top of page

INTERVIEW_ Bodon


Frederic Bongers is een rasechte productontwikkelaar- & ontwerper. Hij heeft zijn eigen onderneming “Bodon” waarmee hij decoratiestukken maakt vanuit 3D-printers. Het is een ontwerpstudio gevestigd in Antwerpen. Hij probeert verbeeldingskracht en creativiteit bij zijn klanten te brengen door goede en eerlijke producten te ontwerpen en te maken.


BAAS_ Dag Frederic, hoe is jouw onderneming ontstaan?

Mijn onderneming is heel spontaan ontstaan. Ik werkte als ontwerper voor een bedrijf dat verlichting produceerde, maar na een tijdje was ik toe aan iets nieuw. Zonder plan B had ik mijn baan opgezegd zodat ik me rustig kon oriënteren op wat ik wil doen. Tijdens deze rustperiode heb ik me toegelegd op allerlei projecten die al even aan de kant lagen wegens tijdsgebrek. Één daarvan was een grote kaart van Antwerpen in 3D maken. Zonder veel nadenken zette ik een foto van het eindresultaat op Facebook. Dit werd meteen een succes want de volgende dag werd ik gecontacteerd door Gazet van Antwerpen en ATV. Daarna kwamen al meteen de eerste bestellingen binnen.


BAAS_ Oh wat cool! En waar staat jouw onderneming vandaag de dag?

Na deze drukke start begint alles wat te stabiliseren en is het rustig. Deze periode kan ik nu gebruiken om de volgende fase voor te bereiden omdat ik vanaf oktober flink wil uitbreiden. Ik heb daarom een bedrijfspand gevonden om te huren en enkele machines aangekocht.


BAAS_ Wat was in jouw ondernemerstraject tot nu toe de grootste uitdaging?

Als zelfstandige met een eenmanszaak ben je voor alles verantwoordelijk: van boekhouding tot levering! Het is eerlijk toegegeven soms moeilijk om het overzicht te bewaren. Goed plannen is hierbij noodzakelijk.


BAAS_ Wat zou je achteraf bekeken anders hebben aangepakt?

Ik zou me beter voorbereiden en een goed businessplan opmaken. Dit laatste is nodig om niet voor onverwachte verrassingen te staan.


BAAS_ Welke studies heb je allemaal gevolgd?

Ik heb een master in productontwikkeling behaald aan de Universiteit van Antwerpen.


BAAS_ Welke skills uit je studies neem jij mee?

Binnen de opleiding leer je op een creatieve manier denken. Je leert hoe je een probleem moet analyseren en daarvoor snel oplossingen te bedenken. Daarnaast gaf de studie me ook een hele hoop praktische skills zoals het werken met 3D-programma’s en technisch tekenen.


BAAS_ Welke skills moet voor jou een ondernemer hebben?

Om een goede ondernemer te zijn heb je vooral sociale vaardigheden nodig. Je moet durven mensen aan te spreken, te onderhandelen en te netwerken.


BAAS_ Wat vind je het leukste aan het ondernemen?

Ik vind het leuk om betrokken te zijn bij het hele proces: van idee tot levering bij de klant. Het geeft enorm veel voldoening wanneer de koper tevreden is aangezien ikzelf alle stappen heb gedaan.


BAAS_ Kijk jij op naar bepaalde publieke figuren?

Een van mijn rolmodellen is Keith haring. Hij zorgde ervoor dat zijn kunst bereikbaar was voor iedereen. Dit deed hij niet alleen met zijn befaamde graffiti, maar ook door zijn 'pop shops' waar hij zijn werken verkocht aan een aanvaardbare prijs.


BAAS_ Welke apps op je smartphone zijn onmisbaar?

Als moderne ondernemer moet je aanwezig zijn op sociale media. Hoewel ik het voor mijn

privéleven niet doe, ben ik actief op Facebook en Instagram. Je moet steeds proberen opvallen met je onderneming en daarnaast is het een kunst om je te proberen onderscheiden van anderen.


BAAS_ Zijn er boeken die je zijn bijgebleven?

'It's Not How Good You Are, It's How Good You Want to Be' van Paul Arden is een leuk, humoristisch boek dat de lezer aanmoedigt om creatief te denken en om trots te zijn op wat je doet.


BAAS_ Luister je ook naar inspirerende podscasts?

‘The futur with chris do’ is een podcast gericht op creatieve ondernemers die de interessante overlap tussen design, marketing en business verkent. Reclamemaker Chris D houdt openhartige gesprekken met inspirerende mensen uit de wereld van design, technologie, marketing, business, filosofie en persoonlijke ontwikkeling.


BAAS_ Probeer je op een manier jezelf nog meer uit te dagen?

Ik let altijd goed op naar wat mijn concullega's doen. Dit houdt me enerzijds scherp, maar werkt ook heel inspirerend.

BAAS_ Waar zie jij jezelf staan over 5 jaar?

Ik wil dat Bodon over vijf jaar een gekende naam is in de Belgische designwereld.


BAAS_ Werk je samen met partners?

Zelf heb ik geen rechtstreekse partners maar ik werk regelmatig met mijn jongere broer samen. Hij is vooral heel bedreven in houtwerk, zo maakt hij de kaders voor mijn grotere werken. Hij is echt een handige harry. Voor elk nieuw project ga ik bij hem langs voor advies.


BAAS_ Kan je van je onderneming leven?

Het lukt, maar er is niet veel overschot. Mijn omzet moet nog wat groeien om echt gerust te zijn dat ik elke storm kan overleven.


BAAS_ Wat is het eerste dat je doet als je opstaat? Hoe ziet een gemiddelde dag eruit?

Elke dag is anders! Dat vind ik net een van de leukste dingen aan zelfstandig zijn. Sommige dagen zit

ik in een geweldige flow en werk ik tot diep in de nacht en op andere dagen klap ik mijn laptop ‘s middags al dicht.


BAAS_ Kom je zelf uit een ondernemersfamilie?

Ja! Ik kom uit een rasechte ondernemersfamilie! Mijn ouders hebben een winkel met tuinapparaten. In mijn kindertijd was het heel normaal dat het aan de keukentafel ging over prijszetting, marges en verkoopcijfers. Hierdoor zag ik ook de harde kant van het ondernemen zoals de lange uren en de grote verantwoordelijkheid.


BAAS_ Heb je jezelf beter leren kennen door het ondernemen?

Ik ben veel bewuster geworden van mijn eigen sterktes en zwaktes.


BAAS_ Welke goede raad heb je voor jonge mensen die aan het begin van hun ondernemerscarrière staan?

Vraag je omgeving om kritisch te kijken naar je onderneming. Mensen geven niet graag kritiek om je gevoelens te besparen maar als je er specifiek om vraagt hoor je vaak dingen waar je zelf nooit aan had gedacht.


BAAS_ Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?

Veel mensen besteden te veel tijd aan het perfectioneren van iets voordat ze het daadwerkelijk doen. In plaats van te wachten op perfectie, ga je gang met wat je hebt en verbeter het gaandeweg.


BAAS_ Heb jij een quote waarmee je jezelf identificeert?

Je kan de richting van de wind niet veranderen, wel de stand van je zeilen.


INSTAGRAM_ Bodon

WEBSITE_ Bodon

 

TAKEOFFANTWERP_ is een initiatief van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, in samenwerking met stad Antwerpen, UAntwerpen, KdG Hogeschool, AP Hogeschool, Antwerp Maritime Academy (HZS), Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en SINC. VLAIO ondersteunt dit ecosysteem. #jongondernemen

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page