top of page

INTERVIEW | Edith Lagrou, Drunken Sailor BoardgameEdith Lagrou (25 jaar) studeert én onderneemt als student-onderneemster. Een statuut dat enkele belangrijke voordelen biedt en daarom ook steeds meer en meer studenten aanspreekt. Na het BRYO-traject via Voka doorlopen te hebben richtte ze begin vorig jaar Drunken Sailor Boardgame op. Daarop volgde een succesvolle crowdfunding campagne op Ulule. Het resultaat? De productie van 1000 bordspellen en een eigen webshop die héél binnenkort live gaat!


Dag Edith! Bedankt om even tijd te willen maken voor BAAS. Laten we beginnen bij het begin: hoe ben je op het idee gekomen om een bord- en een drankspel te combineren?

Het idee voor Drunken Sailor Boardgame is in 2017 ontstaan tijdens een jongerenvakantie. Ik behoorde er mee tot de organisatie en we werkten op geregelde tijdstippen aan het onthaal of achter de bonnetjes. Na onze shift haastten de meeste van mijn collega’s zich typisch naar de camping om samen in te pilsen voor de optredens die er iedere avond plaatsvonden. Vaak waren we met een hele grote, diverse groep. Het leek me dus telkens een gemiste kans om elkaar na afloop van het werk niet ook wat beter te leren kennen. Die twee elementen, een drankspelletje en vragen aan de hand waarvan je elkaar beter leert kennen, wilde ik aan elkaar koppelen. Op die manier zouden we dus niet enkel goedgemutst richting de optredens vertrekken, maar kwam je bijvoorbeeld ook te weten wie van je vrienden ook al ’ns iets gestolen had. (lacht)


Wat was in jouw ondernemerstraject tot nu toe de grootste uitdaging?

Dan denk ik toch wel de financiering. In het begin heb je geld nodig zonder dat er meteen inkomsten tegenover staan. En dan moet je bereid zijn om risico’s te nemen. In mijn geval betekende dit €5000 voor onder andere een grafisch ontwerper, de registratie van de intellectuele eigendomsrechten en de productie van enkele prototypes die nodig waren voor de eerste fotoshoots. Hiervoor heb ik beroep moeten doen op mijn spaargeld. Gelukkig werk ik sinds mijn veertiende in een bakkerij. Ik wist dus wat hard werken was en had gelukkig al wel wat geld opzij gezet. Los daarvan helpt het dat mijn mama en mijn zus ook allebei ervaring hebben als zelfstandige. Dit maakt dat ik autonomie erg belangrijk vind. Ook als daar een financieel risico tegenover staat.


‘Ik vind autonomie erg belangrijk. Ook als daar een financieel risico tegenover staat.”

Waar staat Drunken Sailor Boardgame vandaag?

We lanceerden in het najaar van 2020 een succesvolle crowdfunding campagne op Ulule. We behaalden onze initiële doelstelling van €7000 en haalden zelfs €1400 meer op dan oorspronkelijk gedacht. Hierdoor hebben we onze eerste 1000 exemplaren in productie kunnen laten gaan. Daarvan werden er ondertussen al 125 stuks verkocht. Binnenkort gaat onze webshop live en er zijn ook gesprekken met bestaande webplatformen om de overige 875 exemplaren aan de man te brengen. We legden dus al een lange weg af, maar tegelijk ligt er ook nog heel wat werk op de plank!


Ging er met de ontwikkeling van Drunken Sailor Boardgame ook een heus marktonderzoek gepaard?

Goh, ik heb natuurlijk een heleboel drankspelletjes zelf al wel gespeeld. (lacht) Maar de meest opvallende vaststelling tijdens mijn desk research was toch dat er opvallend weinig bordspellen ontwikkeld worden voor de leeftijdscategorie 18 tot 25 jarigen. Dit terwijl iedereen als kind toch opgroeit met Vier Op Een Rij, Pictionary en Cluedo om later de draad weer op te pikken met De Kolonisten van Catan en Risk? Dat gat in de markt wilde ik opvullen.


