INTERVIEW | Michael Serneels, Just FoodMichael is 23 jaar en studeert bedrijfsmanagement aan AP Hogeschool. Hij is een ondernemer in foodtrucks, catering en evenementen. [BAAS] Dag Michael, vertel! Hoe is het allemaal begonnen? Laat mij beginnen bij het begin: op mijn 17 jaar deed ik een studentenjob bij iemand die vissnacks verkocht, een beginnende vorm van foodtruck zeg maar. We verkochten onze snacks gewoon in een tentje met een friteuse, meer niet! (lacht) De man was een vriend van mijn opa. Hij was 79 jaar en wilde er mee stoppen. Mijn vader vond het een leuk initiatief en geloofde dat het zou werken. Het was nét voor de foodtruck hype dus eigenlijk was het achteraf bekeken effectief een goede zaak geweest om het over te nemen. Ik kocht een eerste foodtruck en na de eerste kwam al snel de tweede en de derde. Op evenementen kwam vaak de vraag om catering te doen voor bedrijven, privé feesten, trouwfeesten, etc. En zo geschiedde. [BAAS] Heb je een verschil ondervonden qua aanvragen voor en tijdens de huidige pandemie? Het jaar voor corona heb ik 22 cateringjobs gehad. Ook heb ik in datzelfde jaar een evenementenbureau opgericht. Ik wilde niet gewoon een evenementenbureau in de standaardvorm zijn en werd geïnspireerd door evenementenloketten die vaak opdrachten uitbesteden. Wat als we nu gewoon zouden samenwerken met een evenementenloket van een stad? Wij doen de uitvoering en zij de reclame, techniek, logistiek en beveiliging. Dat is helaas wel stilgevallen door corona. De andere tak, de foodtrucks, is gelukkig wel overeind gebleven. [BAAS] Met hoeveel werknemers of externen werk je samen? Ik heb een aantal flexi-jobbers in dienst die vooral in de zomer werken, een beetje seizoensarbeid zeg maar. Het leuke daaraan is dat het voordeliger is om ze in te schrijven. Ook werk ik met veel jobstudenten samen in de foodtrucks. Sommigen van hen zijn echt vaste krachten en werken op wekelijkse basis. Soms is het heel gezellig en dan werken we met twintig man tegelijkertijd.


[BAAS] Heb je al wat vooruitzichten naar de zomer toe? Sinds het plan van onze regering voor de zomer bekend is gemaakt beginnen er veel nieuwe aanvragen te komen. De afgelopen maanden was ik opnieuw veel bezig met mails te beantwoorden en offertes op te stellen. De aanvragen nu zijn nog altijd veel minder talrijk dan voor corona. Maar ik geloof dat geduld zal lonen.

[BAAS] Hoe ga je op zoek naar klanten? Vijftig procent van mijn klanten kom ik tegen op evenementen waar ik met mijn foodtrucks sta. Daarnaast maak ik gebruik van Salino: een platform waar dertig procent van komt. De overige twintig procent is dan mond tot mond reclame.


"Ik heb al heel veel leergeld betaald om het zo te zeggen. Het maakt je onzeker maar langs de andere kant schakelt dat vraagtekens uit omdat je het hebt geprobeerd."

[BAAS] Hoe ga je om met onzekerheid? Ik heb al heel veel leergeld betaald om het zo te zeggen. Het maakt je onzeker maar langs de andere kant schakelt dat vraagtekens uit omdat je het hebt geprobeerd. Mijn vader is heel meegaand. Die komt altijd helpen en loopt rond. Hij is er altijd en ik laat me omringen door de juiste mensen.

[BAAS] Waar ben je het meest trots op? Ik heb ooit voor FeBelco, een grote leverancier van geneesmiddelen, een foodtruckdorp mogen uitwerken. Ik heb het hele dorp samengesteld, gedeeltelijk met mijn eigen foodtrucks. Er was ook een groot aanbod aan eten: van vissnacks tot frieten en pasta. Voor ieders wat wils. Dit is toch een van de grotere opdrachten die elk jaar terugkomen. Ook hebben we elk jaar een tweetal foodtrucks staan op festivals als de Lokerse Feesten, Couleur Café en Pukkelpop.

[BAAS] Wat zou je doen als je je cateringbedrijf niet had?

Dan heb ik veel vrije tijd natuurlijk. Ik zou iets meer van het studentenleven genieten. Meer weggaan en plezier maken, want ik heb toch veel gemist. Om dat te compenseren laat ik veel vrienden bij mij in de foodtrucks werken. (lacht) Dan maken we het na de uren gezellig rond de bar.


[BAAS] Hoe ben je als student op het statuut van student-ondernemer gekomen?

Via mijn boekhouder. Die heeft mij daarin direct begeleid en enorm veel informatie gegeven: over de KMO-portefeuille, de opleidingstrajecten, het statuut zelf enzovoort.


[BAAS] Wat zijn de voordelen?

Vooral de fiscale voordelen zijn heel interessant. Je betaalt, als je onder een bepaalde grens blijft, geen sociale bijdragen en geen belastingen.


[BAAS] Zijn er struikelblokken op dit moment?

Ik heb enorm weinig tijd: in de zomer heb ik bijvoorbeeld geen enkel weekend vrij. Wel maak ik elk jaar een reis in september en probeer ik die periode ook effectief vrij te houden. Mijn studie kan soms een struikelblok zijn voor het zelfstandige leven en omgekeerd. Ik ben begonnen met TEW aan de Universiteit, ben dan overgestapt naar Communicatiewetenschappen en studeer nu bedrijfsmanagement. Als ik geen zelfstandige was geweest had ik die andere studies misschien ook wel kunnen volbrengen. Maar de combinatie was net te moeilijk: vooral met de examens in juni wanneer er zoveel evenementen zijn.

"Ik denk dat dat in heel veel mensen zit maar je moet die stap natuurlijk durven nemen. Tijdens het ondernemen komen je zwaktes en sterktes naar boven."

[BAAS] Heb je jezelf beter leren kennen door het ondernemen? Ik denk dat het ondernemen iets is dat je wel of niet in je hebt. Ik denk dat dat in heel veel mensen zit maar je moet die stap natuurlijk durven nemen. Tijdens het ondernemen komen je zwaktes en sterktes naar boven. Timemanagement is in mijn geval soms erg moeilijk. Ik kan overschatten van wat ik kan en ben in sommige periodes oververmoeid.


[BAAS] Welke juridische structuur hebben jullie ?

De catering is een GCV. Dit is een vennootschapsvorm waarbinnen je volledig aansprakelijk bent. Voor het evenementenbureau heb ik een BV opgericht met beperkte aansprakelijkheid; dit om mezelf te beschermen want het gaat daarover hogere bedragen.

[BAAS] Ondervind je stress wanneer het gaat over ‘volledige aansprakelijkheid’? Nee, want ik loop nagenoeg geen risico. In het begin bestond er wel een reëel risico, maar ondertussen is alles afbetaald. Momenteel betaal ik enkel een standplek voor mijn foodtrucks.


[BAAS] Hoe ziet jouw we