top of page

INTERVIEW_ Studio Idem Dito


De goedlachse tweeling, Lore & Lotte (24), hebben een grote passie voor grafische vormgeving die ze vertalen met hun onderneming “Studio Idem Dito”. Met een diploma grafische/digitale media en mediatechnologie op zak werken ze in dienst in hoofdberoep, in combinatie met hun onderneming in bijberoep.


BAAS_ Dag Lore & Lotte! Hoe is jullie onderneming ontstaan?

Lotte: “De ondernemerszin ontstond al in het middelbaar door activiteiten te organiseren voor onze lokale jeugdbeweging. Daarnaast ontwierpen we ook affiches voor verschillende evenementen zoals een wafelenbak, fuiven, ... En eigenlijk startte deze misschien zelfs nog vroeger. Tijdens familiefeesten knutselden we steeds tekenen en schilderijen en hingen we deze omhoog in onze ‘toonzaal’. Alle familieleden mochten dan komen kijken en betaalden een klein zakcentje.” Lore: “Deze ondernemerszin groeide meer en meer in het Hoger onderwijs. We kregen steeds meer vragen van kennissen en vrienden om grafische opdrachten uit te werken en toen is de beslissing

gevallen. Als we het doen, dan doen we het meteen goed. Meteen nadat we zijn afgestudeerd is Studio Idem Dito ontstaan.”


BAAS_ Valt het mee om als zussen te ondernemen? Hebben jullie soms onenigheden?

Als tweeling hebben we bijna heel onze schoolcarrière samen in de klas gezeten, met uitzondering van de laatste drie jaren van het middelbaar onderwijs. Het is vooral tijdens onze studie in het hoger onderwijs, grafische en digitale media, duidelijk geworden dat we een goed team kunnen vormen. In de richting Grafimediatechnologie kregen we veel opdrachten en deadlines. We werkten dan vaak samen aan een project en we vullen elkaar hierin goed aan. Dus op dat vlak was het niet nieuw voor ons om als zussen samen te werken.


BAAS_ Komen jullie altijd overeen?

We komen zeker op de meeste vlakken overeen. Het is zo dat we onze taken heel goed verdeeld hebben waardoor we ook een transparant beeld hebben van wie wat doet binnen ons bedrijf. Het komt natuurlijk wel eens voor dat de ene een andere kijk heeft op iets, maar dan proberen we dit met overleg op te lossen. En vaak komen we dan wel tot een punt dat we allebei tevreden zijn de het uiteindelijke beslissing (lacht). Het zijn vooral op dagen dat we weinig slaap hebben, dat er eens gekibbeld kan worden, maar uiteindelijk kennen we elkaar goed genoeg daarvoor en kunnen we er achteraf nog om lachen.


BAAS_ Kwamen jullie als kind al zo goed overeen?

Als kind speelden we enorm veel samen, misschien omdat we een tweeling zijn nog meer dan andere broers en zussen.

We konden ons uren amuseren met buiten spelen en nieuwe dingen ontdekken. We hebben ook altijd samen in de jeugdbeweging gezeten en deden dezelfde hobby's waardoor we wel echt een sterke band hebben. We kennen elkaar door en door.


BAAS_ Welke valkuilen zijn jullie tot hiertoe al tegengekomen?

Lotte: “Als we teruggaan naar de periode op de schoolbanken, dan hadden we graag als studentondernemer aan de slag gegaan, dit hebben wij helaas niet gedaan. Als je een passie hebt voor het ondernemen kan je hier namelijk best zo snel mogelijk werk van maken. Op die manier heb je veel tijd om te leren, te groeien en om te netwerken. Wanneer je dan de keuze moet maken om naar bijberoep of hoofdberoep te gaan, dan is de ‘testfase’ voorbij en heb je een voorsprong gemaakt. Dan weet je hopelijk ook wat je het liefste doet en waarvan je gelukkig wordt als ondernemer.”

BAAS_ Was het moeilijk voor jullie om de sprong te wagen?

Lore: “Als perfectionisten was de stap om zelfstandige in bijberoep te worden niet zo evident. We zijn soms eeuwige twijfelaars. De sprong in het onbekende is spannend. Maar het was wel de beste keuze die we konden maken. We gingen onze dromen achterna en hebben er nog geen seconde spijt van gehad.”


BAAS_ Welke aspecten uit jullie studietijd gebruiken jullie tijdens het ondernemen?

