top of page

INTERVIEW_ Demi Cauwenbergh


Demi Cauwenbergh (24), studeerde fotografie en is als zelfstandige fulltime actief als fotograaf.We leerden haar kennen door een expositie die ze in de lente bij KAVKA Oudaan had georganiseerd.


BAAS_ Dag Demi, met wat ben je allemaal bezig?

Ik ben fotografe en houd me bezig met zowel commerciële fotografie als kunstfotografie. Als ik tussen die twee moet kiezen, dan ligt mijn hart wel bij kunstfotografie. Ik maak al enkele jaren zelfportretten en gebruik die zelfportretten om verschillende thema’s uit te diepen, al zijn zo goed als al de thema’s heel persoonlijk, gaande van eigen emoties en ervaringen tot visies op bepaalde onderwerpen. Ik verkoop mijn kunst ook, van afdrukken van mijn foto’s tot boeken met overzichten van mijn werk. Ik maakte in de afgelopen twee jaar twee kleine boeken. Het eerste boek, waar ik 75 exemplaren van had, is bijna volledig uitverkocht. Het tweede boek is net uitgekomen!

Om zichtbaar te zijn en om een publiek op te bouwen ben ik veel bezig met exposities. Deze zijn zelf georganiseerd als van organisaties waar ik eerst door een selectieprocedure moet geraken of een aanvraag moet indienen. Zo stelde ik onlangs tentoon in samenwerking met schilderkunstenares Diane Marie in KAVKA Oudaan. Enkele weken daarvoor was ik te vinden als exposant op de kunstbeurs Rotterdam Photo, waar ik tevens de publieksprijs “Best Exhibition Award” binnenhaalde.


Ook maak ik foto’s in opdracht. Dit zijn portretten (in mijn studio of op locatie) voor mensen die bijvoorbeeld nieuwe foto’s willen voor hun social media kanalen. Shoots voor communie’s, bij zwangerschappen, trouwerijen, andere feesten en zelfs voor bedrijven doe ik ook geregeld. Zo maakte ik bijvoorbeeld reclamefoto’s voor een burgerketen in Brugge, die zij gebruiken op hun website en social media. Het kan erg variëren waar ik voor gevraagd wordt.

Er zijn ook nog twee activiteiten die ik spoedig plan toe te voegen aan mijn zelfstandige statuut. Ik volgde eind 2021 een basisopleiding grafische vormgeving, waar ik mijn kennis nog in aan het uitbreiden ben, maar ik zie mezelf al kleine opdrachtjes doen. Daarnaast volgde ik een yoga teacher training (200h Prana Vinyasa bij Nele Van Poucke) afgelopen jaar. Deze heb ik recent afgerond en het kriebelt enorm om aan de slag te gaan met lesgeven en te beginnen experimenteren. Net zoals fotografie gaat het hier om een hobby die uit de hand is gelopen! Ik denk er wel aan om ergens in dienstverband te gaan werken en mijn zelfstandige activiteit naar bijberoep te schakelen, voor toch net dat beetje meer zekerheid. Gemakkelijk is het momenteel niet, daar ga ik niet stom over doen.


BAAS_ Vond je het moeilijk om de sprong te wagen?

Best wel. Maar voor mij was dit de meest logische stap en zag ik mezelf niets anders doen dan te gaan fotograferen als zelfstandige. Dat was, en is, echt mijn passie. Ik zat op het moment van mijn opstart ook in een vreselijk moeilijke periode in mijn leven, wat het allemaal nog minder evident maakte. Ik ben dan redelijk kort na mijn opstart ook noodgedwongen in ziekteverlof moeten gaan. Dit ziekteverlof kende zijn einde in juli 2020, en toen was het natuurlijk middenin onzekere coronatijden. Het is allemaal niet zonder horten of stoten gegaan, maar stilaan krijgt alles meer vorm en weet ik ook beter wie ik ben en wil zijn als zelfstandige.


BAAS_ Welke skills uit je studies neem jij mee?

