top of page

20 VRAGEN AAN JONGE ONDERNEMERS - ANTON VERHEYDENHotelmanagement – AP Hogeschool

Nouveau Moi

22 jaar


1_ Vertel eens over je onderneming: Hoe heet ze, wat doe je juist en wanneer heb je ze opgestart?

Het concept heet ‘Nouveau Moi’, of nieuwe ik. Ik heb altijd een grote interesse gehad in mensen helpen op sportief en mentaal vlak en in tijden van Corona is het ook niet meer dan normaal dat er meer belang wordt gehecht aan fysieke en mentale gezondheid. Ik dacht dus: ‘Ok, hoe kan ik hier nu een oplossing bieden?’. Zo ben ik in september 2021 personal coaching beginnen digitaliseren via een online platform. Via Nouveau Moi probeer ik samen met mijn beste vriend (Bjarne Cox) mensen te mobiliseren naar een gezondere levensstijl aan de hand van een e-learning ervaring. Het idee is dat mensen op het platform kunnen bijleren over hun gezondheid, workouts kunnen raadplegen en kunnen interageren met personal coaches en voedingsdeskundigen. De onderneming bestaat weliswaar pas sinds september, maar we zijn er wel al langer mee bezig. We maakten vroeger workout videos voor een Instagram pagina, waarna ik ben beginnen denken over hoe ik een verdienmodel kon koppelen aan het helpen van mensen.


2_ Wat is er uniek of atypisch aan jouw onderneming?

Er is veel personal coaching beschikbaar op dit moment, maar wij kunnen ons echt differentiëren op digitaal vlak. Ik heb nog nooit een personal coach geweten die de mensen die hij begeleidt ook een online oplossing kan bieden in die zin dat ze echt in een eigen ledenomgeving komen, waar ze ook kunnen interageren met elkaar en vriendschappen kunnen maken. Gezondheid kent drie dimensies: een fysieke, mentale en sociale. En uiteraard beïnvloeden ze elkaar. Deze drie dimensies zijn volledig geïntegreerd in onze community. Heel veel mensen hebben het bijvoorbeeld moeilijk om alleen te sporten, maar via Nouveau Moi kunnen ze gemakkelijk berichten sturen naar anderen. Het is bijna vergelijkbaar met Facebook maar dan gericht op gezondheid.


3_ Wat heeft je geïnspireerd om jouw idee te ontwikkelen?

Wat mij erg hard heeft gedreven om ermee te beginnen was de moeilijkheid die erbij kwam kijken. Van thuis uit kreeg ik bijvoorbeeld te horen dat ik niet veel zou kunnen bereiken met personal coaching of gezondheid in het algemeen en dat er niet veel in zit. Ik denk dat ik voornamelijk wou laten zien dat je er wel iets mee kan bereiken. Ik heb ook best veel interesses en wist niet goed wat ik net wou doen of wat er echt bij me paste. Het ondernemen is zo voor mij een manier geworden om mijn creativiteit los te laten. Ik heb mezelf gevonden in deze vrijheid.


4_ Een onderneming starten doe je natuurlijk niet zomaar. Hoe ben je aan financiering gekomen?

Ik heb er eigenlijk gewoon veel voor gewerkt en voor gespaard. Ik heb tijdens Corona in de Aldi karren gewassen, ik heb in een magazijn gewerkt, noem maar op. Ik heb er dus bewust voor gekozen. Sommige mensen kopen een auto, maar ik heb gekozen om te investeren in software, trainingsmateriaal & camera equipment waar ik later hopelijk iets mee kan terugverdienen. Ik wil echt ondernemen en wil daarin groeien en dat is het voor mij waard om daar geld voor te sparen.


5_ Welke strategieën heb je gebruikt om jouw bedrijf op de markt te brengen?

