CAMPUS TOUR_ KdG Hogeschool


Op deze tweede dag van de campustour was Campus Groenplaats van de Karel de Grote Hogeschool de sfeervolle achtergrond van onze kennismaking met enkele interessante student-ondernemers en hun verhalen. Opnieuw voorzag SINC ons van een getalenteerde host: dit keer was het aan Nieke van der Burgh, naast gastvrouw van dienst ook marketing manager bij de studentenorganisatie. De bakfietsen werden voor de gelegenheid gezellig binnen geplaatst voor een heus tv-studiogevoel en al snel kwamen de eerste gasten aangelopen.


Twee vrolijke kerels namen plaats aan de bakfiets: Ian en Nick Stuyts. Zij richtten samen Straddle op: een systeem dat van a tot z jouw beleggingen regelt. Je kan dus zomaar rijk worden wanneer je je geld aan hen toevertrouwt.


Nick startte Straddle oorspronkelijk alleen, maar miste nog kennis over de nodige software voor de applicatie. Toen kwam Ian op zijn pad, ingehuurd als freelancer. “We hebben het aan de hogeschool te danken dat we elkaar ontmoet hebben. De school heeft ons samengebracht om onze talenten samen te smeden tot een succesvol bedrijf.” Intussen zijn ze volwaardige partners.


De komende tijd hebben ze nog wel wat nieuwe ideeën voor toekomstige producten, zoals bijvoorbeeld het handelen in goud. Maar echt een tijdlijn voor ogen houden, willen ze niet: “We willen de veiligheid bewaren en niks overhaasten. Op basis van ons succes zullen we zien wat we nog kunnen doen.”


Straddle is niet enkel een applicatie, maar ook een service. “We begeleiden de gebruiker en leggen de volledige werking uit. Ze kunnen op beide oren slapen: hun centjes worden goed besteed.”
Vicky van Bouwel, onder andere verantwoordelijk voor het ondernemerscentrum bij KdG, kwam ook langs bij Nieke. Het voornaamste doel van het ondernemerscentrum is om ondernemerschap bij alle studenten te brengen. Intussen telt het centrum al 140 student-ondernemers uit allerlei verschillende richtingen, en dat getal groeit jaar na jaar.


“Onze aantallen blijven groeien, en ik denk wel dat dat komt door onze coaching. We proberen een sterk team van coaches samen te stellen. De studentencoaches zijn voornamelijk docenten met ondernemersskills, aangevuld met externe coaches uit het bedrijfsleven.” Maar het ondernemerscentrum doet niet enkel aan coaching. Ook met specifieke vragen kunnen de student-ondernemers bij hen terecht. Het centrum brengt de studenten ook samen, zodat ze van elkaar kunnen leren. “De ene student is namelijk meer marketinggericht, terwijl de andere meer technische kennis heeft.”


Al het goede dat Vicky en haar collega’s leerden uit de pandemie, nemen ze mee naar het campusleven vandaag. “Maar het persoonlijk contact is zo belangrijk en we zijn zo blij dat het weer gezellig druk is op de campus. Mensen die kiezen voor het onderwijs krijgen meestal energie uit contacten met mensen. We hebben het zo gemist!”


Naar de toekomst toe wil het ondernemerscentrum blijven groeien in aantallen. “Met zo veel talent op de verschillende campussen, zou het mooi zijn als we meer kruisbestuiving krijgen. Denk maar eens aan alle maatschappelijke problemen die we samen zouden kunnen oplossen.”


Lindeke, studente KMO management, speelt een thuismatch vandaag: zij studeert aan Campus Groenplaats. Dit academiejaar kiest ze ervoor om, in plaats van stage te lopen bij een bedrijf, een eigen bedrijf te starten. Sarabi was geboren.


Sarabi wordt een skincarebedrijf voor mannen en vrouwen. “Gezichtsverzorging is iets waar ik zelf graag mee bezig ben, dus dat lag in de lijn van mijn interesses.” Lindeke zal opstarten als pure e-commerce, maar heeft wel plannen voor een fysieke verkoop. “Een pop-upstore lijkt me sowieso wel interessant, net zoals mobiele verkoop. Ik wil klein beginnen om dan goed te groeien.” De webshop zou wel van in het begin internationaal gericht zijn.


Voor een grote tijdsbesteding is Lindeke niet bang: “Tijdens mijn stageperiode heb ik alle tijd om aan mijn bedrijf te werken.” Ze heeft er zin in.
We blijven in de huidverzorging met Selma die haar eigen bedrijf opstartte middenin de pandemie: Renewing Skin.


“Het opstarten tijdens corona was niet gemakkelijk. Maar anderzijds had ik zoveel tijd door thuis te zitten dat ik dacht: nu ga ik het doen. Ik had de kans om alles stap voor stap te finetunen. Bovendien stond ik er niet alleen voor: mijn papa is zelfstandige en was een grote steun en ook KdG bleef me aanporren zodat ik er echt voor moest blijven gaan.”