top of page

INTERVIEW | Michael Serneels, Just FoodMichael is 23 jaar en studeert bedrijfsmanagement aan AP Hogeschool. Hij is een ondernemer in foodtrucks, catering en evenementen. [BAAS] Dag Michael, vertel! Hoe is het allemaal begonnen? Laat mij beginnen bij het begin: op mijn 17 jaar deed ik een studentenjob bij iemand die vissnacks verkocht, een beginnende vorm van foodtruck zeg maar. We verkochten onze snacks gewoon in een tentje met een friteuse, meer niet! (lacht) De man was een vriend van mijn opa. Hij was 79 jaar en wilde er mee stoppen. Mijn vader vond het een leuk initiatief en geloofde dat het zou werken. Het was nét voor de foodtruck hype dus eigenlijk was het achteraf bekeken effectief een goede zaak geweest om het over te nemen. Ik kocht een eerste foodtruck en na de eerste kwam al snel de tweede en de derde. Op evenementen kwam vaak de vraag om catering te doen voor bedrijven, privé feesten, trouwfeesten, etc. En zo geschiedde. [BAAS] Heb je een verschil ondervonden qua aanvragen voor en tijdens de huidige pandemie? Het jaar voor corona heb ik 22 cateringjobs gehad. Ook heb ik in datzelfde jaar een evenementenbureau opgericht. Ik wilde niet gewoon een evenementenbureau in de standaardvorm zijn en werd geïnspireerd door evenementenloketten die vaak opdrachten uitbesteden. Wat als we nu gewoon zouden samenwerken met een evenementenloket van een stad? Wij doen de uitvoering en zij de reclame, techniek, logistiek en beveiliging. Dat is helaas wel stilgevallen door corona. De andere tak, de foodtrucks, is gelukkig wel overeind gebleven. [BAAS] Met hoeveel werknemers of externen werk je samen? Ik heb een aantal flexi-jobbers in dienst die vooral in de zomer werken, een beetje seizoensarbeid zeg maar. Het leuke daaraan is dat het voordeliger is om ze in te schrijven. Ook werk ik met veel jobstudenten samen in de foodtrucks. Sommigen van hen zijn echt vaste krachten en werken op wekelijkse basis. Soms is het heel gezellig en dan werken we met twintig man tegelijkertijd.


[BAAS] Heb je al wat vooruitzichten naar de zomer toe? Sinds het plan van onze regering voor de zomer bekend is gemaakt beginnen er veel nieuwe aanvragen te komen. De afgelopen maanden was ik opnieuw veel bezig met mails te beantwoorden en offertes op te stellen. De aanvragen nu zijn nog altijd veel minder talrijk dan voor corona. Maar ik geloof dat geduld zal lonen.

[BAAS] Hoe ga je op zoek naar klanten? Vijftig procent van mijn klanten kom ik tegen op evenementen waar ik met mijn foodtrucks sta. Daarnaast maak ik gebruik van Salino: een platform waar dertig procent van komt. De overige twintig procent is dan mond tot mond reclame.


"Ik heb al heel veel leergeld betaald om het zo te zeggen. Het maakt je onzeker maar langs de andere kant schakelt dat vraagtekens uit omdat je het hebt geprobeerd."

[BAAS] Hoe ga je om met onzekerheid? Ik heb al heel veel leergeld betaald om het zo te zeggen. Het maakt je onzeker maar langs de andere kant schakelt dat vraagtekens uit omdat je het hebt geprobeerd. Mijn vader is heel meegaand. Die komt altijd helpen en loopt rond. Hij is er altijd en ik laat me omringen door de juiste mensen.

[BAAS] Waar ben je het meest trots op? Ik heb ooit voor FeBelco, een grote leverancier van geneesmiddelen, een foodtruckdorp mogen uitwerken. Ik heb het hele dorp samengesteld, gedeeltelijk met mijn eigen foodtrucks. Er was ook een groot aanbod aan eten: van vissnacks tot frieten en pasta. Voor ieders wat wils. Dit is toch een van de grotere opdrachten die elk jaar terugkomen. Ook hebben we elk jaar een tweetal foodtrucks staan op festivals als de Lokerse Feesten, Couleur Café en Pukkelpop.

[BAAS] Wat zou je doen als je je cateringbedrijf niet had?

Dan heb ik veel vrije tijd natuurlijk. Ik zou iets meer van het studentenleven genieten. Meer weggaan en plezier maken, want ik heb toch veel gemist. Om dat te compenseren laat ik veel vrienden bij mij in de foodtrucks werken. (lacht) Dan maken we het na de uren gezellig rond de bar.


[BAAS] Hoe ben je als student op het statuut van student-ondernemer gekomen?

Via mijn boekhouder. Die heeft mij daarin direct begeleid en enorm veel informatie gegeven: over de KMO-portefeuille, de opleidingstrajecten, het statuut zelf enzovoort.


[BAAS] Wat zijn de voordelen?

Vooral de fiscale voordelen zijn heel interessant. Je betaalt, als je onder een bepaalde grens blijft, geen sociale bijdragen en geen belastingen.


[BAAS] Zijn er struikelblokken op dit moment?

Ik heb enorm weinig tijd: in de zomer heb ik bijvoorbeeld geen enkel weekend vrij. Wel maak ik elk jaar een reis in september en probeer ik die periode ook effectief vrij te houden. Mijn studie kan soms een struikelblok zijn voor het zelfstandige leven en omgekeerd. Ik ben begonnen met TEW aan de Universiteit, ben dan overgestapt naar Communicatiewetenschappen en studeer nu bedrijfsmanagement. Als ik geen zelfstandige was geweest had ik die andere studies misschien ook wel kunnen volbrengen. Maar de combinatie was net te moeilijk: vooral met de examens in juni wanneer er zoveel evenementen zijn.