Lotte: “We hebben beide tijdens onze eerste stageperiode een fictief bedrijfje mogen opstarten met 7 andere studenten. Mijn bedrijfje was onder de naam 51 graden Noord en dat van Lore onder de naam Studio Ahead. We werkten met onze groepjes een volledige huisstijl uit, zochten naar klanten en mochten voor één maand fictief al onze opdrachten inplannen, uitwerken, factureren, etc.” Lore: “Hierdoor leerden we van andere ondernemers de kneepjes van het vak, dit tijdens een wekelijks workshop-moment. Ons kantoor vond ook plaats in een bestaande onderneming waardoor we van hen ook dagelijks tips en tricks kregen. We leerden communiceren in een groep, maar ook met onze klanten hadden we wekelijkse vergaderingen en meetings. Mijn zus en ik waren allebei projectmanager alsook grafische vormgevers binnen het bedrijf.” Lotte: “Deze stage vonden we beide hemels om te doen. We voelden de ondernemerszin steeds meer en meer kriebelen.”


BAAS_ Wat vinden jullie het leukste aan het ondernemen?

Lotte: “Je kan zoveel bijleren op verschillende vlakken met vallen en opstaan. Als ondernemer neem je lessen mee die je ook in het dagelijkse leven kunt gebruiken. Door deel te nemen aan netwerk- evenementen leer je nieuwe mensen kennen. Je komt ook regelmatig op plaatsen waar je normaal nooit zou komen. We kunnen zo nog wel even doorgaan (lacht)...


BAAS_ Halen jullie inspiratie uit bepaalde rolmodellen?

Lore: “Als tieners keken we allebei regelmatig naar YouTube-video’s van bekende Nederlandstalige vloggers. Denk aan Bij Bonnie, Lifestylespot, VeraCamilla, de Huismuts, Tonya Mas... we keken vooral op naar het feit dat ze zelfstandig waren en op een creatieve manier hun content deelden.


BAAS_ En uit podcasts?

Lotte: “Wij houden echt van podcasts! Enkele aanraders: Céline De Roeck over lanceren, Justine Seynhaeve Podcast, Studio Sociaal de podcast, House Of Mindstyle de podcast, Elke dag vakantie, Onbespreekbaar, Your Inner Glow, Follow your bliss, tot later, BLIS de podcast, Meer doen in minder tijd podcast, de volksjury,...


BAAS_ Welke apps op jullie smartphone zijn onmisbaar?

Lotte: “Waze! Om de snelste weg te vinden naar alle drukkers en onze klanten (lacht).” Lore: “Daarnaast ook alle sociale media apps, alsook Canva, Lightroom, Wix owner, Kobo E-reader en Spotify.”


BAAS_ Proberen jullie op een manier jezelf nog meer uit te dagen?

Lore: “Jezelf blijven uitdagen brengt je op termijn tot een hoger niveau. Ondernemen is vooruitgaan, mee zijn met de nieuwe trends en uniek naar voor komen. Het blijft ook interessant en veelzijdig door jezelf uit te dagen en nieuwe dingen te ontdekken. Soms moet je keuzes maken in het onbekende zoals van bijberoep naar hoofberoep omschakelen of cursussen volgen met onbekende mensen of spreken voor een groep. Het zijn allemaal uitdagingen die we steeds opnieuw aangaan.”


BAAS_ Waar zien jullie jezelf over 5 jaar staan?

Lotte: “Over vijf jaar genieten we beide van het leven als ondernemer in hoofdberoep. We mogen dagelijks aan projecten werken die we graag doen, hebben genoeg tijd voor ontspanning en zorgen ervoor dat er enkele maatschappelijke taboes bespreekbaar gemaakt worden aan de hand van grafische uitwerkingen.”

BAAS_ Werken jullie samen met partners?

Lotte: “We werken samen met een social media expert waarmee we maandelijks een meeting hebben. Willow.Co helpt ons om een overzicht te bewaren en deelt ons de nieuwste tips en tricks op social media en heeft een platform waarop we alle posts kunnen inplannen.


BAAS_ Kunnen jullie van Studio Idem Dito leven?

Lotte: “Momenteel kunnen we niet van onze onderneming leven omdat we deze uitoefenen in bijberoep. Lore gaat als eerste de sprong wagen naar hoofdberoep. Na overleg met de boekhouder en voldoende opdrachten op de planning te hebben staan, is deze stap mogelijk. Ze zal in de toekomst dus leven van de onderneming. Later dit jaar of begin volgend jaar willen we graag beide volledig zelfstandige in hoofdberoep zijn.”


BAAS_ Welke skills moet voor jullie een ondernemer hebben?

Lore: “Een ondernemer moet een beetje van alle markten thuis zijn, maar moet ook zaken uit handen durven geven om zo tot het beste resultaat te komen. Communicatie is een van de belangrijkste factoren voor ons. Ook netwerken heeft ons op korte tijd vooruitgeholpen. Door in gesprek te gaan met andere ondernemers leer je nog meer de kneepjes van het vak en kan je struggles & wins delen.”


