top of page

Van start tot groei: Kim Ciers legt uit hoe ING België beginnende ondernemers ondersteunt

STARTERSSESSIE 2024



Kim Ciers van ING België helpt starters groeien. Ze werkt al 18 jaar voor de bank en is altijd bezig geweest met het ondersteunen van starters en kleine ondernemers. Kim is verantwoordelijk voor het starterssegment in Antwerpen en ze is tevens het aanspreekpunt binnen de provincie voor alles wat te maken heeft met innovatie. Hier gaat het dan natuurlijk niet om de vernieuwingen binnen de bank zelf, maar wel om het helpen van start-ups en scale-ups met hun financiëringsmix. “Starters zijn onze specialiteit,” Vertelt Kim.


Groeibegeleiding


Kim: “ING wil voor ondernemers een vertrouwenspersoon en aanspreekpunt zijn, maar we willen hen vooral helpen groeien. In de eerste plaats zijn wij een gesprekspartner en adviseur, maar wij bieden uiteraard ook enkele mooie voordelen aan voor beginnende ondernemingen.” Vanaf het moment dat je een ondernemingsnummer aanvraagt, ben je in de ogen van ING voor 18 maanden lang een ‘starter’. Die titel komt met een groot arsenaal aan voordelen die perfect aansluiten bij de noden van kleine, beginnende ondernemers: het starterspakket. Naast alle standaardfaciliteiten zoals een gratis zichtrekening met debetkaart, wereldwijd betalen met kredietkaarten en online bankieren, kan ING ook uitpakken met enkele samenwerkingen. Zo kun je 6 maanden lang gratis gebruikmaken van de app Accountable, waarmee je bijvoorbeeld facturen kunt opstellen en beroepskosten kunt bijhouden. Ook werkt ING samen met AXA voor professionele verzekeringen en krijgen starters hier een mooie korting op premies. Het openen van een eerste krediet kan bij ING bovendien zonder dossierkosten.


ING staat dus altijd klaar om starters te ondersteunen. “Zelfs wanneer de bank vindt dat het risico te groot is, laten wij de startende ondernemers niet los. Het is niet omdat wij hen zelf niet kunnen helpen, dat we hen niet in contact kunnen brengen met ons netwerk.” aldus Kim.



Een realistisch financieel plan


Voorbereiding is enorm belangrijk. Op bancair vlak kan je een goede voorbereiding vertalen naar een duidelijk businessplan met een goed uitgewerkt financieel plan. “Er wordt vaak gedacht dat dit iets is dat enkel moet voor de bank, maar ondernemers kunnen hier zelf veel voordeel uit halen. Je moet dus als ondernemer echt achter je businessplan staan en dit ook zelf begrijpen.” aldus Kim.


Ook duidelijke en haalbare doelen stellen is van onschatbare waarde. “Sommige ondernemers schrijven bijvoorbeeld dat ze een bepaald percentage van de markt als omzet willen behalen. Dit cijfer zegt ons eigenlijk niets en is vaak uit de lucht gegrepen. Het is veel beter om te zeggen hoeveel producten je wilt verkopen of hoeveel klanten je wilt bereiken en welke middelen je daarvoor gaat inzetten.”


“Een goed contact met je boekhouder is goud waard. Een bankier houdt zich niet bezig met jaarrekeningen en balansen, daar heb je echt een goede boekhouder voor nodig. Neem niet eender welke boekhouder onder de arm, maar kies iemand die je vertrouwt en waar je je goed bij voelt. Wacht hier zeker niet mee: neem al een boekhouder voordat je begint met ondernemen.”

“Wil je een streepje voor hebben? Haal dan zoveel mogelijk informatie van allerlei kanalen en werk met zoveel mogelijk verschillende instellingen en experten samen. De website van ING is het perfecte beginpunt. Je vindt hier een aparte sectie voor starters met een schat aan informatie: interessante artikels, een duidelijke FAQ, een rekenhulp om je aanvullend pensioen te berekenen…”

- Gouden ondernemingstips van Kim



💡 Verder lezen?


Kim deelt enkele websites van gevestigde waarden in de ondernemerswereld waar starters nuttige informatie kunnen halen.  


  • Laat je ondersteunen door een goed sociaal secretariaat zoals Acerta.

  • Gebruik de website van UNIZO om gratis een ondernemingsplan uit te werken. UNIZO deelt via zijn startersplatform ook podcasts en video’s over ondernemen.

  • VLAIO organiseert FINMIX-sessies. Hier kunnen ondernemers hun businessplan pitchen voor een panel van experts zoals banken en risicokapitaalverschaffers die feedback geven. Dit is voornamelijk interessant voor bedrijven die in hun groeifase komen en die zoeken naar financiering.

  • ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV) is de investeringsmaatschappij van de Vlaamse Overheid. Beloftevolle ondernemingen kunnen hier terecht voor verschillende financieringsoplossingen.



 

TAKEOFFANTWERP_ is een initiatief van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, in samenwerking met stad Antwerpen, UAntwerpen, KdG Hogeschool, AP Hogeschool, Antwerp Maritime Academy (HZS), Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en SINC. VLAIO ondersteunt dit ecosysteem. #jongondernemen



3 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page