is Hendrik duidelijk over: open een nieuwe (professionele) rekening en laat je persoonlijke en professionele uitgaven niet door elkaar lopen. Als je dan ooit controle zou krijgen, is alles mooi gescheiden. Het is sowieso overzichtelijker voor jou als ondernemer. Bovendien zijn de bankkosten voor een online zichtrekening niet erg hoog.

3_ De aanvraag van een ondernemingsnummer


Een ondernemingsnummer is als het ware het rijksregisternummer van je onderneming. Hoewel de aanvraag ervan vrij makkelijk is, kan je accountant dit ook voor jou doen. Dit nummer moet je op al je facturen vermelden. Je kan altijd zaken wijzigen in de aanvraag van je ondernemingsnummer, maar bedenk dat je hiervoor kosten moet betalen. Zorg er dus voor dat je meteen toekomstgericht denkt en alle activiteiten aanvinkt die je in de toekomst zou willen doen.

Een voorbeeldje hiervan:


“Vind je het moeilijk om mogelijke activiteiten te selecteren, dan kan je je laten inspireren door je concullega’s: zoek ze even op in het KBO en zie voor welke activiteiten ze geregistreerd staan.” _Hendrik Goossens

Mathias heeft wel een heel gekke activiteit achter zijn ondernemingsnummer staan:

Ben je btw-plichtig? Dan moet je je btw-nummer vermelden op je aankoopfacturen en dan kan je je btw terugtrekken. Ook moet je dit nummer vermelden op je verkoopfacturen, zodat je klanten hetzelfde kunnen doen. Je kan vrijgesteld zijn van btw als je jaaromzet lager is dan 25.000 euro. Dit kan voordelen bieden, maar het heeft ook nadelen. Zo kan je bijvoorbeeld de btw van je aankoopfacturen niet recupereren.

Weet je allemaal niet zo goed welke keuze je hierin moet maken, dan is een babbel met een accountant aan te raden.


4_ Sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds


Je betaalt ieder kwartaal een bijdrage aan een sociaal verzekeringsfonds. Het idee is, dat wanneer je in ziekteverlof moet, je dan een vergoeding kan krijgen. ’t Is te zeggen: je betaalt aan het sociaal verzekeringsfonds, maar het is de mutualiteit die je vergoedt. Laat het voor de zekerheid dus ook even weten aan je mutualiteit dat je zelfstandige bent. Of vraag het aan je accountant, die kan je ook zeker helpen.

“Eigenlijk is dat vreemd: je betaalt aan een sociaal verzekeringsfonds, maar je krijgt dat geld niet van hen terug.” _Mathias Mallentjer


5_ Voer een goede boekhouding


Yes, eindelijk beginnen met ondernemen! Met een eenmanszaak zit je op een vereenvoudigde boekhouding. Hier kan je in principe zelf de boekhouding voeren. Online vind je verschillende tools die je kunnen helpen. Met een vennootschap heb je een geavanceerde of volledige boekhouding nodig. Kennis van accountancy is hier wel aangewezen.

Het is wettelijk verplicht om je boekhouding te voeren. Als je onderneemt, is het dus echt nodig. Het is niet verplicht om dit met een accountant te doen, maar het is wel aan te raden. Daarnaast is het ook gewoon nuttig: je krijgt inzicht in je financiën, in je cijfers (zeker interessant voor externe partijen) …

Is het waar dat een accountant zichzelf terugverdient?


“Ik kijk uit naar mijn eerste controle van de belastingen! Ik zal er sowieso veel uit leren.” _Hendrik Goossens

Na een eerste zomersoundtrack bellen Mathias en Hendrik naar Amber De Tollenaere (A Different Track). Die is op motorreis in Noorwegen, maar heeft toch wat tijd gevonden aan de rand van de autostrade om te vertellen over haar onderneming.


Amber is al zelfstandige en in januari afgestudeerd. Na haar studies heeft ze volledig gekozen voor haar onderneming in het communiceren met paarden. Ze is een zogezegde ‘paardenfluisteraar’, maar ze noemt zichzelf eerder ‘paardenluisteraar’.


Dit is Ambers verhaal:

Amber is super enthousiast en trots op wat ze doet. Ze zou iedereen aanraden om gewoon te gaan voor je passie en de sprong naar het ondernemerschap te wagen! Het starten zelf mag je volgens haar wel niet onderschatten: het vraagt heel veel inspanning en het is niet evident om alles gedaan te krijgen.


“Je kan niet alles zelf doen: laat je goed omringen in je startersproces en doe een beroep op bijvoorbeeld een goede accountant.” _ Amber de Tollenaere

6_ Hoofdberoep of bijberoep?


1 oktober is een belangrijke datum voor student-ondernemers! Hier eindigt je studentenstatuut en ga je automatisch naar een zelfstandig statuut. Je kan kiezen of je dit volledig of in bijberoep doet, maar deze keuze moet je voor 1 oktober maken. Wil je in bijberoep zelfstandige blijven, moet je dus aan het werk zijn in hoofdberoep voor deze datum. Deze keuze heeft een groot effect op je sociale bijdrage.

Hendrik sluit deze eerste podcast af met nog een gouden ondernemerstip:

Nog een tip: je vindt veel filmpjes op de website van SBB onder de titel ‘slimmer met de minuut’, speciaal gemaakt voor startende ondernemers. Je vindt er ook wegwijzers, startersgidsen … Je kan er maar je voordeel mee doen.

 

Verklarende woordenlijst

Beroepskosten

Bijberoep

BTW-nummer

BTW-plichting

Eenmanszaak

Facturen

Hoofdberoep

Mutualiteit / ziekenfonds

Ondernemingsnummer

Sociaal verzekeringsfonds

Student-zelfstandige

Vennootschap

Vereenvoudigde boekhouding

Volledige boekhouding


 

Interessante links

 

Speciale dank aan stad Antwerpen + SBB Accountants & Adviseurs.

📹 Production Office

📸 Jelle Jansegers

-




Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


jonecare
Sep 01, 2022

BlockFi is a comprehensive exchange. And with the free BlockFi wallet, you can securely buy, sell, and swap digital assets. Our review is covering the main features, security, fees, and how to decide if this wallet is right for you.Uphold Wallet

Like
bottom of page