BAAS_ Wat is het eerste dat jullie doen als jullie opstaan? Hoe ziet een gemiddelde dag eruit?

Lore: “Onze dag begint vaak met een ochtendwandeling. Hierin vinden we rust en daardoor kunnen we efficiënter aan de dag beginnen. Verder volgt er vaak ook e-mails bekijken en de sociale mediakanalen opvolgen die we beheren. Momenteel hebben we ook nog ons hoofdberoep dus daar moeten we ook naartoe (lacht). Lotte: “Als de werkdag erop zit komen we thuis en zijn we vaak bezig voor Studio Idem Dito. We hebben een planning met hoofdtopics die elke dag zouden moeten gebeuren. Op maandag werken we bijvoorbeeld aan grafische opdrachten, op woensdag zijn we vrij, op donderdag gebeurt er wat administratie en werken we aan onze eigen social media kanalen. Op deze manier proberen we ervoor te zorgen dat er wat structuur komt in onze dagen en zo weten we vooraf beter waar we die dag voorstaan.”


BAAS_ Komen jullie uit een ondernemersfamilie?

Lotte: “Gek genoeg zijn onze beide ouders geen ondernemers. Maar wanneer je terug in de tijd gaat kijken begon het al bij onze overgrootouders. Die hadden langs de kant van ons papa een rozenkwekerij en een bloemenwinkel en langs de kant van ons mama had men een kruidenierswinkel.” Lore: “Langs beide kanten zijn er nu nog steeds ondernemers in de familie. Gaande van een motorlandbedrijf, freelancers, makelaars, HSP-coach, grafische vormgever tot een slager, fotograaf, kappers,... Je kan dus wel zeggen dat het ondernemen in de familie zit.”


BAAS_ Waar dromen jullie van voor de toekomst?

Lore: “Vroeger droomden we altijd van een eigen koffiezaak met printshop erbij. Deze droom is iets meer opgeborgen maar zeg nooit, nooit. We willen vooral blijven groeien met Studio Idem Dito. Zo kunnen we hopelijk zelfstandige zijn in hoofdberoep.”


BAAS_ Welke goede raad hebben jullie voor jonge mensen die aan het begin van hun ondernemerscarrière staan?

Lotte: “Informeer je goed over welke ondernemingsvormen er zijn, ga naar een sociaalsecretariaat en leg jouw ondernemersverhaal uit, sluit je bijvoorbeeld aan bij BAAS en krijg de juiste coaching volgens jouw ideeën die je op tafel hebt liggen. Zo krijg je meer richting en weet je duidelijker welke stappen er genomen moeten worden om van je dromen werkelijkheid te maken.” Lore: “Laat je ook niet ontmoedigen door familie en vrienden. Zij hebben vaak goedbedoeld advies, maar op ondernemersvlak weet niet altijd iedereen raad. Omring je met een fijn netwerk dat je support en de juiste ondersteuning geeft. Je bent nooit alleen als ondernemer.”


BAAS_ Wat is het beste advies dat jullie ooit hebben gekregen?

Lore: “Het beste advies is vooral dicht bij jezelf blijven staan. Kiezen voor jezelf is niet altijd egoïstisch. Je gaat hierdoor sneller keuzes maken die voor jou het beste zijn en je minder laten leiden door de stem van anderen. Ook een fijne routine is belangrijk. Zorg voor voldoende slaap, beweging en vrije tijd voor jezelf. Als ondernemer blijf je soms maar doorgaan, en vergeten we soms voor onszelf te zorgen. Zelfzorg is het begin van alles.”


BAAS_ Hebben jullie een gouden tip voor mensen die van passie hun beroep willen maken?

Lote: “Gewoon doen!! Wanneer je iets echt graag doet dan moet je er gewoon voor gaan. Mocht het uiteindelijk toch niet uitdraaien zoals verwacht of heb je later een nieuwe passie, dan heb je het in ieder geval wel geprobeerd en dat kan niemand nog van je afnemen!”


BAAS_ Hebben jullie om af te sluiten ook een quote die jullie motiveert?

Samen: “Wie niet waagt, wie niet wint! Dromen, durven, doen!”


INSTAGRAM_ Studio Idemdito

 

TAKEOFFANTWERP_ is een initiatief van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, in samenwerking met stad Antwerpen, UAntwerpen, KdG Hogeschool, AP Hogeschool, Antwerp Maritime Academy (HZS), Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en SINC. VLAIO ondersteunt dit ecosysteem. #jongondernemen0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page