Door zijn passie te volgen vond Johannes als startend acteur de weg naar het podiumJohannes Wirix is gebeten door het overbrengen van verhalen, door woord en theater. Toen hij amper tien jaar was, overleed zijn vader. Theater was toen een plek waar hij zijn eigen wereld kon creëren, hij kon kiezen wie gelukkig was, wie verdriet had en wie op het einde van het stuk het leven liet. Het is zo dat Johannes zijn passie voor het vak al op jonge leeftijd ontdekte. Zodra hij meer te weten kwam over de theateropleidingen, droomde hij ervan om van zijn roeping zijn beroep te maken.


Als creatieveling terechtkomen in het ondernemerslandschap


Zoals veel acteurs en kunstenaars is Johannes gestart vanuit zijn passie. Naarmate zijn opleiding vorderde, kwam hij erachter dat een carrière als acteur bijna onlosmakend gekoppeld is aan het statuut van zelfstandige. Het is eerder atypisch maar dat is iets wat Johannes helemaal niet voor ogen had. Hij wou zijn passie volgen, dat zelfstandige statuut hoorde er opeens bij.


Het liefst van al is hij bezig met het spelen op de planken. Maar zodra hij van dat podium afloopt, komt hij al snel in een papierwinkel terecht. Dat is iets wat hij niet zag aankomen.


“Als ik de keuze zou hebben, zou ik soms minder zakelijk willen zijn. Maar het hoort erbij.”

In het laatste jaar van zijn opleiding was er een vak ‘ondernemerschap’. Hiermee kon hij zich voorbereiden op de zakelijke kant van zijn job, leerde hij over geldstromen, administratie en facturatie. “Ondernemen betekent voor mij de dingen aanpakken. Ik ben meteen na mijn afstuderen aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen zelfstandig geworden. Je bent als acteur je eigen en enige product. Je lijf is, in die zin, je bedrijf. Je krijgt een BTW-nummer toegewezen en moet daar opeens je geld mee verdienen.”Over de moeilijkheden en hoogtepunten


De huidige coronasituatie en de grote knip in subsidies voor de cultuursector maakt starten als artistieke ondernemer er niet gemakkelijker op. Aangezien de theaters gesloten zijn, kan Johannes een groot deel van zijn job niet uitoefenen. Ook ontdekte hij in levende lijve, na een theaterproject in Berlijn, wat de gevolgen zijn van een opdrachtgever die zijn afspraken niet nakomt en facturen niet betaalt.


Ondanks alles houdt hij de moed ein. Er is armoede in de kunstwereld. Hij heeft sinds zijn afstuderen echter wel steeds een opdracht gehad waar hij geld mee kon verdienen en dat is eerder zeldzaam. Zo deed hij al projecten in Rome, Berlijn en Den Haag. Hij kreeg de kans om in verschillende steden zijn verschillende manieren van kunst uit te voeren: hij acteert, schrijft, maakt theater en presenteert op radio Klara in Brussel. “Al die ervaringen koester ik enorm. Als ik naar de verscheidenheid kijk waarmee ik het kunstenaarschap mag uitvoeren, gloeit mijn hart en vergeet ik de ondernemerskant. Op dat moment ben ik alleen maar dankbaar dat ik kan doen wat ik graag doe.”📸 Jurgen Delnaet

BIJNA AFGESTUDEERD? ZELFSTANDIGE WORDEN?


Schrijf je dan zeker in voor onze gratis webinar rond afstuderen & opstarten op donderdag 25 maart van 19u00 tot21u00.

In 120 minuten kan jij al je vragen rond opstarten afvuren op onze experts. We sturen je zelfs alle informatie, brochures en goodies op per post!

REGISTREREN JE HIER!


POWERED BY:

Acerta | KBC | SBB Accountans & Adviseurs | Stad Antwerpen

Volg Johannes zijn verhaal:

TAKEOFFANTWERP_ is een initiatief van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, in samenwerking met stad Antwerpen, UAntwerpen, KdG Hogeschool, AP Hogeschool, Hogere Zeevaartschool, Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland,BAAS en SINC. VLAIO ondersteunt dit ecosysteem. #jongondernemen0 reacties

TAKEOFFANTWERP is sinds 2014 een werking én de plek waar studenten hun ondernemingsvaardigheden kunnen ontwikkelen. 

Dit is een initiatief van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen (Universiteit Antwerpen, Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, Hogere Zeevaartschool Antwerpen en Karel de Grote Hogeschool) samen met de stad Antwerpen, VOKA, BAAS en SINC.

TAKEOFFANTWERP

PARTNERS

KERNACTIVITEITEN

INFORMATIE