top of page

Dé talkshow rond afstuderen & opstarten als zelfstandige was een succes!

27 mei 2020: de zon scheen op het terras van TAKEOFFANTWERP en iedereen zag dat onze immer goedgeluimde gastheer Mathias Mallentjer er veel goesting in had: de eerste online startersessie!


Normaal gezien zouden we allemaal uitgenodigd zijn op een fysieke startersessie, zodat de studenten netjes konden afstuderen en nadien starten met hun eigen onderneming, maar helaas strooide COVID-19 roet in het eten. Niet getreurd: TAKEOFFANTWERP maakt de digitale omslag en zorgt er op die manier voor dat de dromen van deze ambitieuze studenten toch door kunnen gaan.Mathias verzamelde verschillende gasten rond zijn digitale tafel. De eerste was Yanuka Moniaga, een jonge vrouw die gebeten is door sport en personal training en niet gewacht heeft met afstuderen voor ze begon te ondernemen. Ze beheert Yanuka Personal Training en heeft een heuse fitness gebouwd in haar garage, waar ze mensen begeleidt naar een fittere versie van henzelf. Ze geeft graag enkele ondernemingstips mee uit haar eigen praktijk: “Laat je op tijd bijstaan door mensen die je kunnen helpen, zodat je dingen uit handen kan geven. Dat kunnen mensen zijn die dicht bij je staan, zoals vrienden en familie, maar ook mensen van buitenaf. Die moet je dan misschien betalen, en dat zal wat raar voelen in het begin, maar als je dat doet kan je je bezighouden met wat voor jou belangrijk is.”


Via een blind date (je hoort het goed; er wordt dan ook gefluisterd dat Mathias wel eens de nieuwe Ingeborg zou kunnen zijn) werd Yanuka gekoppeld aan Nathalie Put, niet alleen verantwoordelijke voor de starters bij SBB Accountants & Adviseurs, maar ook ondernemer in bijberoep. Zij is het volmondig eens met Yanuka: “Laat je bijstaan door experts.” De twee waren het wel meer met elkaar eens. Zo hadden ze allebei moeite met plannen, aangezien ze zo veel verschillende zaken combineren. En ook in Nathalies uitspraak “Als je zin hebt om te ondernemen, moet je dat gewoon proberen” kon Yanuka zich volledig vinden. De dames leerden heel wat van elkaar bij en konden elkaar bekrachtigen waar nodig. Zijn hier nieuwe vriendinnen opgestaan?De twee volgende gasten van Mathias waren Suzy Didden en Barbara Standaert. Suzy is startersbegeleider bij Stad Antwerpen en Barbara is zelfstandig interieurarchitect. In de blind date leerden ze elkaar wat beter kennen. “Wat kan je niet kopen met geld? Tijd en geduld”, zo klonk het. Al zijn er wel trucjes te vinden om meer tijd te kopen, zo blijkt, want Barbara luistert webinars op x2.5! Suzy kijkt uit naar terrasjes met een Duvel en vrienden. En eens goed gaan dansen. Daar kon Barbara zich ook volledig in vinden. Beide dames geloven sterk in failing forward. “Proberen is leren”, zo stelt Suzy. “Ondernemen? Gewoon doen. En erover praten met mensen. Zo krijg je constant feedback en daar leer je superveel uit”, vindt Barbara.


Het is ongelooflijk straf dat Barbara vrij snel in hoofdberoep zelfstandig geworden is en Mathias was dus heel nieuwsgierig naar hoe ze dat gedaan heeft. “Mijn ouders hebben me altijd heel goed gesteund, maar zeiden toch dat ik een jobaanbieding moest aannemen omdat ik er veel van zou leren. Dat was ook zo, maar ik ben toch heel blij dat ik mijn eigen ding ben beginnen doen.” Antwerpen is sowieso een bruisende stad, dus het kon niet anders dan dat Barbara en Suzy elkaar al eens ontmoet hadden. Er kwamen tijdens de livestream ook enkele vragen van kijkers, waarop Suzy meteen goede antwoorden kon geven. Zo had ze een heleboel ideeën voor fijne netwerkevenementen en webinars met interessante tips en tricks en kon ze handige feedback geven over het omzetten van een idee naar een concept. Op 23 juni zit Suzy ook in een virtueel kamertje tijdens ons webinar om nog meer vragen te beantwoorden, schrijf je dus zeker in via takeoffantwerpen.be.Na deze twee inspirerende starters en professionele experts, was het helaas al tijd voor de laatste twee gasten. Via de blind date ontmoetten Marc Hellemans van Xerius en Yindra Cox van Maurice Bar Chapel elkaar. “In het opstarten van een zaak heb je doorzettingsvermogen nodig”, stelt Yindra. “Nu met die hele coronacrisis is het duidelijk dat je als ondernemer moet doorzetten en niet opgeven.” Marc vertelt dat hij de afgelopen weken veel in Zoomsessies zat met studenten die willen weten hoe ze de opstart van hun zaak moeten aanpakken. Normaal gezien doet hij dit ter plaatse op de verschillende hogescholen en universiteiten, maar gelukkig heeft de overgang van fysieke naar online begeleiding de studenten niet afgeschrikt om te ondernemen.


“Wat je graag doet, doe je goed. Denk niet dat je alles alleen kan, maar omring je met de juiste mensen”, vertelt Marc. “Laat je niet afschrikken door iets wat je niet kan omdat je het niet op school hebt geleerd”, vult Yindra aan. “Er is altijd iemand die het wél weet.”

Mathias kijkt al uit naar de heropstart van de horeca: “Ze weten dat ze alleszins op mij kunnen rekenen.” Hij is benieuwd naar hoe Yindra gestart is. “Mijn ouders zijn ook zelfstandig, dus het heeft er altijd wel wat ingezeten.” Ze herinnert zich nog goed de dag dat ze haar ondernemingsnummer ging aanvragen: “Dat vergeet je niet snel!”


Marc zal ook een virtuele kamer hosten op 23 juni. “Kom langs en kom met je vragen uit je kot. Schrijf ze gerust op en gooi ze nadien naar onze kop”, lacht hij. Geluk komt voort uit wat je doet, aldus Marc. Hij combineert zijn eigen onderneming in antieke verlichting met zijn werk bij Xerius. Deze combinatie met werk en vrije tijd maakt hem gelukkig.

Yindra hoopt dat de mensen durven om op restaurant te gaan wanneer het weer mag. In tussentijd kan je alvast een cadeaubon kopen om haar te steunen. Die kan je dan gebruiken wanneer je komt ontbijten, brunchen of lunchen.

 

Inschrijven Webinar

Mathias sluit af: “Aan alle studenten: heel veel succes met de examens! En als je wil starten als zelfstandige, lig er niet van wakker. Dat komt in orde. Schrijf je in voor het starterswebinar op 23 juni en dan kom je alles te weten.”


Je inschrijven voor het webinar kan via www.takeoffantwerp.be/starten

 

Heb je de livestream nog niet bekeken? Dan heb je dit gemist:

- Hoe Mathias en Barbara Suzy lieten denken dat ze te laat was voor de livestream;

- Welke maatregelen Yindra voorziet voor de heropstart van Bar Maurice;

- Welke ruimte van het huis moest sneuvelen voor Nathalies bijberoep.


Bekijk hem hieronder opnieuw!


 

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page