top of page

INTERVIEW_ FUTIRE


Marie Laska (27) studeert KMO-management én heeft haar eigen onderneming. Met FUTIRE probeert ze gebruikte materialen een nieuw leven te geven, zodat ze niet op de afvalberg terecht komen. Momenteel recycleren ze versleten autobanden. Door ze te hergebruiken kunnen ze ingezet worden als geluidsisolerend materiaal.


BAAS_ Dag Marie! Stel jezelf eens voor.

Mijn naam is Marie Laska en bijna acht jaar geleden ben ik van Albanië naar België gekomen om te studeren. Al van kleins af aan, had ik een gevoel dat ik iets groots moest doen. Ik wilde altijd economisch onafhankelijk zijn en iets doen wat belangrijk was voor de maatschappij. Business Management studeren was de juiste keuze voor mij omdat ik een bredere kennis kreeg van alles wat betreft bedrijven die de grootste impact hebben op de planeet, mensen en milieu. Het laatste jaar is maatschappelijk verantwoord ondernemen voor mij een belangrijke term geworden. Ik kom van een land waar afval van Europa wordt gedumpt en waar je jongeren ziet die in de afvalvelden afval verzamelen en sorteren om geld te verdienen. Dit is een pijnlijke realiteit in veel ontwikkelingslanden en dat wil ik veranderen.


Mijn passie voor duurzaamheid wil ik gebruiken om met mijn kennis en ervaring een betere toekomst te maken voor de toekomstige generaties. FUTIRE is een project dat ik twee jaar geleden ben begonnen. Vorig jaar heb ik een presentatie voor SINC Accelerator gedaan waar ik de mogelijkheid heb gekregen om het Stand Up Bryo traject te volgen. Verder heb ik deelgenomen aan het programma Start Up @ Campus bij Karel de Grote Hogeschool waar ik een van de twee winnaars ben geworden, wat wil zeggen dat ik volgend academiejaar support, coaching en advies krijg van twee coaches van de KdG. Na Stand Up van Bryo, kan ik nu het traject Start Up Bryo volgen, een jaarprogramma van coaching en advies van VOKA. Dit jaar ben ik ook ingeschreven bij The Break Fellowship waar ik een van de 280 ondernemende vrouwen ben die gekozen zijn uit 1024 kandidaten. Voor 28 dagen gaan wij in Spanje advies en coaching krijgen.


BAAS_ Wat een heerlijke introductie! Hoe heeft jouw onderneming zich ontwikkeld?

In het eerste jaar heb ik Informatica gestudeerd. Tijdens de IT beurs, Fosdem in Brussel, had iemand mij de vraag gesteld of ik een IT bedrijf zou opstarten in Albanië moest ik daar terug naartoe gaan. Die vraag heeft lang in mijn hoofd gezeten omdat ik eigenlijk geen idee had hoe ik dat kon doen. Voor mij was het duidelijk dat ik naar Business Management moest opstappen. Tijdens het eerste semester heb ik het vak Business Modeling & Ideation gevolgd waar we een duurzame oplossing moesten vinden voor een bestaand probleem. We hadden het probleem van bergen versleten autobanden gekozen en zijn op zoek gegaan naar een duurzame oplossing. Geluidsisolatie is niet de eerste oplossing dat je zou bedenken om met versleten autobanden te maken maar dat is een goede richting geweest om ‘out of the box’ te denken. Onze visie : “Waste is no longer the end but the starting point for new products.” Onze missie: “Soundproof with FUTIRE for an ecological future.” Mijn einddoel is om mindsets te veranderen over hoe we met afval omgaan. Momenteel is het nog steeds een project waar ik hard aan het werken ben om er zo een succesvolle onderneming van te maken.

BAAS_ Welke skills uit je studies neem jij mee?

De skills die ik wil meenemen gaan gepaard met hetgeen dat ik over leiderschap heb geleerd. Als manager en ondernemer moet je altijd denken over wie jouw team is en hoe je hun het beste kan leiden tot de beste resultaten.


BAAS_ Wat vind je het leukste aan het ondernemen?

Netwerken! De laatste maanden heb ik veel moeten netwerken en dat is fantastisch want je leert uit de ervaring van de anderen. Feedback is ook heel belangrijk en dat krijg je constant, en als dat niet zo is kun je het altijd achteraf vragen. Ondernemen is nieuw voor mij en eerlijk gezegd dacht ik nooit dat ik dit pad zou nemen. Hier ben ik vandaag, gepassioneerd en overtuigd, dat er geen andere pad is voor mij.