Door onze workout video’s en een duizendtal volgers had ik in mijn omgeving eigenlijk al wel wat mensen die het concept kenden en voor mond-aan-mond reclame zorgden. Daarnaast ben ik veel met content marketing aan de slag gegaan. Ik ben video’s over het concept beginnen maken en hield storytelling daarbij altijd in mijn achterhoofd. Ik ben beginnen netwerken en heb ook met andere ondernemers gesproken over hoe het net aan te pakken. Nouveau Moi is een online gegeven en dus heb ik me voornamelijk daarop proberen bijscholen om het platform goed te lanceren.6_ Hoe lang heeft het dan geduurd voordat je iets van succes had?

Het heeft wel even geduurd vooraleer ik wist dat wat ik deed effectief was en ik mensen waarde kon bieden. Je kan een community hebben, maar de customer journey moet natuurlijk ook goed zitten. Het moet met andere woorden uiteindelijk wel werken. De eerste maanden had ik het moeilijk met de gedachte of ik mensen die bij mij een coaching traject volgen ook effectief waarde kan aanbieden. Het belangrijkste als ondernemer is voor mij de kennis dat mijn cliënten effectief geholpen worden. Na verloop van tijd en na enkele feedbackrondes werd het mij dan ook duidelijk dat bepaalde zaken beter konden, wat tot aanpassingen heeft geleid en ervoor heeft gezorgd dat mensen echt tevreden waren.


7_ Heb je een vaste locatie van waaruit je de onderneming beheert?

Het is natuurlijk voornamelijk een online gegeven, maar ik doe het samen met mijn beste vriend die zelf als bewegingsdeskundige ook mensen fysiek begeleidt. Daarvoor hebben we een kleine garage – een soort van oude schuur die we ook The Barn noemen – omgetoverd tot een zaaltje om mensen fysiek te begeleiden. Dat is dan ook het officiële adres van de onderneming. De schuur was een plek waar we vroeger zelf in de kou sportten, maar waar we wat matten zijn beginnen leggen en het zo stap voor stap zijn beginnen omvormen. Telkens als ik zie hoe alles geëvolueerd is geeft het mij een kick.


8_ Heb je al werknemers of zijn daar plannen toe?

Het is nog altijd mijn beste vriend en ik, maar er is tegenwoordig best veel vraag en we kunnen het soms niet goed meer bijhouden. We werken daarom ook samen met andere bewegingsdeskundigen en ik hoop dat ik na verloop van tijd kan samenwerken met mensen uit verschillende vakgebieden, zoals yoga of mindfulness, en dat zij hun expertise kunnen delen via het platform. We nemen gezondheid erg breed, maar dat is tegelijkertijd ook het moeilijke. We kunnen namelijk niet alles aanbieden, maar willen ook nog uitbreiden. Ik ben dus zeker op zoek naar mensen die bereid zijn om er mee aan te werken.


9_ Wat vind je het leukst aan het ondernemerschap?

Het zelfstandige aspect en de creativiteit die ik erin kwijt geraak. Dat ik een idee heb en dat gewoon volledig zelfstandig kan uitwerken. Het is een eigen fantasiewereld die ik kan omvormen tot iets tastbaars. Verder ook het gegeven dat ik iets kan oplossen en daarbij ook maatschappelijk verantwoord kan handelen. Mijn visie van gezondheid is bijvoorbeeld dat het een basisrecht is en dat personal coaching dus geen honderden euro’s moet kosten. Ik kan zo op mijn manier dus ook maatschappelijke problemen aanpakken. Verder moet ik mezelf ook voortdurend aanpassen, leer ik continu dingen bij, leer ik mezelf kennen en mezelf ook uitdagen. Het is eigenlijk echt een geweldige leerschool.


10_ Hoe zijn je prioriteiten veranderd ten opzichte van toen je net begon?

Ik ben veel veranderd! Ik ben realistischer geworden en dat voornamelijk op vlak van school. Ik heb lang gedacht dat ik het ondernemen wel tot een goed einde zou brengen en dat school niets voor mij is, maar ben me beginnen realiseren dat ik school ook nodig heb. Ik heb geleerd dat ik studeer voor mezelf, niet voor mijn ouders of voor iemand anders. Ik ben ook veel meer uit mijn comfortzone durven komen en heb geleerd om te zijn wie ik ben en kritiek te aanvaarden voor wat het is. Als ik een fout maak, zie ik dat ook niet als iets slecht, maar als een opportuniteit om te leren. Ik denk dat ik mezelf eigenlijk veel meer in vraag ben beginnen stellen.11_ Hoe ziet een typische dag er nu uit voor jou?

Dat is voor mij een combinatie tussen school en ondernemen. Ik begin met een gezond ontbijt, ga naar de les, sport nadien en zet me dan voor 2-3 uur aan de laptop om te zien wat er moet gebeuren. Nadien probeer ik nog even mijn gedachten te verzetten door bijvoorbeeld een kleine wandeling te maken en dan herhaal ik mijn schoolwerk. Ik leef eigenlijk van dag tot dag, kijk naar wat er moet gebeuren en doe dat dan gewoon. Ik werk meestal vanuit een weekschema dat ik voor mezelf opstel als leidraad, maar handel toch vaker uit intuïtie. Op die manier gebeuren dingen eerder spontaan en gemeend.


12_ Is er, wetende wat je nu weet, iets dat je anders zou hebben gedaan toen je net begon?

Dat vind ik een erg moeilijke vraag, omdat het mij wel allemaal heeft gebracht waar ik nu ben. Ik denk dat ik veel gestructureerder had gewerkt. Ik had wel honderd taken tezamen en het was voor mij moeilijk om te beslissen welke taak ik eerst zou doen en in welke volgorde ik het allemaal zou aanpakken. Ik zou veel meer orde brengen in het werken en in mijn omgeving om meer in een duidelijke richting te werken. Iets anders belangrijk wat ik ook meer zou doen – en waar ik nu veel beter in ben geworden – is het netwerken en het contacteren van mensen. Ik begrijp nu veel meer dat ik anderen nodig heb om te groeien. Soms zit je vast met een probleem dat echt heel gemakkelijk opgelost zou kunnen worden, maar heb je daar het perspectief van iemand anders voor nodig.


13_ Welke uitdagingen heb je moeten overwinnen aan het begin van je ondernemingsreis?

Goh, ik ben begonnen met ondernemen om uitdagingen aan te gaan, maar om een voorbeeld te geven, had ik er in het begin voor gekozen om mijn eigen belastingaangifte te doen. Daar zijn dan hier en daar wat fouten in geslopen met als gevolg dat ik een boete van de belastingen kreeg. Zoals ik daarnet zei, was mijn orde toen niet geweldig wat er toe leidde dat ik effectief boetes kreeg omdat ik slordig was of zaken over het hoofd zag. Als beginnend student-ondernemer kan zo een boete van €300 wel tellen.


14_ Hoe definieer jij succes?

Succes is voor mij eigenlijk gewoon gelukkig zijn. We krijgen hier in België de kans om dit soort opportuniteiten na te jagen: om te ondernemen, om te studeren, om goede mensen rondom je te hebben… Ik probeer veel waarde te hechten aan de kleine dingen. Het geeft me wel een kick als ik zie dat de onderneming werkt en ik meer klanten krijg en dergelijke, maar dat is niet waarvoor ik het doe. Het geeft me veel meer als ik er een vriendschap uithaal of besef dat ik een persoon echt heb geholpen, dan dat ik mijn zakken ermee vul.


15_ Wat motiveert je om dit allemaal te doen?

Echt het duurzame, ethische, probleemoplossende ondernemen. Een beetje afstappen van het klassieke kapitalistische beeld, maar meer werken aan empowerment en betekenis. De nieuwe toenadering van ondernemen gaat over omgaan met mensen, de planeet en tegelijkertijd rendabel zijn en dat is wat me echt motiveert.


16_ Het loopt wellicht ook niet allemaal van een leien dakje. Hoe ga je om met gevoelens van twijfel?

Ik ben een heel emotioneel persoon en heb geleerd dat het normaal is dat ik soms emotioneel reageer. Ik ga daar mee om door stil te staan bij de kennis dat ik soms op zaken feller kan reageren, maar dat het mij kan helpen om dan even te gaan sporten of dansen en even mijn gedachten te verzetten. Ik noem het Disconnect to Reconnect. Het even loslaten van alles en niet aan school of ondernemen of social media denken, maar het daarna ook niet laten hangen. Ik blijf niet graag bij de pakken zitten.


17_ Wat zijn volgens jou dan de kwaliteiten van een goede ondernemer?

Het hangt natuurlijk af van wat je net doet, maar ik vind empathie, doorzettingsvermogen, discipline, zelfvertrouwen en kritische vraagstelling erg belangrijk. Met dat laatste bedoel ik jezelf vragen stellen als ‘Wat is er nu aan het gebeuren in de wereld?’ of ‘In wat voor omgeving bevind ik mij?’ en daardoor anders te gaan nadenken en creatief te kijken naar een probleem. Het out of the box denken dus eigenlijk. En verder is ook aanpassingsvermogen heel belangrijk, zeker in deze onzekere tijden waar alles verandert.


18_ Welk advies zou je geven aan iemand die ondernemer wil worden?

Ik zou zeggen van er gewoon voor te gaan en niet bang te zijn voor het onbekende. Om niet bezig te zijn met wat er allemaal kan misgaan, maar te kijken wat er allemaal goed kan gaan. Ik zeg niet dat het bij mij allemaal altijd goed gaat, maar het is een leerschool. Fouten maken is iets goed waar je veel uit kan leren en je dus moet omarmen!


19_ Wat was de moeilijkste beslissing die je al hebt moeten maken?

Eerder dit jaar heb ik getwijfeld om te stoppen met school en naar India te reizen om een volwaardig yoga diploma te halen, maar ik heb besloten om dat toch niet te doen. School gaat soms wat moeilijker voor mij, maar ik besefte dat ik toch gewoon wou doorzetten. Ik wil mijn diploma halen en daarna kan ik nog altijd zien wat ik ga doen. Het was voor mij een grote persoonlijke uitdaging om te zeggen dat ik wel ga afmaken waar ik aan begonnen ben.


20_ Tot slot, waar ben je nu mee bezig? Zijn er toekomstplannen?

Ik wil mezelf nog meer ontwikkelen. Op mijn 19 jaar ging ik voor het eerst in Guatemala rondtrekken op m’n eentje. Dit jaar ga ik opnieuw om er op vrijwillige basis een sensibiliseringsvideo te maken. Ik wil nog veel rondtrekken en meer kennis opdoen over de diversiteit aan culturen in onze wereld.

Op vlak van ondernemen zijn de toekomstplannen voornamelijk gericht op mentale gezondheid, sociaal ondernemen en business-to-business een oplossing te zoeken omtrent gezondheid op de werkvloer. Ik denk bijvoorbeeld aan het volledig herinrichten van werkomgevingen. Het welzijn van de werknemer wordt steeds belangrijker en dat vind ik zeker iets interessants om in te ondernemen. En uiteraard ook om de Nouveau Moi community verder uit te bouwen en te blijven gaan. Blijven plezier maken, want zolang ik ervan geniet, ben ik goed bezig.

Instagram: @nouveau_moi_

Tiktok: @nouveaumoi_coaching

 

TAKEOFFANTWERP_ is een initiatief van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, in samenwerking met stad Antwerpen, UAntwerpen, KdG Hogeschool, AP Hogeschool, Antwerp Maritime Academy (HZS), Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en SINC. VLAIO ondersteunt dit ecosysteem. #jongondernemen


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page