Welke stappen heb je sindsdien ondernomen om te evolueren van een idee naar een spel dat ook effectief geproduceerd wordt?

In het begin was ik helemaal niet zeker of mijn idee wel goed genoeg was. Maar dankzij de vele positieve reacties uit mijn nabije omgeving ben ik uiteindelijk dan toch gaan aankloppen bij Voka. Bij hen volgde ik onder andere het BRYO traject. Ik leerde er het Business Model Canvas kennen en vond langzaam mijn weg in het ondernemersjargon. Begrippen als ‘cashflow’ en ‘USP’ zijn voor iemand zonder financiële achtergrond immers geen dagdagelijks taalgebruik. Daar moet je in het begin dus wel een beetje doorheen kunnen kijken. Naast de inhoudelijke kennis die ik er heb meegekregen sta ik nu ook sterker in mijn schoenen. Ik kan meepraten met collega-ondernemers over de belangrijkste concepten en val niet meteen achterover bij het zoveelste buzzword. Dit is ontegensprekelijk een voordeel wanneer je aan het netwerken bent.


Toen ik bij Voka terecht kwam stond het BAAS project nog in zijn kinderschoenen. Ik denk in ieder geval dat het goed is dat er zulke initiatieven bestaan om de opstap naar het ondernemerschap voor jongeren nog verder te verlagen. Want vaak is er aan goede ideeën en de wil om te ondernemen geen gebrek.


"Durf te vragen. Mensen delen graag hun inzichten en advies. En ook bij mij staat de deur altijd open."

Welke concrete voordelen biedt het statuut van student-ondernemer jou?

Ik behaalde al een Bachelor diploma Sociaal Werk, maar volg nu dus een lerarenopleiding om geschiedenis en gezondheidsopvoeding te mogen geven. Het is in combinatie met deze opleiding dat ik actief ben als student-ondernemer. Het statuut biedt de mogelijkheid om je lessenrooster vrijer in te plannen, lessen zelfstandig in te halen of examens te verplaatsen wanneer het moment conflicteert met een activiteit van je onderneming. Daarenboven ben je - en dat is voor de meesten de interessantste voorwaarde - vrijgesteld van sociale bijdragen wanneer je netto belastbaar inkomen lager ligt dan €7000 op jaarbasis. Studenten kunnen gebruik maken van het statuut tot het moment dat ze 26 jaar worden. Nadien vervallen de voordelen.


Welke van je talenten komen je het best van pas als onderneemster?

denkt na) Ik geloof in de eerste plaats mijn creativiteit. Niet in de arty crafty way, maar eerder als een manier om oplossingsgericht te denken. Ook wanneer dit betekent dat minder evidente paden bewandeld moeten worden.


Daarnaast ben ik best sociaal aangelegd en snel enthousiast te krijgen over mensen of dingen. Die twee eigenschappen komen me nu wel van pas wanneer ik anderen wil overtuigen van mijn idee.


Tot slot denk ik ook wel dat ik een doorzetter ben. En maar goed ook. Want zeker in de beginfase heb ik vaak kritiek gekregen van mensen die vonden dat ik anderen probeerde aan te zetten tot onverantwoord drinkgedrag.Hoe ging je met zulke commentaren om?

Gaandeweg heb ik een erg goede filter voor negativiteit ontwikkeld. Deze zet ik nog geregeld in, want criticasters heb je altijd en overal. Nu heb ik ook wel begrip voor hun argumenten hoor. Het is dus zeker niet zo dat ik alle kritiek blindelings wegwuif. Wel vind ik dat de verantwoordelijkheid bij de spelers van mijn spel ligt. Op dat vlak ben ik nogal liberaal ingesteld. Drankspelletjes bestaan al een eeuwigheid en ontstaan vaak spontaan. En ook het nuttigen van alcoholische dranken is - gelukkig maar - toegelaten en goed ingeburgerd in onze cultuur. Doen alsof beide niet (zouden mogen) bestaan vind ik dus wat hypocriet. Het enige wat ik heb gedaan is een oplossing bieden voor de vaak beperkte interactie die er tijdens zo’n drankspelletjes tot stand komt. Ik promoot dus allerminst plat dronkenschap. Wel probeer ik met mijn spel gesprekken een leuke richting te laten opgaan.


