E-ROUNDUP: Christoff Busschots (Aiki Photography) in de spotlight

Bijgewerkt: sep 30

Van hobbyfotograaf tot vaste waarde in de evenementensector: ontdek het verhaal van Aiki Photography.

Hij is ‘s nachts terug te vinden in bekende clubs in Antwerpen. Niet om tot in de vroege uurtjes te feesten, maar om de avond op beeld vast te leggen. Daarnaast is hij ook regelmatig te gast op huwelijken en bedrijfsevenementen. Christoff Busschots, voor velen beter bekend als Aiki, werkt als fotograaf voornamelijk op events.

“Ik ben via via in contact gekomen met de juiste mensen. Een netwerk is belangrijk.”

Als student Industrieel Ingenieur Bouwkunde aan Universiteit Antwerpen pikte Christoff in zijn eerste jaar regelmatig een feestje mee. Als hobbyfotograaf en lid van studentenclub Vulcanis ging de bal aan het rollen. Andere clubs kregen na het zien van zijn foto’s interesse en zo bouwde hij zijn netwerk uit. Het resultaat: hij is ondertussen één van de vaste fotografen van The Villa, Plein Publiek en verschillende studentenclubs.

Via via ben ik in contact gekomen met interessante mensen en voor ik het goed en wel doorhad, was het tijd om een ondernemingsnummer aan te vragen.” Dat verliep bij Christoff heel vlot. Hij had niet veel te verliezen want hij moest, op zijn materiaal na, amper kosten maken. Hij sprak af met een ondernemingsloket, ontdekte de voordelen van het statuut van student-zelfstandige en ging op zoek naar de juiste boekhouder. Daarna was zijn eenmanszaak up and running en was hij meer dan ooit klaar voor het volgende niveau in zijn carrière als fotograaf.

Hij maakte van zijn hobby zijn beroep en heeft daarvoor heel wat uren doorgebracht op YouTube. Klassieke opleidingen waren overbodig. YouTubers als Peter McKinnon en Zach Ramelan leerden hem het vak. Daarnaast stak hij ook heel wat op van fotografen die hij tegenkwam. Je moet je ogen en oren open houden, veel testen en durven te vragen.”

Christoff’s visie over reclame maken en zijn toekomst als fotograaf

Zijn Instagrampagina @aikiphotography is een manier om zijn werk te bundelen en te tonen aan zijn volgers. Hij ziet het eerder als een portfolio dan als een reclamemiddel. Een professionele website is voor hem de volgende stap, maar voorlopig is dit voor hem voldoende. Vanaf het moment dat je ergens je naam maakt, gaat het heel snel. Mond-tot-mondreclame is voor mij belangrijker dan eender welk kanaal.”

Maar mond-tot-mondreclame bekom je alleen maar door een goede service te bieden. Dat is dan ook waar Christoff zich op focust. Als fotograaf moet hij heel flexibel zijn en deadlines nakomen. Geen enkele klant wil lang wachten op zijn foto’s. Het kan zijn dat hij tot in de vroege uurtjes werkt, daarna naar de les moet en dezelfde week nog een huwelijk op de planning heeft staan. Timemanagement is voor Christoff dus cruciaal om zowel zijn opleiding als zijn zelfstandige activiteit te doen slagen.

Hoe hij zijn toekomst ziet? Als ingenieur-projectleider in hoofdberoep, met volgeboekte weekends voor het fotograferen van huwelijken en af en toe nog wat tijd voor vrienden en familie. Want ook dat is voor hem belangrijk. Ooit wil hij misschien een creatief bureau opstarten. Al is dat momenteel vooral nog een droom.

“Welke tip heb jij voor startende ondernemers?”

Elk rolmodel krijgt de kans om een vraag te stellen aan een andere student-ondernemer. De vraag die Manon Lefevere van Danded voor Christoff in petto heeft luidt als volgt: welke tip wil jij een startende ondernemer zeker meegeven?

Christoff: “Als je een mening vraagt over je product of dienst, vraag dit dan niet aan een vriend maar eerder aan een wildvreemde. Een vriend zal zeggen dat je goed bezig bent. Wat jij nodig hebt, is kritische en eerlijke feedback. Het is belangrijk om te weten waar je fouten zitten. Als je ze niet kent, ga je er ook niet van kunnen leren.”

Get in touch

Volg Christoff zijn verhaal en onderneming via onderstaande links.179 keer bekeken

TAKEOFFANTWERP is sinds 2014 een werking én een plek waar studenten hun ondernemingsvaardigheden kunnen ontwikkelen. 

Dit is een initiatief van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen (Universiteit Antwerpen, Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, Hogere Zeevaartschool Antwerpen en Karel de Grote Hogeschool) samen met de stad Antwerpen, VOKA en SINC.

TAKEOFFANTWERP

PARTNERS

KERNACTIVITEITEN

INFORMATIE