INTERVIEW | Edith Lagrou, Drunken Sailor BoardgameEdith Lagrou (25 jaar) studeert én onderneemt als student-onderneemster. Een statuut dat enkele belangrijke voordelen biedt en daarom ook steeds meer en meer studenten aanspreekt. Na het BRYO-traject via Voka doorlopen te hebben richtte ze begin vorig jaar Drunken Sailor Boardgame op. Daarop volgde een succesvolle crowdfunding campagne op Ulule. Het resultaat? De productie van 1000 bordspellen en een eigen webshop die héél binnenkort live gaat!


Dag Edith! Bedankt om even tijd te willen maken voor BAAS. Laten we beginnen bij het begin: hoe ben je op het idee gekomen om een bord- en een drankspel te combineren?

Het idee voor Drunken Sailor Boardgame is in 2017 ontstaan tijdens een jongerenvakantie. Ik behoorde er mee tot de organisatie en we werkten op geregelde tijdstippen aan het onthaal of achter de bonnetjes. Na onze shift haastten de meeste van mijn collega’s zich typisch naar de camping om samen in te pilsen voor de optredens die er iedere avond plaatsvonden. Vaak waren we met een hele grote, diverse groep. Het leek me dus telkens een gemiste kans om elkaar na afloop van het werk niet ook wat beter te leren kennen. Die twee elementen, een drankspelletje en vragen aan de hand waarvan je elkaar beter leert kennen, wilde ik aan elkaar koppelen. Op die manier zouden we dus niet enkel goedgemutst richting de optredens vertrekken, maar kwam je bijvoorbeeld ook te weten wie van je vrienden ook al ’ns iets gestolen had. (lacht)


Wat was in jouw ondernemerstraject tot nu toe de grootste uitdaging?

Dan denk ik toch wel de financiering. In het begin heb je geld nodig zonder dat er meteen inkomsten tegenover staan. En dan moet je bereid zijn om risico’s te nemen. In mijn geval betekende dit €5000 voor onder andere een grafisch ontwerper, de registratie van de intellectuele eigendomsrechten en de productie van enkele prototypes die nodig waren voor de eerste fotoshoots. Hiervoor heb ik beroep moeten doen op mijn spaargeld. Gelukkig werk ik sinds mijn veertiende in een bakkerij. Ik wist dus wat hard werken was en had gelukkig al wel wat geld opzij gezet. Los daarvan helpt het dat mijn mama en mijn zus ook allebei ervaring hebben als zelfstandige. Dit maakt dat ik autonomie erg belangrijk vind. Ook als daar een financieel risico tegenover staat.


‘Ik vind autonomie erg belangrijk. Ook als daar een financieel risico tegenover staat.”

Waar staat Drunken Sailor Boardgame vandaag?

We lanceerden in het najaar van 2020 een succesvolle crowdfunding campagne op Ulule. We behaalden onze initiële doelstelling van €7000 en haalden zelfs €1400 meer op dan oorspronkelijk gedacht. Hierdoor hebben we onze eerste 1000 exemplaren in productie kunnen laten gaan. Daarvan werden er ondertussen al 125 stuks verkocht. Binnenkort gaat onze webshop live en er zijn ook gesprekken met bestaande webplatformen om de overige 875 exemplaren aan de man te brengen. We legden dus al een lange weg af, maar tegelijk ligt er ook nog heel wat werk op de plank!


Ging er met de ontwikkeling van Drunken Sailor Boardgame ook een heus marktonderzoek gepaard?

Goh, ik heb natuurlijk een heleboel drankspelletjes zelf al wel gespeeld. (lacht) Maar de meest opvallende vaststelling tijdens mijn desk research was toch dat er opvallend weinig bordspellen ontwikkeld worden voor de leeftijdscategorie 18 tot 25 jarigen. Dit terwijl iedereen als kind toch opgroeit met Vier Op Een Rij, Pictionary en Cluedo om later de draad weer op te pikken met De Kolonisten van Catan en Risk? Dat gat in de markt wilde ik opvullen.


Welke stappen heb je sindsdien ondernomen om te evolueren van een idee naar een spel dat ook effectief geproduceerd wordt?

In het begin was ik helemaal niet zeker of mijn idee wel goed genoeg was. Maar dankzij de vele positieve reacties uit mijn nabije omgeving ben ik uiteindelijk dan toch gaan aankloppen bij Voka. Bij hen volgde ik onder andere het BRYO traject. Ik leerde er het Business Model Canvas kennen en vond langzaam mijn weg in het ondernemersjargon. Begrippen als ‘cashflow’ en ‘USP’ zijn voor iemand zonder financiële achtergrond immers geen dagdagelijks taalgebruik. Daar moet je in het begin dus wel een beetje doorheen kunnen kijken. Naast de inhoudelijke kennis die ik er heb meegekregen sta ik nu ook sterker in mijn schoenen. Ik kan meepraten met collega-ondernemers over de belangrijkste concepten en val niet meteen achterover bij het zoveelste buzzword. Dit is ontegensprekelijk een voordeel wanneer je aan het netwerken bent.


Toen ik bij Voka terecht kwam stond het BAAS project nog in zijn kinderschoenen. Ik denk in ieder geval dat het goed is dat er zulke initiatieven bestaan om de opstap naar het ondernemerschap voor jongeren nog verder te verlagen. Want vaak is er aan goede ideeën en de wil om te ondernemen geen gebrek.


"Durf te vragen. Mensen delen graag hun inzichten en advies. En ook bij mij staat de deur altijd open."

Welke concrete voordelen biedt het statuut van student-ondernemer jou?

Ik behaalde al een Bachelor diploma Sociaal Werk, maar volg nu dus een lerarenopleiding om geschiedenis en gezondheidsopvoeding te mogen geven. Het is in combinatie met deze opleiding dat ik actief ben als student-ondernemer. Het statuut biedt de mogelijkheid om je lessenrooster vrijer in te plannen, lessen zelfstandig in te halen of examens te verplaatsen wanneer het moment conflicteert met een activiteit van je onderneming. Daarenboven ben je - en dat is voor de meesten de interessantste voorwaarde - vrijgesteld van sociale bijdragen wanneer je netto belastbaar inkomen lager ligt dan €7000 op jaarbasis. Studenten kunnen gebruik maken van het statuut tot het moment dat ze 26 jaar worden. Nadien vervallen de voordelen.


Welke van je talenten komen je het best van pas als onderneemster?

denkt na) Ik geloof in de eerste plaats mijn creativiteit. Niet in de arty crafty way, maar eerder als een manier om oplossingsgericht te denken. Ook wanneer dit betekent dat minder evidente paden bewandeld moeten worden.


Daarnaast ben ik best sociaal aangelegd en snel enthousiast te krijgen over mensen of dingen. Die twee eigenschappen komen me nu wel van pas wanneer ik anderen wil overtuigen van mijn idee.


Tot slot denk ik ook wel dat ik een doorzetter ben. En maar goed ook. Want zeker in de beginfase heb ik vaak kritiek gekregen van mensen die vonden dat ik anderen probeerde aan te zetten tot onverantwoord drinkgedrag.