top of page

ENTREPRENEURIAL ESSENTIAL_ HOE BREID IK MIJN TEAM UIT?



In de jongerenbib van Permeke, Kubus, roept Margo Mathys van Voka Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland haar discipelen bijeen. Het gespreksonderwerp van vandaag? De structuur van je bedrijf uitbouwen, met de nadruk op het aanwerven van personeel. Aan tafel zitten Will-Limba Moleka, een boomende student-ondernemer, en Elisabeth Crauwels van SD Worx.


Will-Limba: “Thuis hadden we niet echt een leesklimaat, maar mijn zusjes en ik probeerden dat op te lossen door om de twee weken naar de bib te gaan. Toen ik op mijn achttiende een leraar Nederlands had die echt gepassioneerd was door literatuur, werd ik een fervent lezer. Nadien kreeg ik de inspiratie voor mijn bedrijf Limba. Daarmee doe ik aan leesbevordering voor jongeren. Het begon als een hobby en groeide uit tot een succesvol bedrijf. Nu doe ik alles alleen – en dat begint veel te worden. Maar hoe creëer ik een team rond mij? Want alleen ga je snel, maar samen ga je veel verder.”



Elisabeth: “Bij SD Worx zijn dit soort vragen dagelijkse kost. Aan de hand van gesprekken met ondernemers gaan we kijken wat het beste bij hen past. Je hebt ongelooflijk veel opties: werken met vrijwilligers, studenten, freelancers … En al die opties zijn verbonden aan verschillende prijskaartjes en voorwaarden. Jij bent nu nog student-ondernemer onder de vorm van een eenmanszaak. Dan valt werken met vrijwilligers al af, want dat is niet mogelijk onder een eenmanszaak. Moest je een vzw willen oprichten, kan dat wel. Dan kan je werken met vrijwilligersvergoeding of korte contracten. Wanneer je vast aanwerft, kan dit niet. Daarom denk ik dat het in jouw geval voordeliger is om die stap naar een vzw te zetten.”


Will-Limba: “Zijn er dan ook voordelen van het hebben van een eenmanszaak in deze situatie?”


Elisabeth: “Wat je als eenmanszaak of als natuurlijke persoon wel kan dat bij een vennootschap niet mogelijk is, is het tewerkstellen van familieleden of echtgenoten in de zaak. Dat is geen vrijwilligersstatuut, maar dat heet ‘meewerkend familielid’. Als vzw kan je dan weer subsidies vragen om ondersteuning te krijgen.”


Will-Limba: “Ik ben erover aan het denken om naast mijn eenmanszaak een vzw op te richten. Zo kan ik meer mogelijkheden creëren voor samenwerkingen en om bijvoorbeeld subsidies te krijgen. Dan krijg ik twee verschillende doelen, dat is ook makkelijker om alles gescheiden te houden.”


"Het boek ‘Spring verder’ van Youssef Deconinck zet heel helder alle stappen uiteen over het starten als zelfstandige of het verder uitbouwen van je zaak. Een aanrader!"

- Tip van Elisabeth Crauwels



Elisabeth: “Vrijwilligers aanwerven loopt ook niet via een sociaal secretariaat, maar via een vrijwilligersloket. Vrijwilligers worden niet echt aangeworven, maar werken via een overeenkomst met een soort dagvergoeding. Het is financieel interessant voor beide partijen. Het loket begeleidt de overeenkomst en geven je alle tools om het zelf te doen. Iedereen kan trouwens vrijwilliger worden of zijn. Maar het moet natuurlijk iemand zijn met dezelfde passie als jij.”



Will-Limba: “Als ik zo blijf groeien, zou ik het fijn vinden om mensen vast aan te werven. Nu zie ik dat nog niet gebeuren, maar het zou wel een goed toekomstperspectief zijn. Op dit moment zijn de inkomsten nog niet stabiel genoeg.”


Tip van Margo: Begin met studenten of vrijwilligers in dienst te nemen, voor je iemand als vaste werknemer aanwerft.

- Tip van Margo Mathys



Will-Limba: “Mijn zaak is erg community-based. Dus ik geloof wel dat ik vrijwilligers zal kunnen vinden die in het plaatje passen. Ik ga meteen op mijn eerstvolgende event een oproep lanceren. Ik zie het alvast zitten!”



*In de volledige video haalt Elisabeth aan dat het maximumbedrag dat je als vrijwilliger kan verdienen 130 euro is. Dit bedrag ligt echter op een maximum van 40,67 euro per dag.*


Een nuttige website voor vrijwilligers: https://www.vlaanderenvrijwilligt.be. ______________________


TAKEOFFANTWERP_ is een initiatief van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, in samenwerking met stad Antwerpen, UAntwerpen, KdG Hogeschool, AP Hogeschool, Antwerp Maritime Academy (HZS), Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en SINC. VLAIO ondersteunt dit ecosysteem. #jongondernemen


Logo's VLAIO en TAKEOFFANTWERP




Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page