Startersessies - Juni 2021 // Recap


Meer dan 6000 mensen studeerden dit academiejaar af, velen daarvan starten binnenkort als zelfstandige. Die overgang roept ongetwijfeld vragen op: hoe zit het nu juist met btw, boekhouding en verzekeringen? Tijdens de startersessies in het Zuiderpershuis kwamen tal van experts en afstuderende studenten samen. Er werd gretig met kennis gestrooid en informatie uitgewisseld. Een informatieve recap voor wie er niet bij kon zijn, vind je hier.

De Stad

Heel wat student-ondernemers klopten afgelopen academiejaar aan bij Suzy met een idee, een plan en een heleboel vragen. En daarvoor zijn ze bij hen aan het juiste adres. Als starterscoaches vormen ze vaak het eerste aanspreekpunt en maken ze studenten wegwijs in alles wat de Stad Antwerpen te bieden heeft.


Suzy: “Er zijn heel wat mogelijkheden in de stad maar je moet je weg vinden doorheen het aanbod. Zo bieden we op onze website een overzicht van coworking spaces, adviseren we omtrent het organiseren van events en vergunningen en kunnen we je heel gericht doorverwijzen binnen ons ecosysteem.”


De tips waar elke startende ondernemer volgens Suzy wat aan heeft:

  1. Wees niet geremd om te spreken over je project. Het kan je in contact brengen met potentiële klanten.

  2. Bouw een netwerk op.

  3. Durf doen maar doe verstandig. Informeer je zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Elke dinsdag vind je Suzy in Bar Takeoff, voor een babbeltje over je idee of een concrete vraag.


Download de presentatie van Suzy hier:

Startersessie 2021_Stad Antwerpen
.pdf
Download PDF • 1.06MB

Boekhouding

SBB accountants & adviseurs maakt het leven van starters een stuk gemakkelijker. En dat komt goed van pas want op boekhoudkundig vlak maak je een heel parcours door vooraleer je echt kan starten. Dat begint al met de keuze van je ondernemingsvorm: ga je voor een eenmanszaak of een vennootschap?


Met een eenmanszaak start je snel, zonder oprichtingskosten of startkapitaal maar word je belast volgens de personenbelasting. Een vennootschap vraagt meer wettelijke vereisten bij de opstart maar geeft dan weer de mogelijkheid tot fiscale optimalisaties. Er komt natuurlijk nog heel wat meer bij kijken.


Hendrik: “Van zodra je inkomsten genereert, betaal je belastingen. ook hier kan je maar beter van op de hoogte zijn. Een financieel plan, daar hoef je ook niet bang voor te zijn integendeel. Zie het als een plan dat je helpt om je doelstellingen te behalen.”


Een accountant is niet wettelijk verplicht, maar wie er eentje onder de arm neemt, krijgt er heel wat voor terug. Door de digitalisering focussen accountants meer dan ooit op hun adviserende rol. Ze zijn mee met de laatste trends en beschikken over efficiënte programma’s.


Afsluiten deed Hendrik met de drie D’s: “Als starter moet je durven, doen en doorzetten. Denken doet SBB wel voor jou!”


Download de presentatie van Hendrik hier: