top of page

De cases van de Innovation Days 2022



De Innovation Days – Hackathon van 2022 bestond uit twee cases, aangeleverd door onze partners. Begeleid door SINC en de deelnemende partners willen met de hackathon iedereen de kans geven om een innovatieve business case uit te werken.

Smart Energy Case – Accenture


Accenture was de provider van de smart Energy case en de smart mobility case werd aangeleverd door De Cronos Groep. We gaan dieper in op de cases en hoe onze teams daar oplossingen voor vonden.


We beginnen met de case over smart energy, de case ging als volgt:

A problem regarding the energy supply of fossil fuels (e.g., coal, oil, and natural gas) has occurred this week. The City of Antwerp cannot import any fossil fuels anymore due to problems with the electricity grid, geopolitical events, sustainability goals or highly increased taxes. Antwerp has access to fossil fuel energy reserves for 6 more months. Afterwards, not anymore so that there is a large gap between electricity supply and demand.


Develop a short-term (6 months) strategy, that also takes the future into account, including solutions that make the most out of the existing energy amount for the city, prolonging its time.

Er was ook een optie om nog verder te gaan en niet alleen een short-term, maar ook een long-term strategy uit te werken:


Develop a long-term strategy (+6 months) including solutions that enable a shift towards a sustainable energy system that is resilient against geopolitical events, the climate crisis and problems with the electricity grid.


Smart Mobility Case – De Cronos Groep

Case nummer twee van De Cronos Groep ging over smart mobility en dit was de uitdaging waar onze deelnemers zich aan moesten wagen:


Nederlanders komen massaal naar Antwerpen om te shoppen en op restaurant te gaan, terwijl er in hun land een harde lockdown van kracht is. Los van de epidemiologische vragen had dit een enorme impact op de verkeerssituatie in Antwerpen en dit zowel op de toegangswegen naar als in de binnenstad van Antwerpen.


Tracht door een combinatie van data en services een platform te creëren dat kan helpen om de hierboven geschetste uitdaging “zorgen dat de stad leefbaar blijft voor de mensen die er wonen en bereikbaar voor de mensen die er om andere redenen moeten zijn” kan worden gerealiseerd.


2 volledig verschillende cases: binnen 6 maanden lights out en door middel van mobiliteit een stad leefbaar maken. Nu iedereen wist waar ze aan begonnen was het tijd voor de eerste brainstorm. Research, research en nog meer research, zo ging het er bij de smart energy groep aan toe. Het was een thema waar ze niet in thuis waren, dus opzoeken over welke richting ze uit willen was hun doel voor deze sessie. Bij de smart mobility groep gingen ze in gesprek over hoe ze dit zelf meemaken en wat volgens hun beter kan. Starten vanuit een eigen probleem om zo een oplossing te vinden, das was hun strategie.


Oplossingen en presentaties

Het einde van de eerste dag was aangebroken en er lagen al een aantal bangelijke concepten. Werken met de stroming van de schelde om energie uit op te wekken, gemeenschappelijke energie, slimme verkeerslichten en nog veel meer.


Dag 2 was er om de laatste zaken op een rijtje te zetten en alles klaar te stomen voor een presentatie. na een laatste paar uur om verder te bouwen op hun concepten was het tijd om te pitchen. We zagen elke groep een prachtig concept voorleggen na 2 dagen hard werk. sommige concepten dat ons zijn bijgebleven: een digital twin van jouw bedrijf dat energy loss berekent dankzij ai en alles optimaliseert. Een app dat jouw rit naar de stad zo efficiënt, ecologisch en goedkoop mogelijk maakt. Een volledig autovrije binnenstad met een aantal kleine veranderingen van bestaande infrastructuur.


Zo veel oplossingen op 1 probleem toont alleen maar hoeveel talent er schuilt in de volgende generatie ondernemers. Innovatie op zijn best, dat waren de Innovation Days: Smart City edition!


Artikel: SINC

 

TAKEOFFANTWERP_ is een initiatief van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, in samenwerking met stad Antwerpen, UAntwerpen, KdG Hogeschool, AP Hogeschool, Antwerp Maritime Academy (HZS), Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en SINC. VLAIO ondersteunt dit ecosysteem. #jongondernemen


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page