BAAS_ Wat vind je minder leuk?

Soms je hebt veel ideeën en wil je heel veel doen maar focus is heel belangrijk. Ik krijg constant de feedback dat ik keuzes moet maken. Voor deze reden krijg je niet altijd het antwoord dat je verwacht had. Een goed advies is dat als je gaat presenteren, of met iemand je ideeën gaat delen, je goed moet aanvoelen wat ze zouden willen weten. Dit is ook belangrijk om op deze manier jouw pitch aan te passen van persoon tot persoon. Het is tricky in het begin maar je leert veel onderweg.


BAAS_ Heb jij een rolmodel?

Ik heb niet echt een rolmodel. Voor mij is elke persoon die onderneemt een rolmodel op zich. Iedereen heeft een andere ervaring waaruit ik iets kan bijleren.

BAAS_ Welke apps op je smartphone zijn onmisbaar?

Een ondernemer moet goed georganiseerd zijn. Asana is een app dat ik veel gebruik om mijn taken en deadlines gecontroleerd te houden. Forest is een andere app dat ik gebruik als ik echt moet focussen en werken aan een specifieke opdracht. Insight Timer als ik tijd moet nemen om te relaxeren en mediteren. En Canva voor mijn creativiteit en mooie presentaties.


BAAS_ Zijn er bepaalde boeken die je zijn bijgebleven?

“Generatie Nu” van Lauren Sharkey & Manjit Thapp is een boek dat ik recentelijk heb gelezen. Er zijn 52 inspirerende jonge vrouwen die nu het verschil maken. Het was een bron van inspiratie om als vrouw te blijven doorgaan en vechten voor mijn idealen en mijn visie voor de toekomst. Echt een aanrader.


BAAS_ En podcastst?

Think fast, Talk fast: Communication techniques. Ik geloof dat de manier hoe je dingen zegt soms meer krachtig zijn dan wat je inhoudelijk zegt. Bij deze podcast heb ik veel geleerd waar ik vandaag de dag gebruik van maak bij mijn presentaties, én het werkt.


BAAS_ Probeer je op een manier jezelf nog meer uit te dagen?

De laatste tijd gebruik ik een mindset dat heel uitdagend is voor mij maar ik krijg fantastische resultaten. “Go even if you are tired and dare to share your vison and opinion and don’t have expectations from anybody or anything!” Wat ik ermee bedoel is om naar netwerk events te blijven gaan, ook als ik moe ben of geen zin heb. Ik probeer geen verwachtingen te hebben en durf te spreken tegen mensen die ik niet ken. Ik zweer het, deze mindset heeft me al de beste conversaties gebracht en ik blijf het doen. Als je verlegen bent zoals ik, zet dan een doel op om bijvoorbeeld met ten minste drie mensen te spreken. Dat gaat de deur openzetten tot succes.


BAAS_ Waar zie jij jezelf staan over 5 jaar?

Over 5 jaar wil ik dat mijn onderneming succesvol is en dat ik een impact heb gemaakt in de maatschappij met mijn missie en visie.

BAAS_ Heb je op dit moment personeel?

Momenteel ben ik alleen maar ik ben een investeerder en productontwikkelaar aan het zoeken die samen met mij de isolatiemarkt wil innoveren.


BAAS_ Welke skills moet voor jou een ondernemer hebben?

Leiderschap, discipline, openheid en hard werken.


BAAS_ Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?

Fight for what you believe in and don’t give up! It’s only going downhill before you can go up! Het pad dat ik heb gekozen is een rollercoaster waarbij je angstaanjagende en ongelooflijke mooie momenten bij ervaart.


BAAS_ Heb je zelf nog tips voor jongeren die willen starten?

Work hard, play hard!


INSTAGRAM_ FUTIRE

WEBSITE_ FUTIRE

 

TAKEOFFANTWERP_ is een initiatief van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, in samenwerking met stad Antwerpen, UAntwerpen, KdG Hogeschool, AP Hogeschool, Antwerp Maritime Academy (HZS), Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en SINC. VLAIO ondersteunt dit ecosysteem. #jongondernemen


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page