Uit het vak bedrijfsbeheer heb ik veel geleerd. Hoewel een attest bedrijfsbeheer intussen geen vereiste meer is om te kunnen starten als zelfstandige, ben ik blij dat ik dit vak gehad heb. Zo had ik al een basis mee over hoe het er allemaal aan toe gaat en waar ik rekening mee moet houden en dergelijke.


BAAS_ Wat vind je het leukste aan het ondernemen?

Je bent vrij om je eigen pad te bewandelen, zonder dat iemand je zegt hoe je dat net moet doen. Er zijn sowieso wel enkele dingen waar je rekening mee moet houden en dingen die je hoe dan ook zal moeten doen, maar je hebt meer vrijheid om dit in te vullen op de manier jij dat zelf wilt. Ook het samenwerken met andere mensen vind ik heel leuk. Ideeën uitwerken en zien groeien samen met klanten, het ontmoeten van andere gelijkgestemde ondernemers, etc.


BAAS_ Wat vind je minder leuk?

Het administratieve luik. Dat zou er van mij niet bij moeten als het niet noodzakelijk zou zijn! Maar helaas...


BAAS_ Welke apps op je smartphone zijn onmisbaar?

Ik ben een fervent Twitter-gebruiker. Voor mij is Twitter een handiger social media platform dan bijvoorbeeld Instagram. Ik vind het belangrijk om ook te tonen aan potentiële klanten wie ik ben als persoon, en niet enkel als bedrijf. Op Twitter vind ik het ook gemakkelijker om contacten te leggen en te onderhouden met potentiële klanten. Maar ook contact leggen met andere artiesten en hun werk te blijven volgen. Via Twitter leerde ik bijvoorbeeld Diane Marie kennen waarmee ik de duo- expositie in KAVKA deed. In mijn ervaring is Twitter een heel handig platform om te netwerken. Ik heb hier ook al enkele mooie opportuniteiten gekregen. Zo werd ik bijvoorbeeld gemaild door curator Hans Willemse twee jaar geleden, die mij gevonden had via Twitter, en mij vroeg of ik deel wou uitmaken van een groepsexpositie in kunstgalerij Campo & Campo. Tot op heden ben ik nog erg goed bevriend met Hans en naast het keuvelen over kunst en het delen van visies zoeken we ook samen naar manieren waarop ik mijn bereik kan uitbreiden en kan groeien als kunstenaar. Een andere app die ik niet meer zou kunnen missen is Planbella. Aangezien ik niet goed ben in plannen en agenda’s bijhouden heb ik jarenlang gezocht naar een agenda die ik niet zou vergeten. Fysieke agenda’s, apps... Geen enkele lukte. Op een dag stuitte ik op Planbella, een hip uitziende agenda app, en dit was eindelijk de agenda die werkte voor mij. Ik gebruik hem nu iets meer dan een jaar en vul hem nog steevast netjes in. Hun widget met “UP NEXT TODAY” zorgt er ook voor dat ik mijn planning niet vergeet en niet steeds de app moet gaan opendoen om te zien wat er nog gepland staat.


BAAS_ Zijn er boeken die je zijn bijgebleven?

“Navigating The Art World: Professional Practice for the Early Career Artist”, een boek geschreven door de mensen van galerij Delphian. Dit klein boekje staat boordevol tips door artiesten voor artiesten, over hoe je het professionele leven als artiest kan aanpakken, van inspiratie tot social media, exhibities en verkoop. Hiernaast ook “Creativiteit” van Guillaume Van der Stighelen. Een boekje over creativiteit dat breed toepasbaar is.


BAAS_ Luister jij naar podcasts?

Ik ben geen fervent podcastluisteraar! Binnenkort ben ik zelf wel te horen in een podcastaflevering van “Clever Girls” van Julian De Backer.


BAAS_ Probeer je op een manier jezelf nog meer uit te dagen?

Door regelmatig dingen bij te leren, zoals ik afgelopen jaar heb gedaan door middel van bijscholingen en opleidingen. De volgende uitdaging is de dingen die ik heb bijgeleerd te integreren in mijn ondernemerschap.


BAAS_ Waar zie jij jezelf staan over 5 jaar?