Zonder wie of wat stond je vandaag niet waar je nu staat?

(zonder aarzelen) Ik ben mijn mama ongelooflijk dankbaar! Ze is altijd in mij blijven geloven. Ik herinner me nog goed dat ze me, wanneer ik over iets twijfelde, vaak vroeg: “Wat is het ergste dat er kan gebeuren?” Deze vraag heb ik bewust of onbewust altijd meegedragen. Want inderdaad: zelfs als je denkt dat je niets meer hebt dan heb je toch nog altijd je glimlach. Het is die mindset die me, als ik er nu zo op terugkijk, ver heeft gebracht.


Wat zou je achteraf bekeken anders hebben aangepakt?

Da’s een moeilijke. Spontaan zou ik zeggen: samenwerken in een team. Hoewel ik kan rekenen op de steun van een heleboel vrienden en familie, en op mijn vriend die vaak als klankbord dient, biedt het samenwerken in een team toch een aantal voordelen. Zo hoef je je niet te verdiepen in sales, financiering én marketing wanneer je je omringt met mensen met complementaire competenties.


Ik besef wel dat dit een mes is dat aan twee kanten snijdt. Zo moet ik me tegenover niemand te verantwoorden. Da’s soms een voordeel als je snel wilt schakelen.


Nu zou ik iedereen hoe dan ook aanraden om raad te durven vragen. Mensen delen graag hun inzichten en advies. En ook bij mij staat de deur altijd open. Nu ietsje minder dan normaal, maar toch. (lacht)


Ik ben mijn mama ongelooflijk dankbaar! Ze is altijd in mij blijven geloven. ik herinner me nog goed dat ze me vaak vroeg: 'Wat is het ergste dat kan gebeuren?'

Waar sta je over vijf jaar?

Er zijn een heleboel ideeën voor productextensies en service modellen. Zo wil ik snel een levensgroot bord laten maken van 5 meter op 5 meter om dit te verhuren voor vrijgezellenfeesten. Dit biedt als voordeel dat er recurrente inkomsten staan tegenover een éénmalige productiekost. Deze meer service gerichte aanpak komt ook terug in een activiteit die we op 1 mei aan het MAS zullen organiseren. Veel kan ik er nog niet over kwijt, maar het belooft een educatieve namiddag te worden met de Stad Antwerpen en een verhaal over piraten en zeemanslieden in de hoofdrol!


Toegespitst op het bordspel zelf staat er een uitbreiding op de standaard versie met extra kaarten en nieuwe vragen op het programma. Net als een versie voor kinderen. Uiteraard zonder de bedoeling om er het drankaspect aan te koppelen.


Het spel zelf werd ook al vertaald naar het Engels. Het zou dus leuk zijn als minstens een deel van mijn klantenbestand binnenkort uit het buitenland komt.


Tot slot: welke goede raad heb je voor jonge mensen die aan het begin van hun ondernemerscarrière staan?

Geloof in jezelf! Ook wanneer anderen dit niet doen. En laat je vooral omringen door goeie mensen. Dit is allesbehalve evident. Ook ik voel me nog maar een half jaartje een echte onderneemster. Voordien hield ik mezelf klein door te geloven dat ik just another board game had gemaakt. Maar na onze succesvolle crowdfunding campagne vind ik dat Drunken Sailor Boardgame er staat.


Last but not least een tip die erg bruikbaar is in tijden van social media: kijk niet naar wat beter is, maar naar wat je zelf beter kan doen. Hierdoor leg je de verantwoordelijkheid om iets aan een (ongewenste) situatie te veranderen bij jezelf. Dit is een constructievere framing en het verkleint de kans op de ontwikkeling van negatieve gedachten.


Bedankt voor het gesprek en succes met de go-live van je webshop!


Interview: BAAS

______
0 opmerkingen

Comments


bottom of page