"Ik denk dat dat in heel veel mensen zit maar je moet die stap natuurlijk durven nemen. Tijdens het ondernemen komen je zwaktes en sterktes naar boven."

[BAAS] Heb je jezelf beter leren kennen door het ondernemen? Ik denk dat het ondernemen iets is dat je wel of niet in je hebt. Ik denk dat dat in heel veel mensen zit maar je moet die stap natuurlijk durven nemen. Tijdens het ondernemen komen je zwaktes en sterktes naar boven. Timemanagement is in mijn geval soms erg moeilijk. Ik kan overschatten van wat ik kan en ben in sommige periodes oververmoeid.


[BAAS] Welke juridische structuur hebben jullie ?

De catering is een GCV. Dit is een vennootschapsvorm waarbinnen je volledig aansprakelijk bent. Voor het evenementenbureau heb ik een BV opgericht met beperkte aansprakelijkheid; dit om mezelf te beschermen want het gaat daarover hogere bedragen.

[BAAS] Ondervind je stress wanneer het gaat over ‘volledige aansprakelijkheid’? Nee, want ik loop nagenoeg geen risico. In het begin bestond er wel een reëel risico, maar ondertussen is alles afbetaald. Momenteel betaal ik enkel een standplek voor mijn foodtrucks.


[BAAS] Hoe ziet jouw week er uit?

Op dit moment ben ik aan het studeren voor mijn vaarbewijs. Morgen heb ik examen om 14u. Mijn zus heeft een boot dus ik wil daarmee varen. (lacht)

[BAAS] En wat heeft een ‘normale week’ voor jou in petto?

Voor corona was maandag mijn rustdag en betekende dit al mijn mails beantwoorden. Op dinsdag en woensdag probeer ik zoveel mogelijk voor school te doen en donderdag was het vaak de hele dag rondrijden om vanalles in orde te krijgen voor het weekend: trucks verspreiden, personeel regelen, materiaal oppikken, noem maar op!


[BAAS] Heb je zelf bepaalde idealen waar je naar probeert te leven?

Met de foodtrucks wil ik echt op het klimaat letten. Wij willen met alles zo biologisch mogelijk werken. Wij gebruiken geen plastiek bijvoorbeeld. Dit zijn kleine steentjes die we willen bijdragen. Dit doen wij dan ook al vanaf het begin.


[BAAS] Wat vind je het leukste aan je onderneming?

De afwisseling. Het leukste is op het terrein zelf. Na lange tijd van pre-productie en voorbereiden is het zo leuk wanneer het evenement er dan eindelijk is. Het is zalig om te aanschouwen dat alle puzzelstukjes in elkaar vallen.


[BAAS] Waar haal jij inspiratie uit?

Pinterest gebruik ik vaak: puur voor de look & feel van andere foodtrucks. Ik luister ook naar podcasts maar dan eerder bij wijze van ontspanning. Die van Alex Agnew heb ik allemaal beluisterd en dat zijn er best wel veel. (lacht) Tijdens corona heb ik nog weekendwerk aangenomen bij Katoen Natie. Ik kan niet stilzitten. Ik heb dus weinig tijd voor ontspanning. [BAAS] Kan je je moeilijk ontspannen? Iets gaan drinken doe ik wel graag. In de avond kan ik wel ‘ns een ‘netflixen & chill’ doen, maar verder wil ik mij het liefst van al nuttig bezighouden eigenlijk.

[BAAS] Wat is jouw onmisbare tool? Illustrator op mijn computer en Vivino op mijn smartphone.


[BAAS] Wat is het eerste wat je doet als je opstaat?

Mijn smartphone checken en pas daarna douchen. (lacht)


[BAAS] Welke raad zou je de Michael van vijf jaar geleden graag hebben meegegeven?

Langs de ene kant zou ik zeggen minder impulsief zijn, maar langs de andere kant heeft die impulsiviteit mij wel gebracht waar ik nu sta. Met dat evenementenbureau heb ik bijvoorbeeld veel te veel geld geïnvesteerd en door corona vielen de aanvragen ineens stil en kon ik wel denken “had ik het toch maar wat kalmer gedaan”.


[BAAS] Waar wil je zelf over 5 jaar staan? Mijn doel is om mijn studies af te maken en een schakeljaar te volgen aan de universiteit. Met corona heb ik ondervonden dat een diploma toch wel belangrijk is en ik wil iets achter de hand hebben. Op korte termijn verwacht ik echt dat er Roaring Twenties aankomen. Dus vanaf dat de events weer op volle toeren mogen draaien hoop ik dat dit voor ons ook een enorme boost gaat geven. Al wil ik vooral genieten van de tijd die komt.


"Als je een kans ziet en je gelooft er zelf in dan zou ik er voor gaan! Als je ergens een opportuniteit ziet en je buikgevoel zegt ja dan laat je deze best niet liggen."

[BAAS] Heb je nog een tip voor toekomstige studenten die willen ondernemen?

Als je een kans ziet en je gelooft er zelf in dan zou ik er voor gaan! Als je ergens een opportuniteit ziet en je buikgevoel zegt ja dan laat je deze best niet liggen. Je wilt achteraf toch niet het gevoel hebben dat iemand anders nu kan doen wat jij graag gedaan zou hebben?


interview door BAAS


__________0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page