In een ideale wereld heb ik mijn kunstenaarschap tegen dan meer uitgebouwd en kan ik op z’n minst gedeeltelijk leven van mijn kunst en dus wat meer eigen werk verkopen, maar ik besef ook dat dit geen vanzelfsprekendheid is en dat ik hier nog hard voor zal moeten werken. Momenteel voelt dit dan ook meer aan als een droom dan als een echt doel. Ik werk natuurlijk wel met die droom in het achterhoofd. Intussen wil ik gewoon blijven groeien als zelfstandige fotograaf en meer opdrachten binnenkrijgen. Graag zou ik tegen dan ook enkele vaste lessen in yogastudio’s en/of sportscholen geven. Misschien dat ik nog extra teacher trainings volg zodat ik ook andere soorten yoga kan geven en dus mijn aanbod kan uitbreiden.


BAAS_ Kan je van je onderneming leven?

Momenteel nog niet. Het liefst zou ik ergens in dienstverband deeltijds willen werken, en mijn zelfstandige activiteit naar bijberoep omschakelen. Als ik dan deeltijds werk heb ik nog ruim genoeg tijd om mijn zelfstandige activiteit te onderhouden en zo te blijven groeien, zodat ik hopelijk op termijn weer terug kan schakelen naar zelfstandige in hoofdberoep en er wél van kan leven!


BAAS_ Welke skills moet voor jou een ondernemer hebben?

Een ondernemer moet wel over een degelijke portie doorzettingsvermogen beschikken en goed overzicht kunnen houden en plannen uitwerken. Starten als ondernemer is geen eitje, en kan snel

mis gaan als je snel ontmoedigt geraakt wanneer dingen niet meteen gaan zoals je had gehoopt, of wanneer je bedrijf even in een dipje geraakt, iets wat regelmatig kan gebeuren. Je moet dan rustig blijven en nadenken over hoe je het anders zou kunnen aanpakken en wat een volgende logische stap zou kunnen zijn. Iets afweten van reclame en marketing is hierin ook mooi meegenomen.


BAAS_ Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?

Deze week had ik een gesprek over ondernemen met één van mijn eigen yogaleraren. Ik twijfelde over een opportuniteit die zich had aangeboden maar dat ik twijfelde en nogal angstig was. Zij zei mij: “Je moet dat gewoon durven doen.” En ze heeft gewoon gelijk. Je moet dat gewoon doen! Met aanmodderen, angstig zijn en eeuwige twijfel win je niets. Je moet gewoon springen als je wilt weten of iets een goede keuze voor jou is. Het slechtste wat kan gebeuren is dat je beseft dat het toch niets voor jou is, en dan stop je ermee en ga je opzoek naar iets anders. Dat klinkt misschien negatief maar dat is het niet: Je bent een ervaring rijker én je weet meer over jezelf.


BAAS_ Heb je zelf nog tips voor jongeren die willen starten?

Als je de beslissing maakt om te starten: Ga er dan ook echt voor! Pak het niet halfslachtig aan. Dat is een fout die ik zelf gemaakt heb. Een goed afgelijnd plan hebben is wel degelijk nuttig en je hebt er ook een goede houvast aan voor als je even niet meer weet hoe je verder moet. Onderschat ook het nut van netwerken niet. Probeer jezelf naar buiten te brengen en wees aanwezig op events die iets te maken hebben met jouw sector. Knoop een gesprek met de aanwezige mensen want daar kunnen altijd interessante ontwikkelingen uit voortkomen. Leer jezelf aan hoe je gebruik moet maken van social media en welke manier het beste werkt voor jou en je bereik. Experimenteer, en wees niet bang voor tegenslagen, die horen erbij. Blijf dan ook gewoon doorzetten. Maar vooral, geniet er ook van. Het is zo waardevol om te kunnen doen wat je graag doet!


INSTAGRAM_ Demi Cauwenbergh

 

TAKEOFFANTWERP_ is een initiatief van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, in samenwerking met stad Antwerpen, UAntwerpen, KdG Hogeschool, AP Hogeschool, Antwerp Maritime Academy (HZS), Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en SINC. VLAIO ondersteunt dit ecosysteem. #jongondernemen


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page