top of page

WEBINAR_ AccountancySBB Accountants & Adviseurs gidste ons door de spelregels voor de opstart als zelfstandige onder het statuut student-zelfstandige. Al snel werd duidelijk dat een halfuur niet zou volstaan om alles uitgelegd te krijgen, maar de dertig minuten die volgepraat werden zorgden wel voor een meer helder beeld van de boekhoudkundige kant van het ondernemerschap.


Iedereen die herhalend wist maakt is verplicht om een boekhouding bij te houden. En eigenlijk moet je het niet eens doen omdat het verplicht is: het is ook handig. Je krijgt er immers inzicht mee in je financiën, en wanneer je bijvoorbeeld een lening van de bank nodig hebt, is het ook nodig om je cijfers te kunnen laten zien. Maar een boekhouding is meer dan enkel die cijfers: de btw-listing en de aangifte personenbelasting horen er bijvoorbeeld ook bij.


Wanneer je opstart als student-ondernemer, kan je een handige checklist volgen zodat je zeker niets vergeet administratief te regelen. Op die checklist staat onder meer:

- Het openen van een aparte zichtrekening;

- Het aanvragen van een ondernemingsnummer;

- Het activeren van dit nummer bij de btw (ook als je vrijgesteld bent van btw!);

- Je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds;

- Het statuut student-ondernemer aanvragen.


Daarnaast kan het voor jouw onderneming ook handig zijn om bepaalde verzekeringen af te sluiten.Een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen bij de opstart van je onderneming, is welke ondernemingsvorm je zal kiezen: een eenmanszaak of een vennootschap. Verschillende deelvragen bepalen welke vorm je kiest. Een eenmanszaak komt het vaakst voor bij student-ondernemers. Typisch hiervoor is een enkelvoudige boekhouding (je hebt dan geen financiële verwerking van je inkomende en uitgaande facturen en hebt dus simpel gezegd een eenvoudigere administratie) en dat je alle omzet die je verdient ook privé verdient: je kan dus eenvoudig beschikken over het geld van je onderneming.


Een vennootschap heeft een dubbele boekhouding. Je kiest voor een vennootschap wanneer je winst bijvoorbeeld te hoog is om een eenmanszaak te beginnen, of omdat je bijvoorbeeld je aansprakelijkheid wil beperken.


Een typische vraag voor student-ondernemers is: blijf ik ondanks mijn onderneming fiscaal ten laste bij mijn ouders? Verliezen mijn ouders het groeipakket (het vroegere kindergeld) als ik ga ondernemen? Het antwoord hierop is niet eenduidig, maar hangt af van verschillende factoren, zoals het huwelijksstelsel van je ouders, of je al dan niet door de fiscus beschouwd wordt als gehandicapt, hoeveel inkomsten je hebt …


Een andere vraag is of je kiest voor btw-plicht of niet. Wanneer je omzet onder de 25.000 euro per jaar blijft, ben je in principe niet verplicht om btw aan te rekenen (tenzij je werken in onroerende staat uitvoert zoals bijvoorbeeld dakwerken of schilderwerken). Veel student-ondernemers zijn dan ook niet btw-plichtig.


Wat hierdoor vaak vergeten wordt, is het indienen van de btw-listing. Nochtans moet je die ook indienen als je vrijgesteld bent van btw. Een btw-listing is een overzicht van je prestaties tegenover btw-plichtige klanten. Je kan zien aan je facturen of ze gekoppeld zijn aan btw-plichtige klanten. Heb je klanten die voldoen aan dit profiel, dan moet je het overzicht voor 31 maart indienen bij de fiscus.


Je moet je boekhouding maar liefst zeven jaar bewaren. Dat is een hele tijd. En correct boekhouden is ook niet zo eenvoudig. Het is bijvoorbeeld niet evident om te weten wat al dan niet aftrekbaar is als beroepskost. Sommige zaken, zoals kantoorbenodigdheden en publiciteit, kan je volledig aftrekken. Andere dingen kan je maar volledig aftrekken en nog andere dingen, zoals investeringen, helemaal niet. Een investering kan je wel afschrijven. Wanneer je je bijvoorbeeld een dure kopieermachine aanschaft die vier jaar meegaat, dan schrijf je jaarlijks gedurende die vier jaar telkens een vierde van de prijs af.


Twijfel je wat aftrekbaar is, heb je last met je boekhouding, zie je door de bomen het bos niet meer? Doe dan beroep op een boekhouder of accountant. Ook als je omzet hoger ligt dan 25.000 euro of wanneer je kiest voor een vennootschap, is dit wel handig. Een boekhouder geeft je realistisch advies, bijvoorbeeld bij het opstellen van een financieel plan, helpt je bij funding, het kiezen van de juiste ondernemingsvorm en investeringen en doet uiteraard je btw-aangifte en btw-listing. Ook voor de aangifte personenbelasting, de vennootschapsbelasting en de jaarrekening kan je bij hem of haar terecht. Een accountant levert ook bijstand wanneer je doorgelicht wordt en kan je advies geven bij het berekenen van je bruto winstmarge.


Denk je nu: wel, ik heb duidelijk een boekhouder nodig? Ga dan eens langs bij SBB Accountants & Adviseurs. Met 550 mensen op 30 locaties staat er steeds iemand klaar om je te helpen, en ze blijven up to date met de nieuwste informatie door gebruik van een kenniscentrum. Elk jaar nemen ze ongeveer achthonderd starters onder hun vleugels, dus je zit zeker goed bij SBB!
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page